CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Ceva mai mult de an de zile a rezistat Mihail Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odessa. Fostul președinte al Georgiei a preluat acest post în mai 2015. El a primit pașaport ucrainean, iar din acest motiv i-a fost retrasă cetățenia Georgiei.
Saakașvili a demisionat luni din funcţia de guvernator al regiunii Odessa, una dintre cele mai bogate regiuni ale Ucrainaei, formal, din cauza că a obosit să lupte cu corupția. Potrivit acestuia, în Ucraina înflorește în continuare corupția și "se fură ca în codru”, chiar dacă clasa politică s-a schimbat.
Cu toate acestea, unii analiști moldoveni tind să creadă că momentul plecării sale din funcția de conducător al regiunii nu este întâmplător și coincide cu ultima săptămână de campanie electorală din Moldova.
Ei presupun că Saakașvili ar vrea s-o ajute pe Maia Sandu să devină prima în aceată ultimă etapă a cursei pentru prezidenţiale.
La timpul său, Mihail Saakașvili a fost în relații foarte apropiate cu liberal-democrații. În anul 2013 s-a distrat împreună cu Filat, condamnat acum pentru acte de corupție, și cu Leancă s într-un club de noapte din capitală, la o întrunire de partid a aripii tinere a PLDM.
Iese la iveală asul din mâneca lui Filat: ce s-ar putea întâmpla după turul doi>>
Saakașvili a părăsit Georgia imediat după venirea în funcție a noului președinte al țării, Ghiorghi Margvelașvili, în noiembrie 2013. Acesta figurează în mai multe cauze penale intentate de Procuratura Generală a Georgiei, fiind învinuit de cheltuirea a peste 5 milioane de dolari din bugetul de stat pentru necesități personale.
Ulterior, Saakașvili a fost dat în căutare internă, însă, după ce a părăsit Georgia, la sugestia diplomației SUA, a fost invitat în 2015 în Ucraina, unde și-a început cariera în calitate de consilier al președintelui Petro Poroșenko. Ulterior, acesta a fost numit guvernator al regiunii Odessa.
Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova sunt marcate de lozincile războiului geopolitic. La această etapă, candidatul forțelor proeuropene Maia Sandu pierde ușor în fața lui Igor Dodon, care se bucură de sprijin în rândul populației. Acest lucru este conștientizat de staff-ul lui Sandu. Este o sarcină destul de grea să schimbi preferințele cetățenilor pe ultima sută de metri. Iată de ce, experții moldoveni sunt de părere că staff-ul Maiei Sandu și mentorii săi mizează pe experiența lui Saakașvili.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu, a anunțat că pe parcursul anului 2020 poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.
"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să șantajeze minorii cu aceste materiale.
"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.
Copiii abuzați - singuri în fața problemelor!
Psihologul Natalia Toma a menționat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.
"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.
"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.
Potrivit speciliștilor, rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii este esențială în această situație. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă al administrației președintelui moldovean, înaltul oficial al Uniunii Europene întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în perioada 28 februarie - 3 martie.
Maia Sandu și Charles Michel vor discuta despre relațiile dintre Republica Moldova și UE, despre viitorul Parteneriatului Estic, dar și despre depășirea crizei pandemice.
Întrevederea va avea loc începând cu ora 12.30 la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga, 23. După discuții, la ora 14.45, președinții Maia Sandu și Charles Michel vor face declarații pentru presă, menționează administrația prezidențială într-un comunicat de presă.
Pe finalul vizitei vor fi făcute declarații de presă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Durere fără margini într-o familie din satul Morozeni, raionul Orhei. În dimineața de duminică, în jurul orei 08:20, Serviciul 112 a fost alertat despre faptul că un micuț a căzut de pe cuptorul din casă.
Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de poliție Orhei Elena Băetrău, imediat la fața locului s-a deplasat o ambulanță și echipajul de poliție.
Micuțul a fost dus de urgență la Spitalul Raional Orhei pentru a primi îngrijiri medicale, dar din cauza traumatismelor primite, copilul a murit în spital. Oamenii legii investighează cazul.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Raional Orhei Cristina Onila a declarat pentru Sputnik Moldova că la internare s-a stabilit diagnoza preventivăa copilului. Micuțul s-a ales cu o traumă cranio-cerebrală gravă, contuzie și comă. Pacientul a fost transferat imediat la secția de reanimare, dar peste șapte minute s-a stins din viață. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, cauza exactă a decesului urmează să fie stabilită de către medicul legist.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova