Alegeri prezidențiale 2016

Care este raionul cu cea mai înaltă rată de participare la vot

513
(reînnoit 18:49 30.10.2016)
Până la această oră, la urnele de vot s-au prezentat peste 46 la sută dintre alegători. Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Potrivit ultimelor date prezentate de CEC, din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale, până la ora 18.30, și-au exercitat dreptul la vot peste un milion 345 de mii de cetățeni, ceea ce constituie o rată de participare de peste 46 la sută.

Conform datelor CEC, la ora 16:00, cea mai reprezentativă prezență la urne a fost atestată la Ocnița, cu 41,85 la sută, cea mai redusă fiind în UTAG — 30, 26 la sută.

Totodată, localitatea în care au votat cei mai mulți alegători este Pocrovca din raionul Dondușeni. La urne s-au prezentat 71,46 la sută dintre alegătorii incluși în liste.

La polul opus se află localitatea Caracușenii Vechi din raionul Briceni, unde până la orele 16:00 se prezentaseră la secţia de votare doar 12,46 la sută dintre cetățenii cu drept de vot incluși în listele electorale de bază.

Profilul alegătorilor care au votat deja în Republica Moldova:

• 9,72 % au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;

• 25,68 % — 26-40 de ani,

• 26,20 % — 41-55 de ani,

• 29,9 % — 56-70 de ani și 8,49% reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.

Potrivit CEC, se atestă o creștere a activismului din partea femeilor, care la această oră s-au prezentat la urne în proporție de 53,16%.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

513
Tagurile:
prezenţă, liste electorale, prezidentiale, alegeri, CEC
Тема:
Moldova, în febra alegerilor prezidenţiale (51)
Tematic
Alegerile prezidenţiale pot fi considerate valabile. Detalii prezentate de CEC
Alegeri prezidențiale în Moldova - rezultate şi opinii ale experţilor
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre cimitirile din Moldova: Este dureros ...

19
(reînnoit 17:34 24.11.2020)
Cazurile de vandalism în cimitirele din Republica Moldova sunt întâlnite tot mai frecvent. Autoritățile își propun să înăsprească sancțiunile pentru profanarea mormintelor. Iată ce părere au preoții ortodocși cu referire la acest subiect.
Preot ortodox, despre cimitirile din Moldova: Este dureros ...

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu, parohul Bisericii „Arhanghelul Mihail din satul Cruglic, raionul Criuleni, și-a exprimat îngrijorarea față de felul în care au ajuns cimitirele din țara noastră din cauza actelor de vandalism ce continuă să persiste.

"Cimitirul este locul de odihnă a părinților și strămoșilor noștri. Profanarea este atunci când batjocorim mormintele, lăsăm mesaje urâte. Chiar și faptul că lăsăm mormintele neîngrijite ar putea fi considerat un păcat, după părerea mea. Cimitirele au ajuns într-un dezastru total – un lucru foarte dureros și neplăcut", a declarat pentru Sputnik preotul ortodox.

Mai mult, Nicolae Ciobanu susține că amenzile pentru cei care comit acte de vandalism în cimitire trebuie să fie cât mai aspre. Totodată, părintele a venit cu un mesaj către întreaga societate: "aveți grijă de morminte nu doar în ajunul Paștelui Blajinilor, ci pe parcursul întregului an. Amintiți-vă și rugați-vă pentru cei adormiți în fiecare zi".

De menționat este că Comisia Juridică, Numiri și Imunități va propune plenului Parlamentului un proiect de modificarea a Codului Penal și Codului Contravențional, care se referă la actele de vandalism și profanare a mormintelor, iar făptașii ar putea să stea și după gratii pentru comiterea acestei infracțiuni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
profanarea mormintelor, morminte, profanare, vandalism, cimitire


Загрузка...
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

304
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

304
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...