CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, este din nou burlac. Căsnicia acestuia cu jurnalista Anişoara Loghin nu a durat nici 5 luni. Liberalul a anunţat la 8 octombrie că împreună cu Loghin au decis să divorţeze fără ca să anunţe motivele.
Cei doi s-au căsătorit la finele lunii mai a acestui an. Nunta a fost organizată într-un local de lux din Chişinău şi la ea au participat deputaţi, miniştri, angajaţi ai Primăriei capitalei, membri ai Partidului Liberal. Chirtoacă a cerut-o în căsătorie pe Loghin în luna august 2015 în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timpul unui concert dedicat Zilei Limbii.
Până în prezent nu a fost făcut public câştigul obţinut de cei doi la nunta lor. Cert este că banii câştigaţi urmează să fie indicaţi în declaraţia de avere pe care Chirtoacă va trebui să o facă publică anul viitor.
Conform declaraţiei de avere pentru anul 2015, Chirtoacă a avut un venit lunar de la locul de muncă la Primăria Chişinău de 162614 lei, sau aproape 14 mii de lei pe lună şi peste 17,3 mii de lei de la Parlament.
Chirtoacă mai are de plătit un credit la o bancă comercială din Moldova în valoare de 315 mii de lei.
În schimb lista cu imobilele pe care le deţine Chirtoacă este destul de lungă. Acesta un teren sub construcţie cu o valoare cadastrală d epeste 525,6 mii de lei şi un teren intravilan cu valoarea cadastrală de 300 de mii de lei. Ambele sunt obţinute prin moştenire.
De asemenea, Chirtoacă mai are o casă de locuit, un apartament, trei garaje, o anexă gospodărească şi un beci. Casa de locuit are o suprafaţă de 234 metri pătraţi şi a fost obţinută prin moştenire în 2014. Valoarea imobilului indicată la cadastru este de peste 778 de mii de lei. Apartamentul de 72 de metri pătraţi a fost procurat de Chirtoacă în 2015. Valoarea cadastrală a acetuia este de 500 de mii de lei.
Tot în 2014, Chirtoacă primeşte moştenire trei garaje: de 25 metri pătraţi, 21 metri pătraţi şi 16 metri pătraţi. în cele trei garaje, Chirtoacă păstrează două maşini: un BMW şi un Opel Astra.
Primarul Chişinăului mai declară un beci de 12,7 metri pătraţi care are o valoare cadastrală puţin peste 7 mii de lei.
În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.
„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu
„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.
În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 15 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță lista actualizată a statelor pentru care se impune regim de autorizolare persoanelor care intră în Moldova. Astfel, din listă a fost scoasă Croația, Danemarca și Luxemburg. Acest lucru înseamnă că, din data de 18 ianuarie, cei care se vor întoarce din aceste țări nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină timp de 14 zile.
Totodată, au foat adăugate alte state, pentru care se va impune autoizolarea pentru două săptămâni. Este vorba despre Irlanda, Malta și Spania.
Amintim că lista se actualizează o dată la 14 zile. Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autorizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egal cu 411 cazuri la 100.000 populație.
Totodată, Ministerul Sănătății menționează că fișa epidemiologică se îndeplinește obligatoriu de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Moldova venite din statele pentru care se impune regimul de carantină.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. La acest sfârșit de săptămână, unitățile de schimb valutar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără dolarul în medie cu 17,18 - 17,22 lei și îl vând cu 17,40 - 17,42 lei.
Băncile cumpără euro cu 20,87 - 20,89 lei și îl vând cu 21,14 lei.
Leul s-a depreciat la sfârșit de săptămână în raport cu principalele valute de referință, cu excepția hrivnei ucrainene, care scade nesemnificativ. Dolarul s-a scumpit cu 3 bani, euro a urcat cu 2 bani și leul românesc cu un ban în ziua de vineri.
La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 15-17 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,28 lei, un euro – cu aproape 21 de lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,62 bani, un leu românesc – cu 4,31 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,58 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020.
Rezervele valutare ale BNM se cifrau la 3 miliarde 674 de milioane 820 de mii de dolari americani (3,674,820.33 milioane de dolari SUA) la finalul lunii noiembrie 2020. În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova