Poliția

Mobilizare maximă: patru mii de poliţişti de veghe în ziua alegerilor

33
(reînnoit 11:35 28.10.2016)
În ziua alegerilor prezidenţiale, la fiecare secţie de votare din ţară vor fi dislocaţi minim câte doi poliţişti.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. În ziua scrutinului prezidenţial, care va avea loc în Moldova duminică, 30 octombrie, la cele 1980 de secţii de votare din ţară vor fi antrenaţi pentru menţinerea ordinii publice în jur de patru mii de angajaţi ai poliţiei, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă şeful Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Alexandru Pânzari.

Şeful Direcţiei ordine publică din cadrul IGP, Marin Maxian, a adăugat că la fiecare secţie de votare vor fi minim câte doi poliţişti.

„Poliţiştii vor fi amplasaţi în raza de 100 de metri de la secţia de votare”, a precizat Maxian.

Şeful Direcţiei ordine publică din cadrul IGP a declarat că este interzisă prezentarea la secţia de votare cu arme albe, se interzice de semenea scoaterea din secţia de votare a buletinului de vot, agitaţia electorală în ziua votării şi cea anterioară scrutinului.

„Nimeni nu are voie să împiedice cetăţenii să-şi exercite dreptul electoral. În cazul în care vor fi semnalate astfel de situaţii, cetăţenii nu trebuie să ezite şi să se adreseze imediat poliţistului din raza secţiei de votare”, a declarat Maxian.

Oamenii legii asigură în aceste zile şi securitatea în procesul de repartizare a buletinelor de vot spre birourile electorale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

33
Tagurile:
mobolizare, poliţie, IGP, secţie de votare, Moldova, alegeri prezidenţiale, Alexandru Pânzari
Тема:
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)
Tematic
Concurenţii electorali mai au o zi pentru agitaţie, după urmează tăcere
Premiere în câteva secţii de votare la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie
Victor Nichituș

Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

7
(reînnoit 19:17 18.09.2020)
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că actuala campanie prezidențială va fi pentru candidați una scumpă și murdară, iar dacă vor fi depășite anumite linii roșii, în prezidențiale, ea ar putea genera o criză politică de lungă durată.
Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

Victor Nichituș a declarat pentru Sputnik Moldova că actuala campanie prezidențială va fi dificilă și scumpă din motiv că se organizează pe timp de pandemie.

„ Candidații vor avea dificultăți să capteze cât mai mulți simpatizanți în cadrul întălniilor din teritoriu, pentru că există restricții la numărul de oameni în cadrul întrunirilor. Din acest considerent mulți concurenți vor încerca să plaseze în media mai multe spoturi electorale, iar asta implică anumite costuri”, a spus Nichituș.

Tot el afirmă că actuala campanie prezidențială va fi una murdară atât pe stînga cât și pe dreapta, iar dacă vor fi depășite liniile roșii aceste confruntări ar putea genera o criză politică după alegeri.

„ Există schelete în dulapul fiecăruia dintre candidați și ele vor fi scoase la suprafață. Dacă va fi o campanie extraordinar de murdară și vor fi depășite liniile roșii, ea va genera o criză politică de lungă durată. Din acest considerent va fi complicat ca în actualul legislativ să existe o altă configurație parlamentară pentru încropirea unui nou Guvern”, a precizat Victor Nichituș.

Republica Moldova a intrat, din 25 august, în perioada electorală înainte de alegerile prezidențiale, care vor avea loc la 1 noiembrie curent. Din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală, candidații  pot demara campania electorală. Conform Codului Electoral, durata perioadei electorale este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională.

 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
candidați electorali, alegri prezidențiale
Tematic
Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?


Загрузка...
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

40
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...