Reţea de proxenetism

Turism sexual în Moldova: minore ”vândute” cetățenilor străini

649
(reînnoit 14:22 21.10.2016)
Un cetățean Turc a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova pentru trafic de ființe umane și proxenetism. Minorele erau vândute clienților pentru sume de la 800 la 1000 de lei, fiind obligate să practice prostituţia în apartamente închiriate și în saunele din capitală.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Oamenii legii au deconspirat un grup infracțional specializat în trafic de ființe umane, trafic de copii și proxenetism. Este vorba de o femeie de 38 de ani și patru bărbați, cu vârste cuprinse între 30 și 46 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova și ai Turciei.

Navă maritimă
© Sputnik / Константин Гаранин

Angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane al INI au documentați suspecţii timp de trei luni. Oamenii legii au stabilit că din grupare făcea parte și un cetățean al Turciei, în vârstă de 45 de ani. Aflându-se pe teritoriul Republicii Moldova, acesta activa în complicitate cu capul grupării şi găsea clienţi printre cetățenii străini, în special cetățeni turci, care veneau în Moldova în scop de afaceri sau de turism sexual. serviciile sexuale erau propuse şi prin intermediul unor anunțuri publicitare de genul: „Masaj erotic de neuitat, Masaj plin de pasiune, adorabilă domnișoară face cunoștință cu bărbat”.

Totodată, prin diverse promisiuni au fost recrutate tinere cu vârste de la 18 până la 25 de ani, majoritatea fiind din Capitală. Poliția a identificat însă şi două minore care au fost determinate să presteze servicii sexuale.

Pentru o oră de masaj erotic și servicii intime, fetele erau vândute clienților pentru suma de la 800 la 1000 de lei, serviciile fiind prestate în diferite apartamente închiriate și în saunele din Capitală. Fetele primeau între 200 – 500 de lei din suma primită de la clienți.

Patru suspecţi au fost arestaţi pentru 30 de zile, iar femeia, care este şi capul grupării,este cercetată în libertate.

Dacă va fi demonstrată vinovăția bănuiților, aceștia riscă privațiune de libertate pentru un termen de până la 20 ani.

649
Tagurile:
masaj erotic, cetățean turc, exploatare sexuală, minore, turism sexual, traficanți, bărbat, INI, IGP
Tematic
Jumătate de secol de detenție pentru traficanții de ființe umane din Bălți
Maria Zugravu

Moștenirea: Cele mai importante modificări în Codul Civil

307
O dată cu apariția noului Cod Civil au fost introduse o serie de modificări esențiale, în special, la capitolul Moștenire. Despre cele mai semnificate schimbări am aflat de la parajuristul Maria Zugravu.
Moștenirea: Cele mai importante modificări în  Codul Civil

Codul Civil vechi a avut compartimentul Moștenire și anterior, însă noutatea prevederilor în prezent ține foarte mult de anumite instituții, cum ar fi statutul juridic concret al moștenitorului, dar și competența în materie de moștenire.

"Au fost modificate clasele de moştenitori legali. Astfel, din clasa I fac parte descendenţii defunctului (copii sau în absența lor: nepoții, strănepoții defunctului). Din clasa a doua de moştenitori legali părinţii defunctului şi descendenţii acestora (după caz: frații și surorile, nepoții de la frații și surorile defunctului). Din clasa a treia de moştenitori legali bunicii şi bunicile defunctului şi descendenţii acestora (după caz: unchii și mătușile, verișorii, nepoții de la verișorii defunctului). Soțul/soția nu mai este considerat primul successor, însă să nu uităm de bunurile în devălmășie", a explicat parajuristul.

De asemenea, potrivit Mariei Zugravu, a fost înlăturat termenul de acceptare a moștenirii, iarăși o instituție care era mult prea învechită și uneori interpretată în defavoarea moștenitorilor. În mare parte, s-au pus foarte multe aspecte pozitive pe instituțiile moștenirii, care sunt în beneficiul moștenitorului, pentru ca să dispară confuzia, dar și să se diminueze numărul mare de litigii la acest capitol.

Precizăm că, după 16 ani de la adoptarea ultimei versiuni a Codului Civil, pe 1 martie 2019 a fost modernizată infrastructura juridică națională conform tendințelor europene și internaționale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

307
Tematic
Sfatul avocatului: Ce trebuie să cunoașteți despre moștenire


Загрузка...
Igor Ștefăneț

De ce Moldova a devenit atractivă pentru investitorii străini în plină pandemie?

113
Despre factorii care au stat la baza atragerii investitorilor străini în Republica Moldova într-un an pandemic și plin de provocări, am aflat de la șeful Direcției Investiții și Protejarea Investițiilor din cadrul Agenției de Investiții, Igor Ștefăneț.
Moldova, atractivă pentru investitorii străini în pandemie

Republica Moldova este atractivă pentru investitorii străini. Țara noastră oferă o serie de facilități și oportunități pentru crearea unei afaceri, iar acest lucru a fost demonstrat chiar și în cel mai dificil an pentru întreaga lume. Mai mult, țara noastră se situează pe locul 13 în topul posibilităților inițierii unei afaceri, întrecând țări precum România, Grecia, Italia, Ungaria ș.a.

Potrivit lui Igor Ștefăneț, pandemia a resetat economia mondială și multe corporații internaționale își doresc optimizarea cheltuielilor, în special în procesul de furnizare și livrare a mărfii. Republica Moldova are o amplasare geografică foarte bună, situându-se între Est și Vest, iar acest lucru a devenit destul de atractiv pentru investitori.

"Nu doar poziția geografică aduce plus valoare, dar mai avem și mecanisme atractive - zone economice libere, inițiative fiscale, reforme regulatorii de optimizare a documnetelor pentru a deschide o afacere (am redus actele permesive de la 400 la 151, dintre care 131 sunt online), digitalizarea proceselor pentru operarea afacerilor, iar birocrația se reduce de la an la an", a precizat invitatul.

Specialistul susține că un mare succes este crearea parcului IT. Companiile virtuale plătesc o taxă unică de 7 procente. Actualmente, apoape 700 companii din 30 țări sunt înregistrate în parcul IT din Moldova.

De mențioant că pe parcursul anului 2020, Republica Moldova au fost atrași cinci investitori străini din trei țări, în trei sectoare, cu valoarea investiției de 30 milioane de euro. Aceștia urmează să creeze între 1200-1600 locuri de muncă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113


Загрузка...
Lalele din Bardar, Ialoveni

8 martie - zi liberă pentru bugetarii moldoveni

0
(reînnoit 23:11 07.03.2021)
Bugetarii moldoveni se bucură de zi liberă pe 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Bugetarii au zi liberă luni, pe 8 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Femeii.

Această dată a fost inclusă în calendarul zilelor de odihnă pentru anul 2021. 

Deoarece ziua de 8 martie este declarată drept zi liberă prin lege, aceasta nu va fi recuperată într-o altă zi. 

Priviți în infograficul Sputnik ce alte zi libere mai sunt programate în acest an.

Calendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2021
© Sputnik / Moldova
Calendarul sărbătorilor legale din 2021

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
moldoveni, bugetari, zi liberă, 8 martie
Tematic
Ambasada Rusiei le-a felicitat pe femei cu ziua de 8 Martie


Загрузка...