Alege președintele Moldovei pe Sputnik

Alege-ți Președintele pe Sputnik

5020
Portalul multimedia Sputnik Moldova vă invită să votați pentru unul dintre candidații la funcția de șef al statului. Prenumele, numele și apartenența politică a pretendenților la funcția de președinte corespunde ordinii în care aceştia vor figura în buletinul de vot.

CHIŞINĂU, 18 oct — Sputnik. La 30 octombrie, în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale directe, pentru prima dată după 1996. Începând cu anul 2000, modalitatea de alegere a Președintelui Republicii Moldova a fost revizuit de Parlament, care a stabilit că șeful statului este ales de trei cincimi din umărul total al deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a declarat nulă revizuirea din luna iulie 2000 a Constituției și a restabilit modalitatea de alegere a președintelui țării prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

sondaj

Pentru cine veţi vota la alegerile prezidenţiale?
 • Marian Lupu (PDM)
  2.7% (66)
 • Mihai Ghimpu (PL)
  3.5% (85)
 • Iurie Leancă (PPEM)
  1.2% (29)
 • Inna Popenco (PS)
  0.6% (14)
 • Dumitru Ciubașenko (PN)
  4.4% (108)
 • Maia Sandu (PAS)
  35.1% (857)
 • Igor Dodon (PSRM)
  6.0% (147)
 • Silvia Radu (Candidat Independent)
  0.5% (11)
 • Maia Laguta (Candidat Independent)
  0.3% (8)
 • Ana Guțu (Partidul Dreapta)
  1.1% (28)
 • Valeriu Ghilețchi (Candidat Independent)
  40.0% (975)
 • Încă nu am luat o decizie
  1.4% (35)
 • Votez împotriva tuturor
  3.2% (79)
au votat: 1

Pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, Comisia Electorală Centrală a decis să tipărească 3 milioane 131 de mii de buletine de vot. În afara țării, inclusiv pe teritoriul misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova, vor fi deschise secții de votare. Numărul total al secțiilor de votare din afara țării este de 100, dintre care 40 la sediile misiunilor diplomatice și consulare.

Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în România (11), Italia (25), Rusia (8) și SUA (7).

Începând cu ziua de sâmbătă, 15 octombrie, alegătorii pot depune cereri pentru a vota la alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent la o altă secție devotare, în funcție de locul aflării, decât cea din circumscripția în care își au viza de reședință.

Totodată, cetățeni care din cauza unei boli sau din alt motiv stabilit de lege nu se pot deplasa la secția de votare vor putea să solicite la domiciliu urna mobilă.

Cererea respectivă, a subliniat CEC, trebuie să fie depusă în formă scrisă la biroul electoral al secției de votare cu cel puțin două săptămâni înainte de ziua alegerilor.

În ziua alegerilor astfel de cereri vor fi acceptate doar până la ora 15.00, însă doar dacă alegătorul va putea să prezinte un certificat de la medic.

Doar persoanele care nevăzătoare sau cei cu vederea foarte slabă vor putea să solicite în formă orală urna mobilă.

5020
Tagurile:
Candidați, Alegeri prezidenţiale, Online, Sondaj, Votare, Inna Popenco, Dumitru Ciubașenco, Silvia Radu, Ana Guțu, Maia Laguta, Andrei Năstase, Valeriu Ghileţchi, Iurie Leancă, Maia Sandu, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Igor Dodon
Тема:
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)
Tematic
Cine va putea vota cu paşapoartele expirate la alegerile prezidenţiale
CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru alegerile prezidenţiale
Ce pot face din 10 octombrie alegătorii care vor să voteze la prezidenţiale
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

33
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...

Foto: Seceta 2020 - râurile și lacurile din Moldova se usucă

33
(reînnoit 16:47 18.09.2020)
 • Засуха
 • Засуха
 • Засуха
 • Засуха
 • Засуха
 • Засуха
 • Засуха
În Moldova, din cauza absenței îndelungate a precipitațiilor, râurile și lacurile se usucă, lăsând în urmă un peisaj cu adevărat post-apocaliptic.

Moldova ocupă locul 134 din 174 în clasamentul țărilor în ceea ce privește resursele de apă regenerabile. Țara noastră se poziționează în acest clasament între Algeria și Mauritania - țări situate în deșertul Sahara Africană.

În 2020, lacurile și râurile se usucă în Moldova din cauza secetei severe și a lipsei de precipitații pe termen lung. Amenajarea arbitrară a lacurilor și utilizarea necorespunzătoare a apei, defrișările și poluarea solului nu fac decât să agraveze problema.

Potrivit ecologiștilor, dacă atitudinea față de utilizarea apei nu se schimbă acum, atunci în următorii ani râurile și lacurile vor dispărea pentru totdeauna de pe harta hidrologică a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
 • Засуха
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Din cauza lipsei de precipitații în Moldova, râurile și lacurile mici se usucă.

 • Засуха
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Lac uscat

 • Засуха
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Secetă cumplită

 • Засуха
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Utilizarea necorespunzătoare a apei și defrișările au un impact negativ asupra echilibrului din natură.

 • Засуха
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Dacă nu se va schimba nimic, unele râuri vor dispărea de pe harta Moldovei în următorii ani.

 • Засуха
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Așa cum a dispărut lacul în satul Răciula din raionul Călărași.

 • Засуха
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Deșertificarea este una dintre principalele probleme de mediu în Moldova.

Tagurile:
lacuri, foto, Moldova, seceta
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Meteorologii au prelungit codul portocaliu de secetă hidrologică


Загрузка...