cameră video

Sindromul BAC: Maia Sandu vrea filmeze procesul de vot

112
Candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, Maia Sandu, care a deţinut funcţia de ministru al Educaţiei în Guvernele Filat şi Leancă, propune să fie filmat procesul de vot la alegerile prezidenţiale din Moldova.

CHIŞINĂU, 4 oct – Sputnik. Concurentul electoral Maia Sandu, candidat la funcţia de preşedinte al ţării din partea PAS, a venit, marţi, cu propunerea de a instala camere de luat vederi în toate secţiile de votare la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. 

„Solicităm Parlamentului, Guvernului şi CEC să asigure instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secţie de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetăţean să poată urmări on-line procesul de votare şi de numărare a voturilor”, a declarat Sandu.

Aceasta şi-a motivat propunerea prin faptul că „nu are încredere în autorităţi”.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat pentru Sputnik că, deocamdată, instituţia pe care o reprezintă nu a primit o asemenea solicitare, dar imediat ce o va recepţiona o va examina şi îşi va expune poziţia.

„O asemenea sesizare din partea concurentului electoral Maia Sandu nu a venit la CEC. Odată ce va fi recepţionată această cerere, CEC o va examina şi îşi va expune poziţia”, a precizat Russu.

Potrivit preşedintelui CEC, la etapa actuală nici Codul Electoral, nici alte legi care se referă la alegeri nu prevăd practica supravegherii video a procesului de vot.

„Legislaţia electorală în vigoare nu reglementează această posibilitate”, a declarat preşedintele CEC.

Maia Sandu
© Sputnik / Rodion Proca

Sandu a făcut o paralelă între propunerea enunţată astăzi cu situaţia de la examenele de Bacalaureat, atunci când a deţinut funcţia de ministru al Educaţiei. Idee care a stârnit reacţii adverse în societate, printre elevi, părinţi dar şi în structurile de stat, precum Parlamentul.

„La BAC au fost instalate 1300 de camere video. Acum vor trebui instalate 2 mii de asemenea camere. Camerele video instalate la BAC au contribuit semnificativ la reducerea corupţiei”, a menţionat Sandu.

Potrivit Cosntituţiei Republicii Moldova, art. 38 „Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales”, voinţa poporului constituie baza puterii de stat.

„Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”, scrie în Constituţia Republicii Moldova.

112
Tagurile:
Alina Russu, camere video, secţii de votare, Maia Sandu, alegeri
Тема:
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)
Tematic
Maia Sandu, candidatul lui Andrei Năstase
Năstase spune de ce merge separat de Sandu la alegerile prezidențiale
Victor Nichituș

Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

23
(reînnoit 21:03 18.09.2020)
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că actuala campanie prezidențială va fi pentru candidați una scumpă și murdară, iar dacă vor fi depășite anumite linii roșii, în prezidențiale, ea ar putea genera o criză politică de lungă durată.
Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

Victor Nichituș a declarat pentru Sputnik Moldova că actuala campanie prezidențială va fi dificilă și scumpă din motiv că se organizează pe timp de pandemie.

„Candidații vor avea dificultăți să capteze cât mai mulți simpatizanți în cadrul întălniilor din teritoriu, pentru că există restricții la numărul de oameni în cadrul întrunirilor. Din acest considerent mulți concurenți vor încerca să plaseze în media mai multe spoturi electorale, iar asta implică anumite costuri”, a spus Nichituș.

Tot el afirmă că actuala campanie prezidențială va fi una murdară atât pe flancul stâng, cât și pe cel drept, iar dacă vor fi depășite liniile roșii aceste confruntări ar putea genera o criză politică după alegeri.

„Există schelete în dulapul fiecăruia dintre candidați și ele vor fi scoase la suprafață. Dacă va fi o campanie extraordinar de murdară și vor fi depășite liniile roșii, ea va genera o criză politică de lungă durată. Din acest considerent va fi complicat ca în actualul legislativ să existe o altă configurație parlamentară pentru încropirea unui nou Guvern”, a precizat Victor Nichituș.

Republica Moldova a intrat, din 25 august, în perioada electorală înainte de alegerile prezidențiale, care vor avea loc la 1 noiembrie curent. Din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală, candidații  pot demara campania electorală. Conform Codului Electoral, durata perioadei electorale este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
candidați electorali, alegri prezidențiale
Tematic
Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?


Загрузка...
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

48
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...