Подушка - подушки

Ce fac oamenii de succes înainte de ora 9 dimineaţa

226
Ziua va fi reuşită dacă înainte de a ieşi la serviciu vei respecta 10 reguli care trebuie să devină o obişnuinţă cotidiană matinală.

CHIŞINĂU, 2 oct – Sputnik. Probabil crezi că ziua nu începe cu adevărat până nu ajungi la birou şi începi să te ocupi de sarcinile de zi cu zi. Dar adevărul este că modul în care petreci fiecare moment, chiar din clipa în care te trezeşti contează. De fapt, există o serie de obiceiuri matinale care pot da tonul unei zile plăcute şi productive, potrivit csid.ro.

Asta nu înseamnă că ar trebui să adopţi toate aceste obiceiuri imediat – în schimb, încearcă să-ţi dai seama care dintre ele funcţionează pentru tine. Iată 10 moduri în care poţi începe ziua cu dreptul.

1. Trezeşte-te devreme

Când începi să citeşti despre rutina de dimineaţa a oamenilor de succes unul dintre lucrurile pe care le vei afla este că se trezeşte când răsare soarele, dacă nu chiar şi mai devreme. Chiar dacă nu eşti la conducerea unei companii, faptul că începi ziua devreme te-ar putea ajuta să avansezi în carieră. Studii recente arată că angajaţii care ajung la birou devreme sunt percepuţi de şefii lor ca fiind mai eficienţi decât cei care întârziau – chiar dacă persoanele care ajung devreme pleacă devreme.

2. Fă câteva mişcări de stretching

Dacă în momentul în care sună alarma, prima ta reacţie este să te gehmuieşti mai bine în pat şi să speri că se opreşte, ar fi înţelept să-ţi schimbi rutina. Potrivit psihologului Amy Cuddy de la Universitatea Harvard, primul lucru pe care ar trebui să-l faci când te trezeşti este să-ţi întinzi corpul pe cât de mult posibil. Cuddy crede că trupul îţi influenţează mintea, iar prin această extindere începi să te simţi mai puternic, mai încrezătoare şi chiar mai fericit pentru restul zilei.

3. Fă-ţi patul

De ce să-ţi faci patul dimineaţa dacă urmează să te culci din nou mai târziu? În cartea “Puterea Obişnuinţei”, jurnalistul Charles Duhigg susţine că aranjarea patului în fiecare dimineaţă poate ajuta o persoană să renunţe la obiceiuri proaste, în favoarea celor productive. Mai mult, Duhigg observă că persoanele care îşi fac patul tind să aibă un sentiment de fericire mai accentuat şi o mai mare capacitate de a respecta un buget.

4. Încearcă să meditezi

Celebrităţi precum starul NBA Kobe Bryant sau actorul Jerry Seinfeld se trezesc devreme pentru a-şi limpezi mintea prin meditaţie. Profesorul budist Ethan Nichtern scrie în cartea Drumul spre acasă că meditaţia practicată dimineaţa te poate ajuta să îţi păstrezi concentrarea pentru restul zilei.

5. Ţine un jurnal

Tim Ferriss, autorul cărţii „Săptămâna de lucru de 4 ore”, este doar unul dintre oamenii de succes care petrec fiecare dimineaţă notându-şi ideile şi emoţiile în jurnal. Ferriss spune că simplul act de a scrie, şi nu neapărat produsul final, îl ajută foarte mult. În plus, aşa scapi de anumite idei contradictorii care nu te vor mai distrage pe parcursul zilei de lucru.

6. Mergi la sală

Pentru unii dintre noi, gândul de a merge la sală înainte de ora 9 dimineaţa este un coşmar. Însă, nenumărate studii arată că antrenamente dimineaţa te ajută să te concentrezi mai bine şi să fii mai productiv. Un studiu din 2013 arată că după 15 minute de mers pe bicicletă, participanţii au obţinut rezultate mai bune la diferite sarcini cognitive decât cei care nu au făcut mişcare.

7. Ia micul dejun

Nutriţioniştii sunt de acord că prima masă a zilei îţi activează metabolismul şi reglează nivelul glicemiei pentru a te concentra şi a fi productiv pe parcursul zilei. În caz contrar, s-ar putea să te simţi irascibil şi să ai dificultăţi de concentrare. 

8. Vizualizează ce urmează să faci în ziua respectivă

În a doua sa carte "Smarter Faster Better", Charles Duhigg recomandă să-ţi spui poveşti despre cum se va desfăşura ziua. O echipă de cercetători de la MIT care a studiat cei productivi oameni de la o firmă de recrutare a arătat că aceştia erau obsedaţi să încerce să-şi explice lumea atât lor cât şi colegilor pe măsură ce povesteau despre zilele lor. De exemplu, rugau colegi să-i ajute să-şi imagineze cum s-ar putea desfăşura o conversaţie viitoare sau o prezentare pentru a fi mai pregătiţi în momentul în care chiar au loc. Duhigg recomandă să faci din această strategie un obicei si să-ţi petreci drumul spre birou spunându-ţi o poveste detaliată despre restul zilei.

9. Planifică-ţi ziua

Rezistă impulsului de a-ţi verifica mailurile şi începe ziua cu o a aşa numită „sesiune de planificare”. Ron Friedman scrie într-un articol pentru The Harvard Business Review: „Ziua s-a încheiat şi plec de la birou cu un sentiment de împlinire. Ce am realizat?” Friedman recomandă să împarţi fiecare sarcină într-o serie de acţiuni şi apoi să acorzi prioritate celor mai importante. Astfel vei şti exact ce trebuie să realizezi în următoarele ore şi cum să faci asta.

10. Începe cu cele mai importante lucruri

Psihologii au identificat recent un fenomen numit oboseala decizională, care explică de ce este bine să începi cu cele mai complicate lucruri pe care le ai de făcut, dimineaţa. Avem o rezervă de energie mentală limitată, iar pe măsură ce epuizăm acea energie pe decizii vestimentare sau alimentare, ne rămâne mai puţină energie pentru lucruri importante. Acest concept este mult mai nuanţat decât s-a crezut iniţial. Dacă crezi că voinţa este limitată, atunci sunt mai multe şanse să te simţi epuizat mental la finalul zilei. Însă, dacă crezi că voinţa este nelimitată, te vei simţi pregatit să faci faţă oricăror provocări.

226
Tagurile:
Moldova, ziua, orar, dimineața
Veaceaslav Ioniță

Ioniță: Am putea primi ajutor de la UE și Federația Rusă

37
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre relațiile financiare cu partenerii externi și a explicat la ce se poate aștepta țara noastră din partea acestora. 

CHIȘINĂU 5 dec - Sputnik. Orice schimbare de putere duce la o schimbare în relațiile cu partenerii externi. După alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte, partenerii occidentali ar putea spori asistența financiară pentru Moldova. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

În studioul Sputnik Moldova, el a menționat că "Uniunea Europeană și ceilalți parteneri ai noștri internaționali vor ajuta Republica Moldova, chiar dacă până în prezent nu există rezultate privind „furtul miliardului”. Schimbările în acest sens ar putea să se întâmple în viitorul apropiat, în maximum o lună”. 

Expertul consideră că ajutorul poate veni nu numai din Occident, ci și din Est, ca gest de bunăvoință.

„Ajutorul partenerilor bilaterali poate veni chiar mai repede. Vorbesc despre țări precum România și Polonia. Și nu aș lăsa ajutorul Rusiei pe locul doi", a spus Ioniță.

Autoritățile ar trebui să dezvolte relații economice cu toată lumea, fără o înclinare spre o parte sau alta, spune analistul.

„Aș începe să duc discuții serioase cu Rusia, pentru că nu aș vrea ca noua guvernare să se opună Occidentului și Estului - suntem fie cu aceștia, fie cu ceilalți. Nu. Suntem cu toți cei care sunt cu Moldova”, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Federația Rusă, UE, ajutor, Veaceslav Ioniță, expert economic
Tematic
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă


Загрузка...
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

305
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

305
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...