Vacinarea copiilor

Ministerul Educației: copii nevaccinați nu trebuie discriminați

560
(reînnoit 17:24 30.09.2016)
Ministerul Educației dorește înlăturarea lacunelor din legislație privind școlarizarea copiilor nevaccinați. Oficialii consideră că prezentarea certificatului medical este suficientă pentru admiterea în instituțiile de învățământ.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Joi, Ministerul Educației a expediat un demers la adresa Ministerului Sănătății prin care solicită formarea unui grup de lucru care ar soluționa problema discriminării copiilor nevaccinați, atunci când merg să se înscrierea într-o instituție de învățământ.

Potrivit Legii, înscrierea copiilor într-o instituție de învățământ este condiționată de efectuarea vaccinărilor profilactice sistematice.

În demersul său, Ministrul Educației, Corina Fusu, menționează că indiferent de condiția obligativității vaccinării copiilor, Ministerul Educației are obligația să asigure accesul la studii tuturor copiilor.

”Ministerul Educaţiei, în calitate de autoritate publică centrală în domeniul învățământului, are obligația de a asigura accesul tuturor copiilor la studii, iar lipsa vaccinării sistemice a copiilor, din motive religioase sau filozofice, nu trebuie să constituie un impediment pentru accesul la studii în instituțiile educaționale”, se arată în document.

Totodată, Ministerul Educației, ghidându-se de principiul nediscriminării și incluziunii sociale, dorește ajustarea cadrului legal care le-ar oferi instituțiilor de învățământ posibilitatea să-și ”îndeplinească misiunea de satisfacere a cerințelor educaționale ale individului și ale societății; de dezvoltare a potențialului uman pentru a asigura calitatea vieții, creșterea durabilă a economiei și bunăstarea poporului; de dezvoltare a culturii naționale”.

Ministerul consideră că trebuie ajustat cadrul legal, iar prezentarea certificatului medical constituie o condiție suficientă pentru admiterea copiilor în instituțiile de învățământ.

”Ministerul Educației consideră necesară modificarea și completarea reglementărilor în vigoare pentru eliminarea unor lacune existente referitoare la școlarizarea copiilor nevaccinați. Totodată, consideră că prezentarea certificatului medical la admiterea în instituțiile de învățământ constituie o condiție suficientă în vederea eliminării factorilor de risc pentru viața și sănătatea tuturor copiilor. Demersul a fost înaintat ca urmare a multiplelor adresări din partea părinților și a dezbaterilor în spațiul public referitor la vaccinarea copiilor”, se mai arată în demers.

560
Tagurile:
nevaccinați, nediscriminre, școlarizare, demers, vaccinare, educație, copii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Corina Fusu
Tematic
Moldova renunţă la vaccinul poliomielitic oral trivalent
Laborator

Moldova intenționează procure teste rapide pentru COVID-19

0
Autoritățile din sănătate intenționează să procure 300 de mii de teste rapide pentru identificarea noului virus. Astfel, săptămâna viitoare ar urma să fie deschisă licitația pentru achiziționarea testelor.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății vrea să suplinească stocul de teste și să procure teste rapide pentru COVID-19. 

În cadrul ședinței Guvernului, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a anunțat că săptămâna ce urmează va fi lansată licitația. 

„În prezent în stoc avem 140 de mii de teste. Săptămâna viitoare urmează să fie deschisă licitația pentru procurarea a 300 de mii de teste rapide. Permanent monitorizăm care este disponibilitatea stocului de teste și avem planificat procurarea a încă 300 de mii de teste clasice”, a precizat secretarul de stat Tatiana Zatîc. 

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății a precizat că în prezent numărul de infectări a scăzut cu opt la sută, coparativ cu săptămâna trecută, dar a îndemnat oamenii să respecte în continuare normele sanitare. Zatîc a mai menționat că Agenția Medicamentului este gata pentru a înregistra vaccinul împotriva COVID-19 și că Ministerul Sănătății a expediat solicitările de rigoare instituțiilor abilitate pentru a se furniza vaccinul și în Republica Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, pandemie, vaccin


Загрузка...
Guvern

Guvernul s-a întrunit în prima ședință din 2021: Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

25
(reînnoit 15:16 20.01.2021)
Miniștrii, în frunte cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, s-au întrunit în prima ședință a Guvernului din acest an. Membrii Guvernului urmează să examineze zece proiecte de legi.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit în ședință după o pauză de aproape o lună pentru a discuta zece proiecte de legi care sunt pe ordinea de zi. Ședința este condusă pentru prima dată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. 

Ministrul Agriculturii este bolnav de COVID-19 și lucrează de acasă. La începutul ședinței, Ion Perju a spus că se simte bine și că speră ca în curând să revină la munca din birou. 

La ședință sunt prezenți și trei secretari de stat ai ministerelor conduse anterior de Serghei Pușcuța, Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, care au decis să plece din funcție odată cu fostul premier Ion Chicu. Deși, președintele Maia Sandu nu a semnat decretul de demisie a celor trei miniștri, ministerele sunt administrate de secretarii de stat desemnați de șeful statului. 

Miniștrii urmează să examineze zece proiecte. Pe ordinea de zi se regăsește un proiect privind acordarea Bursei de excelență a Guvernului şi a Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi, pentru anul 2021. Un alt proiect ține de aprobarea Regulamentului cu privire la controlul rezervelor de stat şi de mobilizare, aprobarea Regulamentului cu privire la modul de ținere a Registrului electronic al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dar și modificarea Regulamentului privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe. 

Amintim că ultima ședință a Guvernului a avut loc în data de 22 decembrie, anul 2020. 

Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. În ultima zi a mandatului, Chicu, împreună cu cei trei miniștri care au refuzat să dețină interimatul, au susținut o conferință de presă în care au făcut bilanțul activității sale. În aceiași zi, președintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova. 

Astfel, în prezent secretarul de stat Tatiana Ivanicichina asigură șefia Ministerului de Finanțe, Mihail Lupașcu a preluat conducerea Ministerului de Economiei, iar secretarul de stat Tatiana Zatîc - al Ministerului Sănătății.

Anterior, Guvernul în exercițiu, condus de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, a avut tentative de a se întruni în ședințe, dar acestea au eșuat. Posibilitatea organizării ședințelor a fost examinată de miniștri, care au ajuns la concluzia că o ședință la Guvern, în situația actuală a Republicii Moldova, ar putea avea loc doar după pronunțarea Curții Constituționale privind sesizarea depusă de președintele Maia Sandu, ce ține de autodizolvarea Parlamentului. Luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat referitor la sesizarea șefului statului. Magistrații au declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
ordinea de zi, premier, miniștri, ședință, Guvern


Загрузка...