Adrian Candu

O nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Filip. Candu a explicat procedura

88
(reînnoit 13:17 27.09.2016)
Deputțaii socialiști, comuniști și liberal-democrați ar putea să înainteze o moțiune de ce cenzură împotriva Guvernului Filip. Spicherul Adrian Candu a amintit procedura care trebuie respectată și a anunțat cât timp au deputații pentru a face acest lucru.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Deputații care nu sunt de acord cu decizia Cabinetului de Miniștri de a-şi asuma răspunderea pentru o serie de legi, ar putea să înainteze în timp de 72 de ore o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip.

Deputații Fracțiunii Socialiștilor au blocat marți tribuna Legislativului înainte de examinarea celor şapte legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, adoptarea cărora este o condiţie pentru semnarea acordului cu Fondul Monetar Internațional.

Ulterior, Candu a anunțat o pauză tehnică de 5 minute. După părăsirea sălii de ședință a Parlamentului, deputații din fracțiunea PSRM au anunțat că vor iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip pe care o vor înainta în cel mai apropiat timp.

”Începând cu ora 10 și 25 de minute, în termen de 72 de ore, poate fi depusă moțiunea de cenzură, până la ora 10 și 25 de minute în ziua de vineri 30 septembrie. În situația în care se va depune moțiunea de cenzură, va fi convocată ședința Biroului permanent”, a anunțat Candu.

Socialiștii au subliniat că cei 24 de deputați își vor pune semnătura pentru a susține această inițiativă de înaintare a moțiunii de cenzură. Pentru înregistrarea unei moțiuni de cenzură în Parlament sunt necesare voturile a o treime din numărul deputaților.

Comuniștii au declarat că vor susține şi ei inițiativa.

”Partidul Comuniștilor este gata să semneze acest document de înaintare a moțiunii de cenzură guvernului Filip. Noi am declarat aceasta de nenumărate ori. Acum suntem în așteptarea versiunii finale a documentului”, a declarat președintele fracțiunii PCRM, Ina Șupak.

În vara acestui an, depuitații socialiști au înaintat mai multe inițiative de moțiune de cenzură asupra activităţii Guvernului Filip.

În cadrul ședinței din 27 septembrie a Legislativului, inițiativa moțiunii de cenzură a fost susținută de deputații socialiști, comuniști și liberal-democrați, însă nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Pentru ca Guvernul Filip să fie demis, sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputați dintre cei 101 câți sunt în Parlament.

88
Tagurile:
moțiune de cenzură, PCRM, Parlamentul Republicii Moldova, PLDM, PSRM, Adrian Candu
Tematic
FMI a înaintat 16 condiţii Republicii Moldova
Pavel Filip a îndemnat miniștrii să nu lupte pentru Președinție, ci pentru FMI
Corneliu Ciurea

Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul președintelui Sandu

895
(reînnoit 22:27 08.03.2021)
Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că în cazul agravării crizei politice, Parlamentul ar putea sprijini un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de diminuarea atribuțiilor șefului statului.
Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul Președintelui Sandu

Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit, săptămâna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică s-ar agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că există două scenarii în cazul aprofundării crizei politice, fie Parlamentul inițiază procedura de suspendare a Președeintelui, fie deputații modifică Constituția în partea ce ține de competențele Șefului Statului. Expertul consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme așa încât președintele să fie exclus din joc în partea ce ține de desemnarea premierului. De asemenea, Parlamentul ar putea modifica și alte articole din Constituție, inclusiv cel legat de asigurarea interimatului funcției.

„Pe o durată de jumătate de an ar putea să existe o majoritate parlamentară suficientă pentru a iniția și vota modificări în Constituție pentru a exclude din joc președintele la atribuțiile pe care le are la desemnarea premierului sau a articolului care vizează asigurarea interimatului funcției. Este posibil și inițierea procedurii de suspendare, pentru că ar putea să existe o masă critică de deputați care să susțină aceste inițiative. Desigur, actorii politici din Parlament vor alege cea mai scurtă sau optimă soluție”, a punctat Ciurea.

Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

895
Tagurile:
criză politică, atribuțiile șefului statului, modificarea Constituției
Tematic
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?
Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie


Загрузка...
Полицейская мигалка

Accident grav, cu sfârșit letal în Capitală - Video

463
(reînnoit 18:46 08.03.2021)
Luni, în Capitală s-a mai produs un accident grav, de data asta cu sfârșit letal. Poliția investighează cazul.

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Accidentul a avut loc la intersecția bulevardului Cuza Vodă cu bulevardul Dacia. Un automobil de marca Volvo a intrat în mașinile parcate pe marginea drumului. Șoferul de 26 de ani a murit pe loc.

Amintim că tot astăzi, 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, a mai avut loc un accident - unul cu implicarea a tocmai trei mașini, care s-au ciocnit într-o intersecție. Cazul a avut loc la intersecția străzilor Bulgară și Kogălniceanu din municipiul Chișinău.

S-au ciocnit un Alfa Romeo, un BMW și Toyota. Toți cei implicați în accident au rămas în viață. Dar, ghinion pentru o șoferiță chiar de Ziua Internațională a Femeii - ea este în stare de șoc, dar nu vrea să cheme ambulanța, spun martorii oculari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

463
Tagurile:
sfârșit letal, caz, accident


Загрузка...

Russian Woman va reprezenta Rusia la Eurovision 2021

88
(reînnoit 22:08 08.03.2021)
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.

Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de MANIZHA (@manizha)

Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.

Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88


Загрузка...