Procuratura Generală

Procuratura vine cu un anunţ important legat de prezidenţialele din 30 octombrie

131
(reînnoit 13:05 14.09.2016)
Procuratura nu se implică în confruntările de natură politică şi electorală şi invită concurenţii electorali şi formaţiunile politice să se documenteze despre atribuţiile şi principiile funcţionale ale Procuraturii.

CHIŞINĂU, 14 sept – Sputnik. Procuratura Generală a anunţat în această dimineaţă prin intermediul unui comunicat de presă că se delimitează de orice încercare de a atrage instituţia în confruntări de natură politică şi dispute electorale.

„Având în vedere sporirea, odată cu începerea campaniei electorale, a numărului de referinţe şi solicitări adresate instituţiei de arealul politic, astfel încât doar pe parcursul ultimelor zile fiind receptionate multiple plângeri de la concurenţii elecorali, soluţionarea cărora nu intră în competenţa procurorilor şi nu conţin o documentare minim relevantă a subiectului abordat, Procuratura Generală îşi reiterează hotărârea de a se delimita de orice încercare de a atrage instituţia în confruntări de natură politică şi dispute electorale”, se spune în comunicatul Procuraturii.

Instituţia a lansat un apel către toţi concurenţii electorali şi formaţiunile politice, să se documenteze despre atribuţiile şi principiile funcţionale ale Procuraturii, astfel încât să se abţină de a o antrena în competiţii electorale şi dezbateri politice.

„În cazul în care însă au fost stabilite anumite încălcări de lege, care ar constitui obiectul unor investigaţii în sensul legii penale, solicităm actorilor electorali să sesizeze organele de drept în modul stabilit de lege pentru examinarea competentă a acestora”, avertizează Procuratura.

Potrivit organului de urmărire penală, indiferent de calendarul politic din ţară, procurorii vor continua să manifeste echilibru şi profesionalism în activitate, având ca unic scop respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi libertăţilor legitime ale persoanei şi ale societăţii.

131
Tagurile:
anunţ, Concurenţi electorali, Procuratura Generală, Moldova, alegeri prezidenţiale
Тема:
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)
Tematic
CEC vine cu precizări legate de perioada electorală
CEC ia primele decizii cu privire la alegerile prezidenţiale din octombrie
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

120
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Vadim Ceban

Mai multe localități vor fi racordate la rețeaua de gaze

56
(reînnoit 19:42 19.09.2020)
În Moldova există raioane în care doar 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze, pe când în altele proporția este de 90 procente. Care este motivul acestui decalaj am aflat de la președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Moldovagaz: Mai multe localități din țară vor fi gazificate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova Vadim Ceban a declarat că anterior exista un program de racordare la rețeaua de gaze, asigurat și executat doar din bugetul public, iar Moldovagaz nu avea împuternicirea și posibilitatea să investească în gazoducte - această responsabilitate îi revenea statului.

În prezent, în unele localități gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de gaze nu ajunge nici la 25 de procente. De exemplu, din 20 de localități dintr-un raion, doar cinci sunt racordate la sistemul centralizat. O soluție în acest sens pot fi gazoducetele interrurale.

"De mai mulți ani și Moldovagaz poate investi în proiecte de construcție în baza gazoductelor interrurale. Din perspectiva liberalizării pieței fiecare, consumatorul are posibilitatea să-și aleagă furnizorul, fie Moldodovagaz, fie un alt furnizor. Din observațiile noastre, există mare cerere pentru gazul natural și aceasta va crește pentru că deja devine mai disponibil, inclusiv din punct de vedere al prețului", a declarat în studioul Sputnik Vadim Ceban.

Mai mult, în anul 2021 Moldovagaz își propune să construiască patru gazoducte interrurale din contul fondurilor instituției. Acestea vor apărea în raioanele Glodeni, Fălești, Sângerei și Telenești.

"Planificăm în anul ce urmează să investim și să dezvoltăm în mai multe localități rețelele interrurale, să construim gazoducte, iar inițiativa este susținută și de ANRE", a subliniat el.

De menționat este că în acest an programul investițional pentru racordare la rețeaua de gaze a crescut de la 18 milioane de lei până la 50 milioane, iar în anul viitor ar putea ajunge până la 100 milioane de lei – o premieră pentru Republica Moldova, a adăugat Ceban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
gazoduct, MoldovaGaz, gaz


Загрузка...