CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. După o vacanță binemeritată, teatrele din Chișinău își vor relua activitatea începând cu data de 12 septembrie. Publicul este așteptat în sălile de spectacole pentru a admira noi piese de teatru, în cadrul celui mai important eveniment teatral din Moldova. Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău anunță pe pagina sa oficială despre deschiderea celei de a 95-a stagiune cu ”Reuniunea teatrelor naționale”, aflată la cea de a II-a ediție.
Evenimentul se desfășoară sub egida Ministerului Culturii din Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România, a Institutului Cultural Român și a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.
În cadrul Programului reuniunii teatrelor naționale vor fi prezentate producții recente ale teatrelor invitate din România, ale Teatrului gazdă ”Mihai Eminescu” și ale teatrelor naționale din Republica Moldova.
Participă Teatrul Național „Radu Stanca" Sibiu, cu spectacolele Lecția, Antisocial, Mărie Mărie;
Teatrul Național „Marin Sorescu" Craiova — Profu' de Religie, Pescărușul, Occident Express;
Teatrul Național „Vasile Alecsandri", Iași — Cafeneaua, Zeul Măcelului;
Teatrul Național „Ion Luca Caragiale" București — L'om DaDa, Lecția;
Teatrul Național Cluj-Napoca, cu spectacolul Call it art;
Teatrul Național „Mihai Eminescu" Chișinău — Casa Mare, Aveți ceva de declarat;
Teatrul Național Satiricus „I. L. Caragiale", Chișinău — Angajare de Clovn,
Teatrul Național „Vasile Alecsandri", Bălți — Deșteptați-l pe Ion,
Teatrul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul — Mimoza.
Totodată, vor fi organizate lansări de carte, expoziții și discuții despre fenomenul teatral național.
Evenimentul este găzduit de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău.
CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit în ședință după o pauză de aproape o lună pentru a discuta zece proiecte de legi care sunt pe ordinea de zi. Ședința este condusă pentru prima dată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.
Ministrul Agriculturii este bolnav de COVID-19 și lucrează de acasă. La începutul ședinței, Ion Perju a spus că se simte bine și că speră ca în curând să revină la munca din birou.
La ședință sunt prezenți și trei secretari de stat ai ministerelor conduse anterior de Serghei Pușcuța, Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, care au decis să plece din funcție odată cu fostul premier Ion Chicu. Deși, președintele Maia Sandu nu a semnat decretul de demisie a celor trei miniștri, ministerele sunt administrate de secretarii de stat desemnați de șeful statului.
Miniștrii urmează să examineze zece proiecte. Pe ordinea de zi se regăsește un proiect privind acordarea Bursei de excelență a Guvernului şi a Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi, pentru anul 2021. Un alt proiect ține de aprobarea Regulamentului cu privire la controlul rezervelor de stat şi de mobilizare, aprobarea Regulamentului cu privire la modul de ținere a Registrului electronic al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dar și modificarea Regulamentului privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe.
Amintim că ultima ședință a Guvernului a avut loc în data de 22 decembrie, anul 2020.
Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. În ultima zi a mandatului, Chicu, împreună cu cei trei miniștri care au refuzat să dețină interimatul, au susținut o conferință de presă în care au făcut bilanțul activității sale. În aceiași zi, președintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova.
Astfel, în prezent secretarul de stat Tatiana Ivanicichina asigură șefia Ministerului de Finanțe, Mihail Lupașcu a preluat conducerea Ministerului de Economiei, iar secretarul de stat Tatiana Zatîc - al Ministerului Sănătății.
Anterior, Guvernul în exercițiu, condus de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, a avut tentative de a se întruni în ședințe, dar acestea au eșuat. Posibilitatea organizării ședințelor a fost examinată de miniștri, care au ajuns la concluzia că o ședință la Guvern, în situația actuală a Republicii Moldova, ar putea avea loc doar după pronunțarea Curții Constituționale privind sesizarea depusă de președintele Maia Sandu, ce ține de autodizolvarea Parlamentului. Luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat referitor la sesizarea șefului statului. Magistrații au declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Deputații au revenit la muncă. Primii se vor întruni în ședință membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară. Ședința va avea loc miercuri la ora 10:00.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, șeful Legislativului urmează să semneze o dispoziție privind convocarea noii sesiuni de primăvară-vară.
Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie.
Sesiunea de toamnă-iarnă s-a încheiat oficial în data de 16 decembrie. Ulterior Parlamentul a avut programată o ședință extraordinară în data de 23 decembrie, atunci când trebuia să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece cu puțin timp înainte de începerea ședinței Chicu a anunțat că demisionează din funcția de premier.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova