CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik. Platon a fost reținut la Kiev, pe data de 25 iulie. În momentul reținerii, acesta avea asupra sa un pașaport ucrainean fals. El este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Ulterior, Judecătoria din sectorul Peciorsk a emis mandat de reţinere a acestuia pentru un termen de 40 de zile. În seara zilei de luni, acesta a fost extrădat autorităților Republicii Moldova. Potrivit procurorilor, ședința de judecată a fost amânată la cererea avocaților lui Platon.
Potrivit lui Andrei Băieșu, apărarea a făcut mai multe demersuri inclusiv pentru recuuzarea unui judecător. Reprezentantul apărării lui Veaceslav Platon le-a declarat jurnaliștilor că ședința de judecată va avea loc joi, 1 septembrie.
Avocatul a menționat că omul de afaceri se află în izolatorul nr. 13 din Chișinău.
”Extrădarea lui Platon este ilegală. Suntem deciși să ne adresăm la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că el este cetățean al Ucrainei. Iar o decizie privind retragerea cetățeniei nu a fost examinată de către președintele ucrainean”, a declarat avocatul.
Veaceslav Platon a declarat în momentul în care părăsea sala de judecată că se consideră nevinovat.
În anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale. Despre acest lucru a anunțat ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu.
"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.
Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să amenințe minorii cu aceste materiale.
"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.
În acest sens, Rozalina Crudu a remarcat rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, Iurie Ciocan a vorbit despre posibila reorganizare teritorial-administrativă în țara noastră. Potrivit lui, o asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani. Expertul a dat de înțeles că punctul final al reformei ar putea fi alegerile locale din 2023 sau 2027.
"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.
De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial administrativă a Republicii Moldova, între care unul ce prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.
Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu nu va desemna un nou candidat la funcția de prim-ministru.
Aceasta va aștepta data de 23 martie, când expiră cele 45 de zile de la demisia Guvernului Chicu, iar în cazul în care nu va fi votat un nou Guvern, Parlamentul poate fi dizolvat. Mai mult, președintele nu va iniția nici consultări cu fracțiunile parlamentare, așa cum a decis marți, 23 februarie, Curtea Constituțională. În cazul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a declarat că va organiza întrevederi cu experții și reprezentanți ai societății civile.
„Nu văd rostul acestor acțiuni în situația în care am înțeles că majoritatea deputaților de acolo au alte interese decât interesele cetățenilor. Eu o să discut cu reprezentanții societății civile, cu oameni din domeniu, respectiv, specialiști în drept constituțional. Asta o să fac în următoarele zile. Cel mai probabil, începând cu ziua de luni, să vedem cum văd ei această situație”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii.
Aceasta a mai săus că Înalta Curte va trebui să spună dacă s-au întrunit circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Amintim, Constituția prevede dizolvarea Parlamentului dacă nu investește un Guvern timp de 3 luni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova