Râul Bâc

Amendat, pentru îşi spăla automobilul lângă râul Bâc

58
(reînnoit 13:51 26.08.2016)
Un locuitor din capitală care îşi spăla automobilul în apropiere de râul Bâc a fost amendat. Acesta a refuzat să se conformeze somaților inspectorilor Serviciului Piscicol.

CHIŞINĂU, 26 aug – Sputnik. Potrivit informațiilor Serviciului Piscicol, un cetățean din Capitală a fost amendat pentru că își spăla vehiculul în apropiere de râul Bâc, pe strada Calea Basarabiei din municipiul Chișinău.

Cetățeanul a refuzat să se conformeze somaților inspectorilor Serviciului Piscico,l continuând să-şi spele maşina. Ulterior, acesta a încercat să fugă de la fața locului. După intervenția unui echipaj al Poliției, bărbatul a acceptat să semneze procesul-verbal. El a fost amendat cu suma de 1000 de lei.

Anterior, experţi din cadrul Centrul Național de Mediu se arătau nemulţumiţi de amenzile prea mici pentru cei care încalcă legea, astfel că fenomenul persistă: Ceea ce înseamnă că oamenii își permit să plătească aceste amenzi.

58
Tagurile:
Râul Bâc, amendă, Serviciul Piscicol
Tematic
Declaraţie: Râul Bâc s-a transformat într-un canal de deşeuri
Dezastru ecologic pe râul Bâc
Fadei Nagacevschi

Ce i s-a solicitat lui Nagacevschi în ajunul vizitei lui Sandu la Bruxelles

197
(reînnoit 16:18 18.01.2021)
În ajunul vizitei președintelui Maia Sandu la Bruxelles, ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi a primit o solicitare din partea instituției prezidențiele. Despre ce este vorba, aflați în materialul ce urmează.
Ce i s-a solicitat lui Nagacevschi în ajunul vizitei lui Sandu la Bruxelles

Cu câteva zile înaintea vizitei Maiei Sandu la Bruxelles, ministerul Justiției a prezentat instituției prezidențiale o informație privind Strategia pe Justiție și Planul de Acțiuni, documente adoptate anul trecut de Parlament. Ministrul Fadei Nagacevschi a declarat că, deși aceste acte normative au fost criticate anterior de opoziția parlamentară, ele au început să prezinte interes pentru administrația prezidențială, chiar în ajunul vizitei președintelui Maia Sandu la Bruxelles.

„O serie de deputați a criticat ministerul Justiției pentru faptul că nu a făcut nimic legat de Planul de Acțiuni și Strategia pe Justiție, că este cel mai prost document elaborat vreodată, dar am primit pe 11 ianuarie o solicitare de informație din partea Președinției. În acea solicitare am informat care este etapa de implementare a Strategiei și a Planului de Acțiuni, care sunt măsurile de consolidare a ANI și a CSM, ce restanțe are Moldova, conform acordului de finanțare OMNIBUS, pentru a doua tranșă de finanțare din partea UE. Mi se pare straniu această abordare că instituția prezidențială colectează informații despre Strategia pe Justiție, pe care au criticat-o anterior pentru a prezenta informația la Bruxelles”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Precizăm că președintele Maia Sandu se află într-o vizită oficială la Bruxelles. Ea a avut deja o întrevedere cu Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

197
Tagurile:
Reforma justiţiei, Ministerul justiției
Tematic
Strategia de îmbunătățire a justiției – adoptată de Guvern
Maia Sandu și Laura Codruța Kövesi: întrevedere la Bruxelles


Загрузка...
Gheorghe Urschi, aniversare

Regele umorului Gheorghe Urschi își sărbătorește ziua de naștere

49
(reînnoit 15:27 18.01.2021)
Gheorghe Urschi, supranumit și Regele umorului, își sărbătorește ziua de naștere. Maestrul împlinește vârsta de 73 de ani. Din cauza pandemiei, această zi se deosebește de alte aniversări deoarece casa sa nu mai este plină de oameni, așa ca mai înainte.

CHIȘINĂU 18 ian - Sputnik. Actorul, regizorul și umoristul Gheorghe Urschi împlinește marți, 18 ianuarie, vârsta de 73 de ani. Dacă în ceilalți ani casa îi era plină de oaspeți în această zi, când zeci de colegi și prieteni mergeau să-l felicite cu diverse surprize, atunci în acest an toți îl felicită la telefon sau prin intermediul rețelelor de socializare. Una dintre fiicele maestrului a scris pe pagina sa de Facebook că ziua de naștere a lui Gheorghe Urschi din acest an va fi altfel și va fi sărbătorită la distanță. Laura Urschi a mai scris că pandemia nu va împiedica prietenii și colegii să-l felicite, doar că prin intermediul tehnologiilor. Fiica umoristul a menționat că va avea grijă să îi citească toate mesajele de felicitare.

În cadrul emisiunii radio „Sputnik Matinal”, cea de-a doua fiică a maestrului, Liliana Urschi, a vorbit despre faptul că în acest an ziua de naștere a umoristului pare a fi o zi obișnuită din cauza că nu pot să vină prietenii să-l felicite. Liliana Urschi a mai spus că anul 2020 a fost un an trist pentru Gheorghe Urschi din caza că din luna martie el a fost nevoit să stea în casă și să fie protejat la maximum de noul virus.

„A fost un an trist pentru că tata vedea la televizor cum a ars Filarmonica. (...) Este trist că a văzut știrea cu reprofilare artiștilor, cu această mască care li s-a pus peste față. În anul 2020 a plecat la ceruri și mătușa noastră. (...) A fost un an trist, plin de smerenie, înțelepciune și de conștientizare că trebuie să ne bucurăm de fiecare zi așa cum este și să dăm apreciere lucrurilor care ni se păreau mărunte. Să vorbim cu părinții, să ne uităm în ochii lor. Tata știe că este iubit, că este apreciat. Îi îndemn pe toți să-și păzească părinții”, a menționat fiica lui Gheorghe Urschi, Liliana Urschi.

Pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Urschi zeci de colegi, prieteni, dar și admiratorii creației lui l-au felicitat și i-au urat multă sănătate. Directorul „Moldova-Concert” Andrei Locoman a scris că „Gheorghe Urschi este un actor polivalent, cum rar se întâlnesc - să întrunească abilități de actor umorist și de actor dramatic, să facă publicul să râdă până la lacrimi, ca tot el să-l facă să plângă de tristețe”. Locoman a mai scris că Urschi este un adevărat talent și că scena îl așteaptă.

Gheorghe Urschi s-a născut pe 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești, RSS Moldovenească. A scris cărți și piese de teatru, dar cel mai mult s-a făcut remarcat datorită pieselor de teatru în care a jucat și a emisiunilor umoristice în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția și în care juca alături de actorul Gheorghe Pârlea, cu care a făcut un tandem de creație ani la rând.

În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel. La 20 iulie 2012, fostul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
felicitări, cadouri, zi de naștere, Gheorghe Urschi, umorist


Загрузка...
Pavel Voicu

Pavel Voicu: Dacă nu investim în educație, vom deschide mai multe locuri în penitenciare

0
(reînnoit 18:49 18.01.2021)
O reformă implementată în 2015 a lăsat fără protecție copiii aflați în dificultate. Ce soluție propune Ministerul Afacerilor Interne?
Pavel Voicu: Dacă nu investim în educație, vom deschide mai multe locuri în penitenciare

Ministerul Afacerilor Interne va propune dezvoltarea serviciilor de protecție a minorilor în cadrul inspectoratelor de poliție. Despre necesitatea acestei măsuri a vorbit Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, în cadrul emisiunii ATITUDINI. 

”Până în 2015,  au funcționat centre de triere a minorilor. În comisariate erau până la zece angajați, responsabili de combaterea problemelor minorilor și evidența lor. Activitatea lor începea încă de la grădiniță. Zilnic, mergeau în instituțiile de învățământ, vorbeau cu educatori și învățătorii, erau luați la evidență minorii delicvenți, cei care nu frecventează școală. În prezent avem doar câte un inspector la 30 de localități, care nu face față acestor responsabilități”, a relatat Pavel Voicu.

În lipsa sprijinului din partea statului, copiii aflați în dificultate își caută adăpost în stradă. Pentru a supraviețui, sunt nevoiți să cerșească și să comită furturi. Iar unele cazuri, ajung să se omoare între ei, sub influența alcoolului sau drogurilor.

”Dacă statul nu va soluționa această problemă, va crește nivelul criminalității. Acești copii nu se vor regăsi în societate, vor comite contravenții și infracțiuni. Dacă nu vom planifica bani pentru educație și protecția copiilor aflați în dificultate, vom fi nevoiți să deschidem mai multe locuri în penitenciare”, a conchis Pavel Voicu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Educaţie, pușcărie, Pavel Voicu


Загрузка...