Veaceslav Platon

Au început pregătirile pentru extrădarea lui Platon în Moldova

148
(reînnoit 18:34 23.08.2016)
Procurorii ucraineni au început verificările pentru extrădarea în Moldova a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

CHIŞINĂU, 23 aug – Sputnik. Judecătoria din Pecersk, Kiev, a decis să dea curs demersului procurorilor ucraineni pentru extrădarea controversatului om de afaceri moldovean, Veaceslav Platon, procurorilor de la Chişinău.

Platon are statut de învinuit în dosarul fraudelor bancare, deschis de procurorii moldoveni. Omul de afaceri a fost reţinut la 25 iulie de forţele speciale din Ucraina, în timp ce evacua cutii cu acte din biroul său de la Kiev. Asupra sa a fost găsit şi un paşaport ucrainean fals.

La 28 iulie, Judecătoria Pecersk a decis ca Platon să fie plasat în arest preventiv pe un termen de 40 de zile.

La 22 august, aceeaşi instanţă de judecată a admis demersul procurorilor ucraineni care au cerut extrădarea lui Platon pentru a fi judecat în Republica Moldova. Potrivit deciziei de luni, Platon a fost plasat în arest în vederea extrădării, care poate dura până la un an, potrivit legislaţiei din Ucraina.

Avocaţii lui Platon au declarat că vor ataca la Curtea de Apel decizia de luni a Judecătoriei Pecersk.

„Procuratura Generală trebuie să desfăşoare verificările pentru extrădare, doar după aceasta poate avea loc extrădarea”, a declarat avocatul Denis Şkiptan.

Conform legislaţiei ucrainene, această verificare nu poate dura mai mult de 60 de zile.

Omul de afaceri moldovean este învinuit de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari. Potrivit Codului Penal, persoana învinuită de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, riscă închisoare de la 5 la 10 ani. Pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, Codul Penal prevede închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Procurorii îl acuză pe Platon că a fraudat Banca de Economii a Moldovei cu peste 800 de milioane lei.

148
Tagurile:
Platon, extrădare, fraude bancare, spălare de bani, procurori, dosar, Ucraina
Tematic
În Ucraina ar fi demarat procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon
Veaceslav Platon rămâne după gratii în puşcăria din Kiev
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

2
(reînnoit 18:27 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Vasile Vulpe

Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje

14
(reînnoit 16:35 30.10.2020)
Guvernul a lansat programul-pilot care prevede crearea platformelor industriale multifuncționale. Despre avantajele pentru antreprenori și beneficiile asupra economiei am aflat de la șeful Direcției politici economice din cadrul Ministerului Economiei, Vasile Vulpe.
Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje

Statul va susține financiar crearea platformelor industriale, iar autoritățile publice locale vor fi responsabile de întreținerea și dezvoltarea acestora. Platformele vor contribui la dezvoltarea industriei în regiuni și crearea locurilor de muncă, susțin autoritățile.

Potrivit lui Vasile Vulpe, avantajele acestor platforme este că vor fi dotate cu toate rețelele de comunicare – iluminare, apă, canalizare, gaz etc. Racordarea la aceste facilități este una dintre cele mai costisitoare la etapa construcției.

"Atâta timp cât se va oferi o platformă unică, ce va avea o bază și mentenanță unică, atunci agentul economic nu va trebui să-și facă griji de aceste aspecte. Este un aspect foarte important", a subliniat interlocutorul.

Mai mult, odată cu crearea platformelor industrial-multifuncționale vor fi create inclusiv laboratoare de cercetare și renovare. Astfel, va avea loc simbioza dintre necesitățile din punct de vedere tehnologic a întreprinderii și activitățile științifice de cercetare și dezvoltare ale antreprenorilor, a mai adăugat Vasile Vulpe.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
economie, industrie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova
Tematic
Proiect esențial pentru Moldova: 16 platforme industriale în 16 raioane


Загрузка...