Constituţia Republicii Moldova

Astăzi este „ziua de naştere” a Constituţiei Republicii Moldova

123
(reînnoit 12:13 29.07.2016)
La 29 iulie se împlinesc 22 de ani de la adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a Constituţiei Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 29 iul – Sputnik. La 29 iulie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea Supremă a statului moldovenesc — Constituția. Acest act juridic fundamental al statului conține cele mai importante reglementări ale sistemului politic, garantează pluralismul politic, protejează drepturile și libertățile omului.

„Ziua de naştere” a Constituţiei Republicii Moldova a fost marcată, vineri, în cadrul unui eveniment solemn, la care au participat preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, premierul şi preşedintele Curţii Constituţionale.

„Constituția Republicii Moldova, fiind o constituție democratică, plasează puterea guvernanților în mâinile cetățenilor. Această paradigmă va rămâne a fi o iluzie atât timp, cât nu vom avea cetățeni liberi. Prin urmare, este o obligație a statului de a contribui la formarea oamenilor liberi”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, în cele două decenii, Legea Fundamentală a Moldovei a trecut prin reforme importante.

„În acest timp au fost revizuite circa 40 de norme constituţionale. Cea mai semnificativă a fost cea din iulie, 2000, care a transformat Moldova din republică semiprezidenţială în parlamentară”, a declarat Candu.

Preşedintele Parlamentului a amintit că din cauza câtorva eşecuri de alegere a şefului statului de către deputaţi, Curtea Constituţională a rupt lanţul vicios restabilind dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele.

Premierul Pavel Filip a remarcat că, odată cu adoptarea Constituției și crearea Curții Constituționale, s-a deschis o etapă decisivă în istoria țării noastre, Republica Moldova angajându-se cu fermitate în procesul democratic.

„Constituţia este certificatul de naştere al democraţiei noastre; aşa cum fiecare îşi sărbătoreşte ziua de naştere, tot aşa noi, ca naţiune, trebuie să celebrăm ziua Constituţiei”, a declarat şeful Guvernului.

Potrivit premierului, Constituția nu trebuie tratată ca un instrument al puterii de stat, ci ca un document care reflectă interesele societății și valorile sociale, fundamentează scopurile și direcțiile de dezvoltare a societății, reprezintă nucleul sistemului de drept național și este garantul drepturilor și libertăților omului.

123
Tagurile:
puterea, Constituţia, Parlament, Moldova, Pavel Filip, Alexandru Tănase, Andrian Candu
Tematic
Curtea Constituțională pune punctul pe ”i” la tema imunității deputaților
Curtea Constituţională a avizat iniţiativa cu privire la instituţia procuraturii
Valentina Casian

Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

16
(reînnoit 15:29 01.12.2020)
Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, spune că noua politică fiscală aprobată de Guvern, unde se propune și plafonarea taxelor locale, va debusola și mai mult activiatea administrațiilor locale.
Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

Războiul dintre autoritățile centrale și aleșii locali continuă. Mărul discordiei este intenția Guvernului, prin politica fiscală, de a plafona taxele locale, iar asta îi nemuțumește pe primari, care au protestat recent la Guvern și la Ministerului Finanțelor. Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a declarat pentru Sputnik Moldova că, prin semnalele date de Guvern, primarii sunt considerați incapabili de a elabora o politică fiscală la nivel local și de a avea o relație prietenoasă cu mediul de afaceri.

„Trebuie să fie în prim planul interesul general al comunității și nu ar unor cercuri înguste, ceea ce am simțit noi în acest document. Orice decizie luată de autoritatea centrală trebuie să fie bine argumentată, însoțită de o analiză de impact, ori ceea ce propune Guvernul miroase a protecționism. Consider că nu există nici un argument de a plafona taxele locale, iar cei de la Guvern nu au putut să ne prezinte un argument economic în favoarea acestui concept. Fiecare guvern vine cu politica sa fiscală, iar asta debusolează și mai mult activitatea autorităților locale”, a precizat Valentina Casian.

Conceptul privind plafonarea taxelor locale se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscală aprobată de Guvern. Mai multe asociații de afaceri au semnat o declarație publică în susținerea autorităților de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. Proiectul politicii fiscale pentru anul 2021  urmează să fie examinat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
politica fiscală, Primari
Tematic
Sandu, despre protestul primarilor față de plafonarea taxelor
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern


Загрузка...
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

39
(reînnoit 21:18 30.11.2020)
Crește numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Doar în decurs de o săptămână, peste 20 de persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat acest produs.
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.

"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.

Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci
Tematic
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Din nou avem un număr mare de infectări

27
(reînnoit 18:01 01.12.2020)
Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 continuă să crească. După ce ieri ne-am bucurat că am avut doar 347 de noi infectări, astăzi datele sunt alarmante. Aproape 1500 de cazuri anunță Ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 1 499 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. În total, au fost făcute 3 557 de teste, dintre care primar - 3 101. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 108 863. 

98 de lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. În prezent, 294 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 43 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 

În același timp, 564 de oameni au fost tratați de coronavirus. De la începutul pandemiei, 95 918 pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, 5 368 de persoane urmează tratament la domiciliu cu forme ușoare de coronavirus, iar 29 482 sunt sub supraveghere la domiciliu.  

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 19 persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Printre cei decedați se numără și medicul de familie din Briceni Elena Pleșca, în vârstă de 60 ani. Până acum, 57 lucrători medicali au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecția COVID-19. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 2 323 oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
COVID-19 lovește dur în economie și oameni
COVID-19: Iată câți moldoveni s-au infectat astăzi


Загрузка...