Полиция

Inspectoratul General al Poliției, pe urmele lui Platon

136
(reînnoit 10:49 26.07.2016)
În toate Inspectoratele de Poliție din țară au fost afișate orientări pe numele lui Platon Veaceslav, în vârstă de 43 de ani.

CHIŞINĂU, 26 iul – Sputnik. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a orientat întreg efectivul din țară în vederea stabilirii locului aflării și reținerii omului de afaceri Platon Veaceslav Nicolae. 

Platon este învinuit de procurorii anticorupție în cadrul dosarului fraudelor bancare. Pe numele acestuia a fost emis în contumacie mandat de arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Acesta este învinuit de procurori de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Astfel, în toate Inspectoratele de Poliție din țară au fost afișate orientări. Cetățenii care dispun de informații despre locul aflării lui Platon Veaceslav, sunt rugaţi să informeze Poliția la 902, 078710293 sau 069888606.

Paralel, Procuratura Ucrainei anunţă că a reţinut un cetăţean moldovean care a fost dat în căutare internaţională de autoritățile de la Chișinău pentru spălare de bani. Procurorii ucraineni nu oferă informaţii despre identitatea acestuia, dar mai multe surse spun că este vorba de Veaceslav Platon.

Procurorul Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat pentru Sputnik că, deocamdată, autorităţile de la Kiev nu au anunţat oficial instituţiile abilitate de la Chişinău. Potrivit lui Vieru, toate formalităţile vor fi clarificate pe parcursul zilei de astăzi.

Maria Vieru a mai precizat pentru Sputnik că, în momentul reţinerii cetăţeanului moldovean la Kiev, acesta avea asupra sa paşaport ucrainean fals. 

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au desfăşurat, luni, mai multe percheziţii la sediile băncilor Victoriabank, Moldova Agrondbank, Moldindconbank şi compania de asigurări ASITO. Percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul furtului de la Banca de Economii a Moldovei (BEM).

”Este vorba despre percheziţii, ridicări, audieri de persoane în legătură cu furtul de la BEM. Procurorii au descins la 5 agenţi economici şi persoane fizice care au legătură cu acestea”, a declarat procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Necesitatea efectuării acţiunilor de urmărire penală a necesitat în identificarea documentelor, contractelor ce au importanţă pentru buna desfăşurare a urmăririi penale şi stabilirea legăturii lui Veaceslav Platon în delapidarea banilor de la BEM”, a declarat procurorul. 

Potrivit lui Morari, s-a stabilit o legătură între investigarea extinsă privind furtul miliardului şi tranzitarea printr-o bancă din Moldova a banilor din altă ţară. 

„Acţiunile au fost concertate de una şi aceeaşi persoană. Faptul respectiv a fost demonstrat prin actele ridicate din instituţiile numite”, a precizat Morari.

Au fost reţinute două persoane care au fost factori de decizie în cadrul băncii Moldindconbank, iar pe numele lui Platon a fost semnat mandat de arest pe un termen de 30 de zile. 

„Sunt citate încă două persoane din cadrul băncii. Urmează să fie localizate alte două peroane, admnistratori a unor agenţi economici care obţinut credite frauduloase. Pe numele cetăţeanului Veaceslav Platon a fost înaintată învinuirea în contumacie şi înaintat mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Platon a fost anunţat în căutare internaţională”, a declarat procurorul.

Frauda constă în următoarele: un grup de persoane juridice, administrate de persoane fizice interpuse, la comanda lui Platon, au obţinut credite neperformante de la o bancă comercială. Ulterior, creditele respective au fost stinse prin creditele luate de la BEM.

„Este vorba despre peste 800 milioane lei: 130 milioane lei, 12 milioane dolari şi peste 5 milioane de euro. Banii au fost scoşi peste hotare, sunt mai multe ţări. Nu fac declaraţii pripite, voi veni cu un comunicat suplimentar”, a precizat Morari. 

Acum un grup de procurori se va ocupa de recuperarea pierderilor, iar pe o parte din bunurile lui Platon va fi pus sechestru.

Procurorul a mai declarat că în cazul investigării furtului miliardului sunt progrese, fără a oferi detalii pentru  a nu prejudicia ancheta.


136
Tagurile:
Platon, reţinere, spălare de bani, procurori, Moldova
Tematic
Procuratura RM confirmă: în momentul reținerii Platon avea pașaport fals
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

16
(reînnoit 18:44 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Vasile Vulpe

Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje

15
(reînnoit 16:35 30.10.2020)
Guvernul a lansat programul-pilot care prevede crearea platformelor industriale multifuncționale. Despre avantajele pentru antreprenori și beneficiile asupra economiei am aflat de la șeful Direcției politici economice din cadrul Ministerului Economiei, Vasile Vulpe.
Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje

Statul va susține financiar crearea platformelor industriale, iar autoritățile publice locale vor fi responsabile de întreținerea și dezvoltarea acestora. Platformele vor contribui la dezvoltarea industriei în regiuni și crearea locurilor de muncă, susțin autoritățile.

Potrivit lui Vasile Vulpe, avantajele acestor platforme este că vor fi dotate cu toate rețelele de comunicare – iluminare, apă, canalizare, gaz etc. Racordarea la aceste facilități este una dintre cele mai costisitoare la etapa construcției.

"Atâta timp cât se va oferi o platformă unică, ce va avea o bază și mentenanță unică, atunci agentul economic nu va trebui să-și facă griji de aceste aspecte. Este un aspect foarte important", a subliniat interlocutorul.

Mai mult, odată cu crearea platformelor industrial-multifuncționale vor fi create inclusiv laboratoare de cercetare și renovare. Astfel, va avea loc simbioza dintre necesitățile din punct de vedere tehnologic a întreprinderii și activitățile științifice de cercetare și dezvoltare ale antreprenorilor, a mai adăugat Vasile Vulpe.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
economie, industrie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova
Tematic
Proiect esențial pentru Moldova: 16 platforme industriale în 16 raioane


Загрузка...