Curtea de apel апелляционная палата

Mandat de arest pe numele lui Platon, doi reţinuţi şi mai mulţi martori audiaţi

243
(reînnoit 07:08 26.07.2016)
Procurorii şi ofiţerii anticorupţie au descins în această dimineaţă la sediile a trei bănci şi a unei companii de asigurări în cadrul furtului de la BEM.

CHIŞINĂU, 25 iul – Sputnik. Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au desfăşurat, luni, mai multe percheziţii la sediile băncilor Victoriabank, Moldova Agrondbank, Moldindconbank şi compania de asigurări ASITO. Percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul furtului de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), a declarat procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Este vorba despre percheziţii, ridicări, audieri de persoane în legătură cu furtul de la BEM. Procurorii au descins la 5 agenţi economici şi persoane fizice care au legătură cu acestea”, a declarat Morari.

„Necesitatea efectuării acţiunilor de urmărire penală a necesitat în identificarea documentelor, contractelor ce au importanţă pentru buna desfăşurare a urmăririi penale şi stabilirea legăturii lui Veaceslav Platon în delapidarea banilor de la BEM”, a declarat procurorul. 

Potrivit lui Morari, s-a stabilit o legătură între investigarea extinsă privind furtul miliardului şi tranzitarea printr-o bancă din Moldova a banilor din altă ţară. 

„Acţiunile au fost concertate de una şi aceeaşi persoană. Faptul respectiv a fost demonstrat prin actele ridicate în această dimineaţă din instituţiile numite”, a precizat Morari.

În această dimineaţă au fost reţinute două persoane care au fost factori de decizie în cadrul băncii Moldindconbank, iar pe numele lui Platon a fost semnat mandat de arest pe un termen de 30 de zile. 

„Sunt citate încă două persoane din cadrul băncii. Urmează să fie localizate alte două peroane, admnistratori a unor agenţi economici care obţinut credite frauduloase. Pe numele cetăţeanului Veaceslav Platon a fost înaintată învinuirea în contumacie şi înaintat mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Platon a fost anunţat în căutare internaţională”, a declarat procurorul.

Frauda constă în următoarele: un grup de persoane juridice, administrate de persoane fizice interpuse, la comanda lui Platon, au obţinut credite neperformante de la o bancă comercială. Ulterior, creditele respective au fost stinse prin creditele luate de la BEM.

„Este vorba despre peste 800 milioane lei: 130 milioane lei, 12 milioane dolari şi peste 5 milioane de euro. Banii au fost scoşi peste hotare, sunt mai multe ţări. Nu fac declaraţii pripite, voi veni cu un comunicat suplimentar”, a precizat Morari. 

Acum un grup de procurori se va ocupa de recuperarea pierderilor, iar pe o parte din bunurile lui Platon va fi pus sechestru.

Procurorul a mai declarat că în cazul investigării furtului miliardului sunt progrese, fără a oferi detalii pentru  a nu prejudicia ancheta. 

 

243
Tagurile:
frauda bancară, Veaceslav Platon, Viorel Morari, procurori, Moldova, BEM
Tematic
Fostul director al BEM rămâne în arest
Trei foști conducători ai BEM au fost audiați suplimentar de procurori
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

48
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Люди

Obligativitatea purtării măștii în spații deschise, atacată în instanță

73
(reînnoit 21:12 23.11.2020)
Cât de legală este hotărârea Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica prin care s-a instituit obligația purtării măștilor în spațiul public deschis în municipiul Chișinău? În curând vom afla.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Un birou de avocați din Capitală a atacat în instanță Hotărârea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica din 20.11.2020, prin care s-a instituit obligația de purtare a măștilor (de orice tip) în spațiul public deschis în tot cuprinsul municipiului Chișinău.

Cerea avocatului Iulian Rusanovschi de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica (partea I)
Cerea avocatului Iulian Rusanovschi de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica (partea I)

Avocatul iulian Rusanovschi a publicat pe pagina sa de Facebook cererea de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica.

Cerea avocatului Iulian Rusanovschi de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica (partea II)
Cerea avocatului Iulian Rusanovschi de chemare în judecată a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica (partea II)

Tot acolo avocatul explică de ce în opinia autorilor cererii hotărârea comisiei este neconstituțională și ilegală.

Rusanovschi: Este încălcat dreptul la libera circulație și la viața privată

"Prin aceasta măsura se încalcă grav dreptul constituțional la libera circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament (conform Deciziei Curții Constituționale nr. 18 din 23.06.2020). Mai apoi, prin aceasta Hotărâre nu se urmărește lupta cu răspândirea COVID, din simplu motiv ca în viziunea Comisiei, oamenii pot purta orice fel de măști (cârpe), important este ca să aibă ceva peste gură. Oamenii poarta aceeași masca săptămâni întregi și se intoxica de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importantă pentru autorități. Dezgustător și abuziv", scrie Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook.

Avocatul mai afirmă că membrii Comisiei vădesc tendințe autoritare care trebuie oprite de instanța de judecată.  

"Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă și vădesc tendințele autoritare ale membrilor Comisiei, tendințe care trebuie oprite prin revocarea Hotărârii de către instanța de judecată competentă", afirmă Rusanovschi.  

Amintim că vineri Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință și a adoptat decizia privind purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile publice deschise în municipiul Chișinău.

Autoritățile municipale au atenționat că sfidarea acestor reguli constituie pericol pentru sănătatea publică, iar cei care nu le vor respecta se vor alege cu amenzi sau chiar vor fi trași la răspundere penală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
instanță, atacat, obligatorie, mască, purtator


Загрузка...