Curtea de apel апелляционная палата

Ziua funcționarilor arestați: Coteț va mai sta în izolator

37
(reînnoit 17:41 21.07.2016)
Curtea de Apel a decis menținerea în arest preventiv pentru 25 de zile a viceprimarului capitalei, Vladimir Coteț. Funcționarul a refuzat să comenteze această decizie a instanței.

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik. Viceprimarul municipiului Chișinău, Vladimir Coteț, rămâne în arest. Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani, care l-a plasat pe funcționar în arest preventiv pentru 25 de zile.

Nici avocatul și nici procurorul n-au făcut declarații pentru presă după ședința Curții de Apel.

Anterior, șeful Secției urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, a declarat că la începutul acestui an, CNA a atras atenția asupra încălcărilor de procedură privind darea în exploatare a câtorva construcții din Chișinău.

În afară de viceprimarul Coteț în același dosar sunt cercetați inspectorul superior al Inspecției de Stat în Construcții, vicedirectorul departamentului arhitectură, urbanism și relații funciare al primăriei Radu Blaj și încă doi intermediari.

Astfel, la 25 mai au fost efectuate 12 percheziții la locul de trai, în cabinetele de lucru și în mașinile cetățenilor care au tangență cu aceste încălcări. În particular, este vorba despre graba cu care au fost eliberate documentele pentru privatizarea clădirilor nelocuite și contribuția la eliberarea documentelor privind modificarea statutului unor terenuri.

În total, în legătură cu situația de la primărie au fost pornite 10 dosare penale, iar celor vizați le este incriminată comiterea unor fapte de corupție pasivă și activă, depășirea atribuțiilor de serviciu, trafic de influență și falsificarea de documente.

În cadrul acestui dosar a fost scos la iveală și faptul mituirii persoanelor oficiale. Suma maximală a mitei constituie 12 mii de euro.

Și Blaj se află în arest preventiv.

37
Tagurile:
25 de zile, Blaj, arest preventiv, Coteț, Curtea de Apel
Tematic
Imagini VIDEO publicate de CNA: viceprimarul Chișinăului Coteț negociază mita
Ștefan Gheorghiță

Gripa sezonieră versus coronavirus: Avem sau nu cazuri în 2020

17
De obicei, în această perioadă se înregistrează primele cazuri de gripă. Despre situația curentă aflați de la șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.
Gripa sezonieră: Informații privind situația din țară

În acest sezon, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră, în schimb este în plină ascensiune epidemia COVID-19. Anul trecut, în aceeași perioadă erau deja depistate 50 de cazuri de gripă.

"În anul curent, au fost efectuate investigații la 23 de persoane cu semne clinice compatibile cu gripa sezonieră. Aceste probe au fost investigate în paralel cu testul la COVID. În 10 cazuri rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv (cazuri COVID-19)", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, monitorizarea și supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute virale și gripei sezoniere continuă, inclusiv investigațiile de laborator ale persoanelor ce manifestă simptome compatibile cu această afecțiune.

În anul 2019 au fost înregistrate 3258 cazuri de gripă sezonieră. Primele cazuri și-au făcut apariția la sfârșitul lunii decembrie. Cele mai multe îmbolnăviri - 442, au fost la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, COVID-19, gripă, gripă sezonieră


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală (CEC)

CEC nu permite exit-poll-ul și va sesiza organele de drept

62
Sondajul exit-poll prin telefon la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie nu a fost autorizat de Comisia Electorală Centrală. Autoritatea declară că un asemenea sondaj poate compromite protecția datelor cu caracter personal și că va sesiza organele de drept.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată astăzi de reprezentanți ai unor ONG-uri.

CEC „atenționează” în această privință „instituțiile mass-media care intenționează să prezinte informații cu privire la sondajul desfășurat”.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic, nu există o certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri”.

„La fel, în înștiințarea prezentată Comisiei, nu sunt prezentate date despre metodologia cercetării (vârstă, sex, repartizare geografică), criterii indispensabile unei astfel de cercetări”, adaugă CEC.

Precizăm că reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice și-au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, intenția de a desfășura un sondaj de tip exit-poll  pe 1 noiembrie, în ziua în care va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Ei au spus că sondajul va fi efectuat exclusiv prin telefon, din cauza pandemiei de COVID-19, urmând să fie intervievate 4.000 de persoane cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
exit-poll, CEC
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
CEC a acreditat observatorii din Rusia, OSCE și Promo-Lex - detalii
CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru scrutin
CEC a încheiat acreditarea observatorilor la alegeri


Загрузка...