cort палатка

Canicula scoate salvatorii în stradă

35
(reînnoit 12:43 12.07.2016)
În perioada 12-15 iulie, cât va funcţiona codul galben de caniculă, în mai multe oraşe din republică vor fi instalate corturi de reabilitare, unde oamenii se vor putea ascunde de soare şi vor putea bea un pahar cu apă rece.

CHIŞINĂU, 12 iul – Sputnik. În zilele cât va funcţiona codul galben de caniculă, în ţară vor fi instalate mai multe corturi unde cetăţenii se vor putea adresa după ajutor. 

Corturile de reabilitare pe timp de caniculă sunt amenajate în locurile unde este un flux mare de oameni şi în apropierea piețelor. 

În Chişinău, salvatorii montează corturile în cele cinci sectoare ale orașului: sectorul Botanica, pe bulevardul Dacia în apropierea Centrului Comercial „1000 de Mărunţişuri”, sectorul Centru în apropiere de Gara Auto Centru, sectorul  Râşcani, lângă Centrul Comercial „Pancom”, sectorul Buiucani, str. Calea Ieşilor 1 şi sectorul Ciocana, pe bulevardul Mircea cel Bătrân în apropiere de piaţa din zonă.

Punctele de reabilitare vor funcționa zilnic, în intervalul orelor 11.00 – 18.00, până vineri, 15 iulie.

Oamenii pot veni aici pentru a bea apă şi a se proteja de soare. În caz de necesitate, salvatorii vor acorda primul ajutor calificat. 

Meteorologii au instituit din nou cod galben de caniculă în toată ţara. Avertizarea va fi valabilă în zilele de 12-15 iulie.

În această perioadă temperatura maximă a aerului după orele amiezii va atinge valori de până la +33 grade Celsius și mai mult la umbră.

Medicii recomandă tuturor cetăţenilor să fie precauţi în zilele de caniculă. În cazul expunerii îndelungate la soare pot apărea leziuni locale ale pielii, febră, amețeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greață, vomă și pierderea cunoștinței în cazuri grave.

O atenţie deosebită trebuie acordată protejării copiilor care sunt mai sensibili la razele solare, persoanelor de vârstă înaintată, cu maladii cardiovasculare, cu hipertensiune. Se interzice expunerea la razele solare a copiilor de până la 1 an.

În cazul apariției semnelor de insolație precum febră, amețeli, dureri de cap, deficienţe în respirație, se recomandă chemarea medicului. Până la sosirea ambulanței, persoana afectată trebuie culcată la umbră, trebuie înlăturate hainele strâmte, cravata, pentru a elibera căile respiratorii. Este important să fie aplicate comprese reci pe cap, la ceafă, sub braț, pe torace sau abdomen.


35
Tagurile:
salvatori, caniculă, Moldova
Tematic
Arşiţă în Moldova. Temperaturile vor depăşi 43 de grade la soare
Moldova din nou dogorâtă de soare
Marin Marcel

Strategia pentru Tineret 2020: Lacunele din domeniu

26
Implementarea Strategiei pentru Tineret 2020 a fost finalizată, însă unele probleme ale tinerilor au rămas nesoluționate. Subiectul a fost discutat cu șeful Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Marin Marcel.
Strategia pentru Tineret 2020: Lacunele din domeniu

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a evaluat rezultatele Strategiei pentru Tineret 2020, care a fost implementată în ultimii 6 ani. Acestea scot în evidență lacunele și dificultățile cu care se confruntă tinerii. 

Potrivit șefului Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Marin Marcel, eficiența consiliilor de tineret din întreaga țară depinde de mai mulți factori și, nu în ultimul rând, de cooperarea cu administrațiile publice locale.

"Consiliile de tineret sunt menite să promoveze interesele tinerilor din țara noastră. Tinerii se întrunesc, discută problemele cu care se confruntă și vin cu propuneri pentru soluționarea acestora către autorități. Cu regret, am constatat că există o cooperare intersectorială nu atât de eficientă precum ne-am fi dorit", a declarat Marin Marcel.

Reprezentantul Ministerului Educației a menționat că pe parcursul mai multor ani s-a încercat promovarea ideii creării unei agenții care ar oferi suport metodologic administrațiilor publice locale și lucrătorilor în ceea ce privește activitatea tinerilor. 

Deocamdată, un asemenea centru nu există în Republica Moldova.

De menționat este că în țara noastră activează peste 100 de consilii de tineret, care au misiunea de a promova interesele tinerilor din țara noastră.

Se propune organizarea forumurilor raionale și municipale, prin care sunt mobilizați tinerii din localități, reprezentanții societății civile, specialiști din diferite domenii, structuri abilitate sau care au tangență cu politicile de tineret, factori de decizie din cadrul autorității publice locale și centrale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Ministerul Educaței, tineri, 2020
Tematic
Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot


Загрузка...
Nicolai Cheleș

Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot

101
(reînnoit 17:45 25.11.2020)
La mai bine de o săptămână de la alegerile prezidențiale, subiectul prezenței masive la vot a cetățenilor moldoveni este la ordinea zilei. Și electoratul tinerilor (18-25 ani) a fost destul de activ.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului Național al Tineretului, Nicolai Cheleș a menționat că prezența tinerilor la vot în acest an l-a surprins plăcut. Invitatul a menționat că de această dată tinerii au fost mai motivați ca niciodată. Iar motivul este simplu – își doresc să se reîntoarcă acasă.

"În ultimii ani mulți tineri au plecat peste hotare, iar faptul că s-au mobilizat și au venit la vot într-un număr atât de mare înseamnă că își doresc o schimbare și vor să revină acasă. Dacă lucrurile se vor îmbunătăți în Moldova, atunci cu siguranță mulți dintre ei vor reveni acasă", a subliniat Nicolai Cheleș.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale doar 8% dintre tineri au ieșit la vot. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, mai mulți tineri din diverse structuri de profil din țară, activiști civici și voluntari, au inițiat campania de informare "Plus un Tânăr votează" prin care tinerii au fost îndemnați să se implice mai activ în viața socială și politică a țării și să-și exercite dreptul la vot.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
alegeri, vot, tineri
Tematic
Cum va influența COVID-19 comportamentul tinerilor generații


Загрузка...
Bradul din centrul Chisinăului

Chișinăul îmbracă straie de sărbătoare: Când va fi inaugurat pomul de Crăciun

0
(reînnoit 11:20 26.11.2020)
În pofida crizei sanitare din țară, Capitala va avea un brad în centrul Capitalei. Acesta este deja instalat și urmează să fie decorat cu globuri și lumini. În data de întâi decembrie, pomul de Crăciun va fi inaugurat. 

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. În acest an, pomul de Crăciun este instalat în parcul Catedralei. Muncitorii deja l-au asamblat, iar acum urmează să fie decorat. Primăria anunță că în data de întâi decembrie, bradul va fi inaugurat. 

Responsabilii de la Primărie susțin că din cauza pandemiei, în acest an, sărbătorile de iarnă vor fi organizate altfel, comparativ cu anii precedenți. Astfel, nu vor fi târguri de Crăciun și iarmaroace, iar oamenii care vor merge să vadă pomul de Crăciun vor trebui săî respecte toate măsurile anti-COVID. 

„Cu minim resurse putem aduce magia sărbătorilor în capitală. În această situație de criză, oamenii au nevoie de evenimente pozitive,” a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că săptămâna trecută, premierul Ion Chicu a anunțat că în acest an nu vom avea tradiționalul brad dedicat sărbătorilor de iarnă și nici târgurile de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale. Acesta a precizat că pomul care era amplasat și împodobit în inima Capitalei va fi înlocuit cu brazii deja existenți din preajma Arcului de Triumf. Chiar și așa edilul-șef al Chișinăului a anunțat că totuși va fi inaugurat un pom de Crăciun în centrul Capitalei. Într-o postare pe pagina de Facebook, el a menționat că deși e pandemie, atmosfera sărbătorilor de iarnă trebuie să persiste în Capitala Republicii Moldova. Totodată, atunci el a făcut apel către toată populația ca să păstreze distanța și să respecte regulile de protecție atunci când va vizita aceste locații. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sărbători de iarnă, primărie, Capitală, Catedrală, brad de Crăciun


Загрузка...