CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Șalaru, îndemnând NATO să ne ajute să scoatem militarii ruși din Transnistria, se ocupă de lucruri care nu țin de competența sa, a declarat pentru Sputnik diplomatul și expertul politic Emil Ciobu.
În cadrul luării sale de cuvânt la summitul NATO de la Varșovia, Șalaru a rugat conducerea alianței să intervină pentru a scoate militarii ruși de pe teritoriul Transnistriei.
"Problema reintegrării Moldovei și reglementării conflictului transnistrean ține de competența Parlamentului, vicepremierului pentru reintegrare și Ministerului Afacerilor Externe. Pe când Șalaru trebuie să se ocupe de problemele capacității de luptă a armatei naționale și de alte sarcini adiacente acestora", a subliniat Ciobu.
În același timp, potrivit acestuia, dacă Șalaru face asemenea declarații, înseamnă că Parlamentul și Guvernul îi permit acest lucru.
"Șalaru este un executor, dar nu generator de idei. Ideile privind rezolvarea problemei transnistrene demult sunt elaborate, pur și simplu nimeni nu le aplică în viață", a încheiat Ciobu.
Comentatorul politic Nicolae Pascaru a declarat pentru Sputnik că luarea de cuvânt a lui Șalaru la Varșovia poate provoca un scandal între Chișinău și Moscova, lucru nedorit luând în calcul că relațiile ambelor țări au șansa spre un nou start de dezvoltare după vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Moldova.
"În refacerea relațiilor dintre Moldova și Rusia e nevoie de o muncă mai abilă, decât ieșirile pe care și le permite Șalaru", a spus Pascaru.
Potrivit interlocutorului, Occidentul se simte bine acum în spațiul post sovietic doar pentru că cu ajutorul unor programe non-guvernamentale formează opinia publică a cetățenilor Moldovei și a altor state chiar de pe băncile școlii.
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, este de părere că sunt trei scenarii potrivit cărora ar putea evolua evenimentele politice în Moldova.
”Noi avem trei scenarii de bază. Primul scenariu – doamna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale. În cazul acesta, dumneaei semnează decretul de desemnare a doamnei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.Și atunci în decurs de maxim 15 zile Durleștanu va fi votată în funcția de prim-ministru. Acesta este scenariul cel mai bun pentru țară”, a afirmat Dodon.
Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>
Al doilea scenariu, potrivit liderului PSRM, presupune că Sandu va refuza categoric să execute decizia Curții Constituționale. Atunci țara va intra într-o stare de incertitudine destul de lungă.
”În scenariul doi am putea fi cu acest guvern interimar și fără alegeri anticipate pentru următorii doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare din anul 2023. Și un astfel de scenariu este posibil, Pentru că președintele țării nu are posibilitatea să dizolve Parlamentul dacă nu întrunește normele constituționale”, a spus liderul PSRM.
Potrivit lui Dodon, legea presupune că este necesar să înainteze încă o dată un candidat la funcția de prim-ministru care să nu fie votat. "Însă conform deciziei de ieri a Curții Constituționale ea nu poate înainta un alt candidat decât cel propus de majoritatea parlamentară. În al doilea scenariu nu se va întâmpla nimic - nici alegeri anticipate, nici referendum, dar va exista un guvern interimar până în 2023", a spus Dodon.
Al treilea scenariu, așa cum a menționat socialistul, este mai dificil, cu destabilizare totală, cu proteste în masă, cu ieșirea situației de sub control și nu este clar la ce ar putea duce.
Liderul PSRM a subliniat că, la această etapă, singura soluție este votarea unui guvern. El a amintit că organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar putea costa bugetul țării 120 de milioane de lei.
Ce se va întâmpla dacă Sandu va respinge noul candidat la funcția de premier - expert>>>
"Hai să explicăm ce înseamnă aceste 120 de milioane. Vaccinul rusesc ”Sputnik V”, care este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente din lume și sper că va fi înregistrat și în Republica Moldova, ca să o putem obține ... În Rusia de la producător vaccinul costă în jur de 5-6 dolari, adică 100-120 lei. Prin urmare, 120 de milioane de lei pentru alegerile anticipate înseamnă un milion de vaccinuri, dacă le cumpăm ", a spus Dodon.
Potrivit fostului președinte al țării, din costul alegerilor anticipate, asupra cărora insistă Maia Sandu, por fi vaccinați toți pensionarii, toți medicii, toți profesorii, toți polițiștii și încă îți mai rămân câteva sute de mii.
După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul>>>
De altfel, Dodon consideră că în țară trebuie să fie autorizate vaccinuri produse atât în Vest, cât și în Est.
Liderul PSRM a menționat că Partidul Socialiștilor nu se teme de alegerile parlamentare anticipate, dar a atras atenția asupra faptului dacă acestea vor fi în măsură să rezolve problemele cu care se confruntă țara.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, politologul Roman Mihăeș și-a expus părerea că președintele Maia Sandu trebuie să se conformeze Constituției și deciziei Înaltei Curți și să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.
Potrivit lui, prin această decizie, Curtea Constituțională și-a menținut jurisprudența și a venit cu câteva elemente noi și precizări importante.
"Curtea nu a considerat că președintele a încălcat prevederile Constituției, ci i-a atras atenția președintelui la o greșeală de procedură și anume că președintele Republicii Moldova trebuie să evalueze calitățile, competențele și experiența unei persoane propuse de o majoritate parlamentară", a explicat Roman Mihăeș.
Politologul este de părere că șeful statului ar trebui să le dea partidelor un răgaz de câteva zile, pentru ca acestea să analizeze decizia Înaltei Curți și să inițieze negocieri în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru la cea de-a doua etapă.
"Maia Sandu ar trebui să purceadă la consultări cu fiecare partid în parte. Evident că acestea nu pot fi inițiate în a doua zi după hotărârea Curții. Este nevoie de cel puțin o zi-două", a conchis comentatorul politic.
Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de deputații socialiști.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.
„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.
Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.
„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.
Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.
În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova