CHIŞINĂU, 14 apr – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti a semnat un decret prin care Vladimir Șarban este desemnat în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din partea Preşedinţiei Republicii Moldova.
Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri. Un membru este desemnat de către preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
Parlamentul a amânat joi discuţiile cu privire la cei opt candidaţi pentru funcţia de membru al CEC, propuşi de deputaţi. În calitate de noi membri ai CEC au fost propuşi Veaceslav Agrigoroae, Rodica Ciubotaru, Sergiu Gurduza, Maxim Lebedinschi şi Alina Russu, Andrei Volentir, Vasile Gafton şi Eduard Răducan.
Discuţiile s-au blocat la unii candidaţi care, în opinia unor formaţiuni parlamentare, ar intra în conflict de interese. Este vorba despre Maxim Lebedinschi, care mai este şi consilier în Consiliul Municipal Chişinău din partea PSRM şi fratele deputatului socialist Adrian Lebedischi.
După o pauză, liderul PSRM Igor Dodon a declarat în plen că socialiştii îl propun la CEC pe Vadim Filipov.
De asemenea, discuţiile l-au vizat şi pe Eduard Răducan, numit săptămâna trecută de Parlament în funcţia de director al Centrului pentru protecţia datelor cu caracter personal.
Deputaţii au decis cu majoritate de voturi să amâne discuţiile cu privire la noua componenţă a CEC pentru o altă şedinţă.
Mandatul actualei componenţe a CEC a expirat la 11 februarie.
CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Vineri au fost anunțate alte 1 788 de cazuri confirmate de COVID-19. Printre noile cazuri sunt și 11 de import din Ucraina, Germania, Franța, Republica Elenă, România, Spania și Italia. Rezultatele vin după procesarea a 4 859 de teste primare.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985.
Totodată, 77 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 17 medici, 38 de asistenți medicali și 22 de infirmieri.
Ministerul Sănătății anunță și decesul a 22 de pacienți. Printre bolnavii decedați se numără și Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, care activa în calitate de medic nefrolog la un spital privat. Anterior, ea a activat la Spitalul Clinic „Sfânta Treime”.
Până în prezent, 93 de lucrători medicali au murit din cauza complicațiilor date de noul coronavirus. În total, 4 071 de bolnavi au fost răpuși de boală.
Conform datelor Ministerului Sănătății, în prezent 322 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 65 sunt conectați la aparate de ventilare artificială.
Totodată, alte 822 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 169 623 persoane au fost tratate de COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", psihologul Natalia Toma a precizat că nu toți copiii cad în plasa abuzatorilor în mediul online. De regulă, adulții caută victimele după anumite criterii, iar atunci când primesc răspuns la mesajele scrise înțeleg dacă pot sau nu manipula minorul.
De regulă, victimele ale abuzului online sunt acei copii care acasă nu primesc suficientă dragoste, atenție și apreciere din partea părinților. În ultima perioadă, au crescut semnificativ cazurile de pornografie infantilă, iar psihologii au o explicație pentru acest fenomen.
"Copiii care merg la acest pas de a trimite poze și videouri personale au necesitatea să fie văzuți, iubiți, apreciați. Este suficient ca cineva să le scrie un mesaj, să se intereseze de ei și aceștia cad în plasă. Toate problemele încep de acasă – dacă nu sunt satisfăcute nevoile esențiale, copilul va căuta cum să le primească din altă parte. Mai mult, în timpul pandemiei copiii au stat mult pe Internet, iar unii părinți nici habar nu aveau cu cine comunică", a explicat psihologul.Natalia Toma susține că pentru a preveni acest fenomen, părinții trebuie să-și reevalueze metodele de educație și relația pe care o au cu odraslele lor. Relația de prietenie între adult și copil este esențială în combaterea flagelului.
Potrivit statisticilor, în anul 2020 Poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
COMRAT, 5 mart - Sputnik, Maxim Topal. Calitatea serviciilor medicale la Spitalul raional Ceadîr-Lunga s-a îmbunătățit semnificativ, spre bucuria medicilor și a pacienților. Totul datorită noului aparat laparoscopic donat de guvernul Tatarstanului - acesta este deja utilizat pe scară largă în sălile de operație, a declarat pentru Sputnik Natalia Popazoglo, directorul Spitalului raional.
Ea a menționat că operațiile cu utilizarea laparoscopului se efectuează aproape zilnic la spitalul Ceadîr-Lunga.
"Practic, acestea sunt operații în care vezica biliară este decupată. Aceste operații sunt efectuate și sub anestezie, dar folosind un laparoscop video, cavitatea abdominală a pacientului nu este tăiată foarte tare. La două-trei zile după operație, persoana este externată din spital cu intervenții minime și fără cusături. Acesta este un dispozitiv foarte bun”, a spus Natalia Popazoglo.
Astfel de operații sunt efectuate gratuit pacienților cu asigurare medicală și cu trimiterea de la medic.
Reamintim că la sfârșitul anului trecut Ambasada Federației Ruse în Moldova a predat autorităților din Găgăuzia mai multe loturi de echipamente medicale scumpe furnizate de regiunile Rusiei - de guvernul Sankt Petersburgului, cel al Tatarstanului și de mecenați.
Echipamentul medical furnizat include un laparoscop video, un gastroscop video, un colonoscop video, dispozitive de ventilație artificială pulmonară, concentratoare de oxigen, echipamente cu raze X și multe altele.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova