Președinția Republicii Moldova.

Sondaj: cine ar putea ocupa fotoliul de președinte al Republicii Moldova

1455
(reînnoit 10:23 14.04.2016)
Sondajul de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a demonstrat că majoritatea cetățenilor ţării nu are încredere în nici unul dintre politicienii moldoveni.

CHIȘINĂU, 13 apr — Sputnik. Dacă alegerile prezidențiale în RM ar avea loc duminica viitoare, ele ar fi câștigate de forțele de opoziție, acest lucru reieșind din datele sondajului sociologic „Vox populi", realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova.

Curtea Constituțională (CC) a RM a anulat la 4 martie modificările introduse în legea supremă a țării pe data de 5 iulie 2000. Instanța a declarat ca fiind nevalabile toate rectificările operate la acea dată de către Parlament referitor la trecerea la alegerea președintelui țării cu majoritatea voturilor deputaților din Parlamentul RM. Astfel, CC a lăsat în vigoare mecanismul anterior de alegere a șefului statului: prin alegeri generale, egale, directe, secrete și de către întregul popor. Totodată, instanța a lăsat neschimbat prevederea potrivit căreia la postul de președinte al țării poate candida doar persoana care a atins vârsta de 40 de ani (și nu 35 de ani, cum era stipulat în lege până la modificările din 5 iulie 2000).

Răspunzând la întrebarea deschisă, majoritatea respondenților (18,1%) ar susține candidatura liderului partidului de opoziție PSRM, Igor Dodon. Ex-ministrul Educației Maia Sandu ar beneficia de susținerea a 12,4% dintre respondenți. Liderul partidului extraparlamentar „Partidul nostru", Renato Usatîi, care încă nu a împlinit vârsta de 40 de ani și care nu va putea participa în cursa prezidențială, ar fi votat de 10,9% din intervievați; pentru Andrei Năstase, liderul „Platformei DA", și-ar da votul 10,3%, iar pentru președintele PCRM, Vladimir Voronin,  doar 6,9%.

Totodată, circa 45% dintre respondenți au fost indeciși, iar 9% au refuzat să răspundă la această întrebare.

Conform sondajului, alegând din lista cu potențialii candidați la funcţia de președinte, 32,1% din respondenți ar susține candidatura liderului socialiștilor, Igor Dodon. Ex-ministrul Educației, Maia Sandu ar fi susținută de 17,4% dintre respondenți; șeful „Platformei DA" Andrei Năstase — de 11,9%; liderul comuniștilor Vladimir Voronin — de 10,3%, iar liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, ar beneficia de 5,9% de voturi.

În același timp, studiul a arătat că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova nu au încredere în nici unul dintre politicienii moldoveni.

Sondajul s-a desfășurat între 1 și 10 aprilie 2016, în 75 de localități ale ţării, pe un eșantion de 1189 de respondenți care au depășit vârsta de 18 ani. Marja de eroare este de +/-3%.

Mandatul actualului președinte al RM, Nicolae Timofti, a expirat la 23 martie curent. Însă acesta va continua să rămână în postul respectiv până la alegerea unui nou șef al statului.

1455
Tagurile:
alegeri prezidențiale, politicieni moldoveni, sondaj, PSRM, Partidul Nostru, Partidul Popular European din Moldova, Partidul Socialiștilor, Andrei Năstase, Iurie Leancă, Maia Sandu, Renato Usatîi, Igor Dodon, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti
Tematic
Ce vârstă va trebui să aibă viitorul preşedinte, vezi ce au propus deputaţii
Timofti refuză să fie preşedinte interimar
Corneliu Ciurea

Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul președintelui Sandu

952
(reînnoit 22:27 08.03.2021)
Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că în cazul agravării crizei politice, Parlamentul ar putea sprijini un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de diminuarea atribuțiilor șefului statului.
Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul Președintelui Sandu

Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit, săptămâna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică s-ar agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că există două scenarii în cazul aprofundării crizei politice, fie Parlamentul inițiază procedura de suspendare a Președeintelui, fie deputații modifică Constituția în partea ce ține de competențele Șefului Statului. Expertul consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme așa încât președintele să fie exclus din joc în partea ce ține de desemnarea premierului. De asemenea, Parlamentul ar putea modifica și alte articole din Constituție, inclusiv cel legat de asigurarea interimatului funcției.

„Pe o durată de jumătate de an ar putea să existe o majoritate parlamentară suficientă pentru a iniția și vota modificări în Constituție pentru a exclude din joc președintele la atribuțiile pe care le are la desemnarea premierului sau a articolului care vizează asigurarea interimatului funcției. Este posibil și inițierea procedurii de suspendare, pentru că ar putea să existe o masă critică de deputați care să susțină aceste inițiative. Desigur, actorii politici din Parlament vor alege cea mai scurtă sau optimă soluție”, a punctat Ciurea.

Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

952
Tagurile:
criză politică, atribuțiile șefului statului, modificarea Constituției
Tematic
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?
Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie


Загрузка...
Полицейская мигалка

Accident grav, cu sfârșit letal în Capitală - Video

472
(reînnoit 18:46 08.03.2021)
Luni, în Capitală s-a mai produs un accident grav, de data asta cu sfârșit letal. Poliția investighează cazul.

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Accidentul a avut loc la intersecția bulevardului Cuza Vodă cu bulevardul Dacia. Un automobil de marca Volvo a intrat în mașinile parcate pe marginea drumului. Șoferul de 26 de ani a murit pe loc.

Amintim că tot astăzi, 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, a mai avut loc un accident - unul cu implicarea a tocmai trei mașini, care s-au ciocnit într-o intersecție. Cazul a avut loc la intersecția străzilor Bulgară și Kogălniceanu din municipiul Chișinău.

S-au ciocnit un Alfa Romeo, un BMW și Toyota. Toți cei implicați în accident au rămas în viață. Dar, ghinion pentru o șoferiță chiar de Ziua Internațională a Femeii - ea este în stare de șoc, dar nu vrea să cheme ambulanța, spun martorii oculari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

472
Tagurile:
sfârșit letal, caz, accident


Загрузка...

Russian Woman va reprezenta Rusia la Eurovision 2021

91
(reînnoit 22:08 08.03.2021)
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.

Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de MANIZHA (@manizha)

Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.

Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91


Загрузка...