Bani

Cum va fi bugetul de stat al Moldovei pe anul 2016

545
(reînnoit 18:32 12.04.2016)
Aprobarea cu întârziere a bugetului de stat a devenit deja o tradiție în Moldova. Cu o perseverență „de invidiat” acest document important este adoptat abia în aprilie sau chiar în mai. Potrivit legii, la începutul anului se execută a 12-a parte a bugetului pe anul precedent.

CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. Proiectul bugetului de stat al RM pe anul 2016 va fi prezentat în Guvern în cel mai scurt timp, au comunicat pentru agenția Sputnik persoane responsabile de la Ministerul Finanțelor.

Aprobarea cu întârziere a bugetului de stat a devenit deja o tradiție în Moldova. Cu o perseverență „de invidiat” acest document important este adoptat abia în aprilie sau chiar în mai. Potrivit legii, la începutul anului se execută  a 12-a parte a bugetului pe anul precedent.

Cum va fi bugetul-2016

Într-un interviul acordat agenției Sputnik, directorul adjunct al Centrului de Investigații Strategice  și Reforme, Elena Gorelova, a menționat că bugetul-2016 nu se va deosebi prea mult de cel din anul precedent, cu excepția faptului cum își va acoperi Guvernul datoria față de Banca Națională.

„Cred că nu vor fi deosebiri esențiale față de bugetul anului trecut. Deoarece cheltuielile curente sunt acoperite din contul veniturilor noastre personale — în temei din impozite — volumul cheltuielilor va depinde de evoluția situației economice, caracterizată de criza care a început anul trecut. Totodată, bugetul va fi împovărat de cheltuielile mari pentru acoperirea datoriei Guvernului care a activat garanțiile pentru creditele acordate de către Banca Națională celor trei bănci comerciale lichidate. Acest lucru se va reflecta negativ asupra finanțării de la buget a unui șir de articole bugetare. Care anume — vom afla când proiectul bugetului va fi examinat de către Guvern", a spus interlocutoarea.

Potrivit acesteia, este clar că, în comparație cu anul trecut, se va reduce volumul creditelor și granturilor acordate Moldovei de către donatori. Expertul a menționat că și în anul trecut în ţară „volumul acestor încasări s-a redus substanțial față de volumul încasărilor obținute de buget în anul 2014".

„Este posibil ca această sumă să se reducă chiar și față de cea din anul 2015. Deoarece, conform rezultatelor vizitei premierului moldovean la Bruxelles, este clar că UE și FMI pun aceleași condiții: dacă reformele vor progresa și dacă vor fi înregistrate rezultate, finanțarea va fi deschisă pe deplin" a adăugat Gorelova.

Cerințele partenerilor sunt dure

Gorelova a subliniat că cerințele partenerilor occidentali sunt destul de dure.

„O parte din finanțarea externă este direcționată la buget pentru a susține realizarea diferitelor programe, inclusiv a proiectelor care sunt importante pentru noi: cele cu un caracter investițional în energetică, agricultură ș. a. Anume în aceste direcții am putea să avem mai puține completări și încasări în buget", a specificat economista.

Potrivit acesteia, la momentul de față programul donatorilor externi este înghețat într-o anumită măsură, însă finanțarea oricum va continua. Ce-i drept, nu în volumul la care spera Moldova.

„Proiectele și programele ce țin de investiții sunt foarte importante pentru noi, deoarece nu dispunem de resurse proprii suficiente. Resursele noastre bugetare sunt calculate în fond pentru achitarea salariilor, indemnizațiilor, indexarea pensiilor, întreținerea școlilor, a spitalelor ș. a. m. d. Iar finanțarea proiectelor investiționale, susținerea dezvoltării structurilor statale, efectuarea reformelor rămân sub semnul întrebării. Realizarea lor depinde de poziția partenerilor externi", a conchis Gorelova.

De ce bugetul nu este aprobat?

Expertul în economie Viorel Gârbu a declarat pentru agenția Sputnik că „Guvernul tergiversează aprobarea bugetului de stat pe anul 2016 din cauza lipsei suportului din partea donatorilor externi.

„Este greu de acoperit găurile din buget pe seama surselor externe și interne, pentru că volumul împrumuturilor din afară a fost înghețat într-o măsură oarecare, iar despre mijloacele proprii deja s-a vorbit. Mi se pare că situația la capitolele venituri și cheltuieli va fi foarte complicată", a menționat Gârbu.

Potrivit acestuia, cel mai probabil, pe lângă impozite, Guvernul va încerca să completeze bugetul din contul veniturilor obținute de pe urma privatizării averii de stat.

„Se va pune accentul pe achitarea salariilor, pensiilor și așa mai departe. Pentru aceasta vor fi suficienți bani. Veniturile fiscale la buget, adică veniturile provenite din impozite, constituie 28 de miliarde de lei, iar cheltuielile pentru achitarea salariilor și pensiilor ating aproximativ 27 de miliarde de lei", a precizat Gârbu.

Expertul susține că problemele pot apărea doar dacă veniturile vor scădea  sub 27 de miliarde de lei. „Însă, iarăși, pot spune că nu o putem duce mult în această situație. Deoarece, într-un fel sau altul, apar datorii. În afară de aceasta, nu se fac investiții în economie", a afirmat economistul.

Săptămâna aceasta, o delegație a RM condusă de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și președintele BNM, Sergiu Cioclea, va pleca la Washington pentru a participa la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Pe parcursul discuțiilor cu personalități de rang înalt se planifică examinarea situației curente din republică, a planurilor guvernării și, desigur, a programului de colaborare dintre Moldova și FMI.

545
Tagurile:
bugetul de stat, tergiversare, aprobare, Ministerul Finanțelor al RM, Elena Gorelova, Viorel Gîrbu
Tematic
Rezultatele vizitei misiunii FMI în Moldova: perspective deloc simple
Expert: Îndeplinirea cerințelor FMI va conduce la concedierea bugetarilor
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

34
(reînnoit 21:18 30.11.2020)
Crește numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Doar în decurs de o săptămână, peste 20 de persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat acest produs.
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.

"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.

Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci
Tematic
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma


Загрузка...
poliță de asigurare

Cât va costa polița de asigurare medicală în anul 2021

155
În anul următor, polița de asigurare medicală va putea fi cumpărată cu 4 056 de lei. Prețul rămâne același pentru al șaptelea an consecutiv. Guvernul a aprobat bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2021.

CHIȘINĂU 30 nov - Spunik. Prețul primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în 2021 va rămâne neschimbat și va constitui 4 056 de lei, potrivit proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2021, aprobat astăzi de Guvern.

Premierul Ion Chicu
© Photo : Guvernul Republicii Moldova
Costul acesteia rămâne același începând cu anul 2014.

Cetățenii vor putea beneficia de unele reduceri până la 31 martie inclusiv. Astfel, persoanele care se asigură în mod individual vor beneficia de reduceri în mărime de 50%, 60% sau 75% din valoarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, în funcție de categoria beneficiarului.

În proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentrul anul 2021 sunt prevăzute venituri în sumă de peste 11,1 miliarde de lei. Comparativ cu suma aprobată pentru anul 2020 este prognozată majorarea veniturilor cu peste două miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

155
Tagurile:
GUVERN, asigurare medicală, asigurare


Загрузка...

Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Ala Darovannaia

0
(reînnoit 12:29 01.12.2020)
Invitatul emisiunii „Contrapunct” este deputatul Ala Darovannaia. Parlamentul a examinat mai multe proiecte sociale. Deputații urmează să discute și proiectul Bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Parlamentul a adoptat recent mai multe initiative legislative cu caracter social. Deputații urmează să examineze și pachetul de legi privind bugetele pentru anul viitor. Care vor fi politicile statului în ceea ce privește protecția socială a cetățenilor. La telefon discutăm cu deputatul Liviu Vovc.

0


Загрузка...