CHIŞINĂU, 31 mar – Sputnik. Liderul PL Mihai Ghimpu a anunţat joi în cadrul unei conferinţe de presă că îşi va vinde apartamentul de pe strada M. Kogâlniceanu, cu o suprafaţă totală de 63,1 metri pătraţi, pentru a nu plăti impozitul suplimentar pe imobil care intră în vigoare în acest an.
Potrivit politicii bugetar-fiscale pe anul 2016, ce urmează să fie aprobată de Parlament, persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, vor plăti anual un impozit suplimentar în bugetul de stat. Taxa suplimentară pe avere va avea o valoare de 0,8 la sută din valoarea cadastrală a imobilului.
Pe lângă apartamentul de pe M. Kogâlniceanu, liberalul mai are un apartament de lux, la fel în centrul Chişinăului, situat pe strada S. Lazo.
„Nu vă grăbiţi că am să plătesc. Până îmi va veni plata, eu voi rămâne doar cu unul. Am avut un apartament mic până acum. Mi-am luat şi eu un apartament ca să mă simt la anii de tinereţe normal. Acum de el nu am nevoie şi e clar că am să-l realizez. Pur şi simplu, în apartamentul nou nu am terminat toate lucrările”, a declarat Ghimpu.
Liderul Partidului Liberal şi-a procurat în anul 2011 un apartament cu trei odăi şi cu o suprafaţă totală de 154,65 metri pătraţi, situat pe strada S.Lazo 54. Preţul unui metru pătrat în asemenea blocuri ajunge să coste şi 1.200 de euro.
Ghimpu a evitat să indice în declaraţiile sale de avere din 2011 încoace şi acest apartament luxos. Acesta a fost şi un motiv pentru care Comisia Naţională de Integritate a dispus verificarea suplimentară a declaraţiilor de avere şi venit ale liderului liberal. Potrivit legislaţiei în vigoare, demnitarii care depun mărturii false în declaraţiile lor de venit riscă să se aleagă cu dosar penal.
CHIȘINĂU 19 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță alte 394 de cazuri noi de COVID-19, după efectuarea a 2 307 teste primare.
Totodată, datele mai arată că alți 15 bolnavi au fost răpuși de noul coronavirus. De la începutul pandemiei, 3 282 de oameni au murit din cauza complicațiuilor date de virus.
21 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre opt medici, 11 asistenți medicali și doi infermieri. În prezent, 2 233 de pacienți sunt internați în spital, dintre care 233 în stare extrem de gravă, iar 33 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație artificială. Totodată, alte 436 de persoane au fost vindecate. Până în prezent, 143 766 de persoane s-au fost tratat de COVID-19. Ministerul Sănătății anunță că 3 831 au o formă ușoară a bolii și se tratează la domiciliu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 19 ian - Sputnik. Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție ar fi fost arestat din nou. Despre acest lucru a anunțat Procuratura Generală. Potrivit unui comunicat de presă, Viorel Morari, împreună cu șeful interimar al Serviciului Antidrog al Poliției de Frontieră, sunt cercetați pentru fabricarea unui dosar la comandă. Morari a fost audiat marți în calitate de bănuit pe patru capete de acuzare: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.
În urma audierilor, procurorul a decis ca Viorel Morari să fie reținut. Potrivit comunicatul de presă, Morari ar fi fabricat un dosar la comandă în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii ai unei rețeli de benzinării, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.
Viorel Morari nu ar fi acționat de unul singur. În acest dosar figurează și actualul șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație. El a fost pus sub învinuire pentru ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.
Urmărirea penală este în plină desfășurare și continuă să se investigheze toate detaliile acestui caz.
Amintim că fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost arestat în luna ianuarie, fiind pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.
Ulterior, i-au fost înaintate și alte capete de acuzare - amestec în înfăptuirea urmăririi penale, îmbogățire ilicită și spălare de bani.
În consecință, Viorel Morari a stat în arest mai bine de o lună, iar la mijlocul lunii februarie a fost eliberat de sub control judiciar din sala de judecată, după ce magistrații au respins solicitarea procurorilor de a prelungi arestul cu 60 de zile.
Viorel Morari a ajuns șef la Procuratura Anticorupție în aprilie 2016 și a demisionat în primăvara anului 2019. La mijlocul lunii septembrie a aceluiași an, a fost restabilit în funcție. Pe 23 ianuarie 2020, Consiliul Suprem al Procurorilor l-a demis pe Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție până la adoptarea unei decizii finale cu privire la cazul în care este vizat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. În SUA există probleme legate de transparență și monitorizarea internațională a sistemului electoral, iar acest lucru a provocat o destabilizare serioasă, pe care o urmăresc cu îngrijorare alte țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Potrivit lui, Kremlinul “pur și simplu a constatat existența a acestor probleme”, pe care e puțin probabil să le nege cineva, însă și-ar dori să se abțină de la orice aprecieri.
În alegerile prezidențiale trecute din SUA, Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, și-a declarant victoria în alegeri și a încercat să conteste rezultatele în justiție. Inaugurarea președintelui ales Jor Biden va avea loc pe de 20 ianuarie. Pe 6 ianuarie, susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, după o manifestație la Washington, iar ședința congresului a fost întreruptă pentru câteva ore. În urma dezordinilor a decedat o femeie și un polițist, alte trei persoane au decedat din motive care nu au nicio tangență cu violențele.După ce reprezentanții forțelor de ordine au eliberat clădirea congresului de protestatari, congresmanii s-au reunit din nou și au confirmat victoria lui Biden în alegeri. Camera reprezentanților a Congresului i-a înaintat lui Trump impeachment, acuzându-l de incitare la insurecție.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova