Fumatul în locuri publice

Semnal de alarmă pentru părinţi: copiii lor ar putea fuma, bea, consuma droguri

97
(reînnoit 19:00 30.03.2016)
Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri primul studiu naţional „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”.

CHIŞINĂU, 30 mar – Sputnik. Fiecare al 8-lea adolescent de 11 ani a consumat alcool în ultimele 30 de zile. Băieţii consumă mai des alcool decât fetele, potrivit primului Studiu național „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”, prezentat miercuri de Ministerul Sănătăţii.

Conform rezultatelor sondajului, fiecare al 10-lea respondent de 11 ani și fiecare al 4-lea de 13 ani s-a îmbătat cel puțin o dată în viață.

Totodată, 4,9% dintre respondenți au indicat că au consumat canabis. 8% dintre toți intervievaţii au indicat că fumează. 

De asemenea, 18,7% dintre adolescenții respondenți au fost implicați în mod repetat în agresiuni fizice în decursul ultimului an, iar băieții — de 5 ori mai frecvent ca fetele. Odată cu avansarea în vârstă, implicarea băieților în mod repetat în bătăi se reduce, iar la fete rămâne fără devieri importante.

Majoritatea adolescenților respondenți — 77,4% — și-au apreciat pozitiv stare de sănătate. Cu toate că majoritatea adolescenților au indexul masei corporale in limitele normei de vârstă și gen, la fiecare al 8-lea adolescent s-a constatat exces de masă corporală, iar la fiecare al 5-lea — deficit de masă corporală.

Obiceiurile alimentare se agravează odată cu vârsta. Frecvența consumului micului dejun, consumului de fructe și luarea masei cu familia scade o dată cu vârsta, de la 11 către 17 ani. Numai jumătate din respondenți au indicat că iau dejunul, iar 30,1% dintre adolescenți au arătat că mănâncă odată pe zi și mai des dulciuri.

Nivelul de activitate fizică este foarte scăzut în toate grupele de vârstă, în special printre fete. La 11 ani, doar 39% dintre băieți și 26% dintre fete au practicat activităţi fizice cu o durată totală de cel puţin 60 de minute pe zi în decursul ultimii săptămâni.

Studiul a fost realizat în 2014 și a cuprins 6 642 de respondenți din 118 instituții de învățământ din ţară.

97
Tagurile:
vicii, alcool, Ministerul Sănătăţii, tineri, ţigări, Moldova, droguri
Tematic
Majoritatea narcomanilor din RM sunt tineri
Tot mai mulţi tineri devin dependenţi de droguri
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

57
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...
Veaceslav Manolache

Judo în Moldova: Care este viitorul acestui gen de sport

24
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
De Ziua Internaţională de Judo, invitatul emisiunii "Sputnik Matinal", rectorul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport și cel care mulți ani a condus Federația de Judo din Moldova, Veaceslav Manolachi, a vorbit despre perspective acestui domeniu.
Judo în Moldova

Potrivit lui Veaceslav Manolachi, de-a lungul anilor, țara noastră a obținut rezultate remarcabile la nivel internațional în cadrul competițiilor de judo.

"Tot timpul ne-am mândrit cu discipolii noștri, care care au adus medalii de la campioantele mondiale. Unul dintre exemple este Sergiu Toma, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Emiratele Arabe Unite", a declarat pentru Sputnik Veaceslav Manolachi.

Poziția sportivilor moldoveni în raport cu cei din țările europene este una foarte bună, chiar dacă suntem o țară mică, susține rectorul USEFS.

"Suntem pe calea cea dreaptă și continuăm să ne dezvoltăm în acest domeniu. Judo are viitor în țara noastră, grație tinerilor absolvenți ambițioși. Avem sportivi buni în toare regiunile - în Găgăuzia, Transnistria, partea de nord și desigur în centrul țării", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că Federația de Judo din Republica Moldova a fost creată acum 27 de ani, în anul 1993. În total, în țară sunt 44 de cluburi sportive în circa 37 de localități, fapt ce demonstrează interesul tinerilor pentru acest gen de sport.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Președintele Federației de Judo din Moldova, judo, sport
Tematic
Manolachi: Sportul și sănătatea națiunii necesită mai mulți bani


Загрузка...