NATO

NATO, cu ochii pe Strategia de securitate a Moldovei

48
(reînnoit 18:39 16.03.2016)
Experţi NATO s-au aflat timp de câteva zile la Chişinău pentru a acorda asistenţă în elaborarea documentelor strategice de planificare a apărării Moldovei.

CHIŞINĂU, 16 mar – Sputnik. Un grup de experţi NATO, responsabili de acordarea asistenţei în elaborarea documentelor strategice de planificare a apărării, au efectuat o vizită de lucru la Ministerul Apărării al RM. Ministerul anunţă că vizita se desfăşoară în contextul implementării Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare a Republicii Moldova (Defence Capacity Building Initiative — DCBI).

„Vizita a avut drept scop examinarea proiectului Strategiei Naţionale de Apărare (SNA), elaborat de Grupul de Lucru Inter-instituţional (GLI) şi formularea recomandărilor privind îmbunătăţirea documentului elaborat”, potrivit Ministerului Apărării. 

Флаг Республики Молдова drapel
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Experţii NATO au avut întrevederi cu Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, precum şi cu reprezentanţi ai instituţiilor naţionale cu atribuţii în domeniul apărării cum ar fi Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Consiliul Suprem de Securitate.

În cadrul şedinţelor au fost abordate subiecte ce vizează experienţa altor state privind dezvoltarea mecanismului naţional de planificare a apărării şi rolul cooperării inter-instituţionale în cadrul acestui mecanism, cu accent pe elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare (SNA).

Acum o lună, în Moldova au venit 17 generali americani care s-au documentat asupra sistemului de securitate din ţară. Grupul face parte din cursul de studii executiv Capstone care studiază securitatea națională și politica externă. În Moldova aceştia s-au întâlnit cu oficialități din guvern şi cu membri ai societății civile.

48
Tagurile:
Strategia naţională de apărare, Moldova, NATO, Armata Naţională
Tematic
Moldova caută un alt Şef al Marelui Stat Major, unul şcolit la NATO
Militarii moldoveni alături de ostaşi NATO la un exerciţiu în Germania


Загрузка...