Igor Dodon Игорь Додон Ренато Усатый Renato Usatîi

Dodon: Usatâi a luat în sfârșit o decizie politică corectă

246
Președintele PSRM, Igor Dodon, salută intenția făcută publică de către Renato Usatâi, liderul „Partidului nostru”, de a înainta la postul de președinte un contracandidat care va crea concurență pe frontul de stânga.

CHIȘINĂU, 16 mar — Sputnik. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik, Igor Dodon a calificat drept  „înțeleaptă" ideea de a înainta doi candidați din partea forțelor de stânga, deoarece va simplifica lupta cu candidați de dreapta.

Anterior, președintele „Partidului nostru", Renato Usatâi, a declarat la un post TV din Moldova că pe eșichierul de stânga va apărea un contracandidat demn, datorită căruia Igor Dodon nu va trece în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Usatâi consideră că, susținut de partidul său, „candidatul de stânga numărul doi" are toate șansele să devină președintele RM. Totuși, Usatâi a refuzat să spună numele celui pe care se va pune miza, menționând că la momentul de față se poartă negocieri cu privire la posibila susținere a acestuia de către „Partidul nostru".

„Eu vă spun sincer: în sfârșit, aceasta este o decizie înțeleaptă. Este o decizie corectă. Poate să participe. Fie ca toate partidele să-și expună poziția cu privire la viitorul Moldovei. Să fie încă un candidat de stânga. Să cheme electoratul la alegeri. Deoarece după aceea va fi mai simplu să obţinem victoria împotriva electoratului de dreapta. Pentru că boicotarea alegerilor ar fi un lucru mai rău", a declarat Dodon.

Ренато Усатый
© Sputnik / Мирослав Ротарь

În același timp, liderul socialiștilor moldoveni consideră că este corectă înaintarea unui candidat unic din partea opoziției de centru-stânga.

„Desigur, ar fi mai bine dacă ar fi un candidat unic din partea partidelor de centru-stânga. Însă dacă acest lucru este imposibil din cauza ambițiilor personale nesănătoase ale unor tovarăși, aceștia își pot înainta candidatul lor fără probleme", a adăugat Dodon.

Curtea Constituțională (CC) a Moldovei a decis la 4 martie că președintele ţării va fi ales de către întregul popor. Astfel, CC a anulat modificările operate în Constituția RM la 5 iulie 2000. Totodată, înalta instanța a lăsat în vigoare prevederea conform căreia la postul de președinte poate candida persoana care a atins vârsta de 40 de ani (și nu 35, cum era până la introducerea modificărilor din 5 iulie 2000).

Usatâi, în virtutea faptului că încă nu a împlinit 40 de ani, nu are dreptul să se înscrie în cursa prezidențială.

246
Tagurile:
electorat, alegeri prezidențiale, stânga, candidat, Partidul nostru, PSRM, Renato Usatîi, Igor Dodon
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
Tematic
În ce condiţii ar candida Dodon la funcţia de preşedinte
Corneliu Ciurea

Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul președintelui Sandu

941
(reînnoit 22:27 08.03.2021)
Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că în cazul agravării crizei politice, Parlamentul ar putea sprijini un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de diminuarea atribuțiilor șefului statului.
Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul Președintelui Sandu

Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit, săptămâna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică s-ar agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că există două scenarii în cazul aprofundării crizei politice, fie Parlamentul inițiază procedura de suspendare a Președeintelui, fie deputații modifică Constituția în partea ce ține de competențele Șefului Statului. Expertul consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme așa încât președintele să fie exclus din joc în partea ce ține de desemnarea premierului. De asemenea, Parlamentul ar putea modifica și alte articole din Constituție, inclusiv cel legat de asigurarea interimatului funcției.

„Pe o durată de jumătate de an ar putea să existe o majoritate parlamentară suficientă pentru a iniția și vota modificări în Constituție pentru a exclude din joc președintele la atribuțiile pe care le are la desemnarea premierului sau a articolului care vizează asigurarea interimatului funcției. Este posibil și inițierea procedurii de suspendare, pentru că ar putea să existe o masă critică de deputați care să susțină aceste inițiative. Desigur, actorii politici din Parlament vor alege cea mai scurtă sau optimă soluție”, a punctat Ciurea.

Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

941
Tagurile:
criză politică, atribuțiile șefului statului, modificarea Constituției
Tematic
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?
Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie


Загрузка...
Полицейская мигалка

Accident grav, cu sfârșit letal în Capitală - Video

467
(reînnoit 18:46 08.03.2021)
Luni, în Capitală s-a mai produs un accident grav, de data asta cu sfârșit letal. Poliția investighează cazul.

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Accidentul a avut loc la intersecția bulevardului Cuza Vodă cu bulevardul Dacia. Un automobil de marca Volvo a intrat în mașinile parcate pe marginea drumului. Șoferul de 26 de ani a murit pe loc.

Amintim că tot astăzi, 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, a mai avut loc un accident - unul cu implicarea a tocmai trei mașini, care s-au ciocnit într-o intersecție. Cazul a avut loc la intersecția străzilor Bulgară și Kogălniceanu din municipiul Chișinău.

S-au ciocnit un Alfa Romeo, un BMW și Toyota. Toți cei implicați în accident au rămas în viață. Dar, ghinion pentru o șoferiță chiar de Ziua Internațională a Femeii - ea este în stare de șoc, dar nu vrea să cheme ambulanța, spun martorii oculari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

467
Tagurile:
sfârșit letal, caz, accident


Загрузка...

Russian Woman va reprezenta Rusia la Eurovision 2021

89
(reînnoit 22:08 08.03.2021)
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.

Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de MANIZHA (@manizha)

Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.

Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89


Загрузка...