Procuratura Generală a RM

Intoxicaţia elevilor cu insecticid, în atenţia procurorilor

69
(reînnoit 10:36 11.03.2016)
Procuratura raionului Rezina a deschis dosar penal şi proces penal în cazul intoxicaţiei cu insecticid a elevilor de la Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina.

CHIŞINĂU, 11 mar – Sputnik. Procuratura raionului Rezina a declanşat un proces penal în cadrul căruia vor fi investigate acţiunile factorilor de decizie ai Liceului Teoretic ”Ion Creangă” din satul Cuizăuca şi Centrului de Sănătate Publică din oraşul Rezina, a declarat pentru Sputnik procurorul Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale. 

Responsabilii din raion sunt acuzaţi că au gestionat prost incidentul vizând intoxicaţia cu insecticid a mai multor elevi de la această şcoală. 

„Factorii de decizie ai acestor instituţii, nu ar fi întreprins măsurile corespunzătoare în vederea înlăturării consecinţelor răspândirii accidentale în instituţia şcolară a substanţei toxice şi ar fi admis revenirea elevilor la lecţii. În consecinţă, 36 de elevi sunt spitalizaţi cu diagnoza intoxicaţie cu insecticid”, a declarat Vieru.

Pe 3 martie, la Liceul teoretic ”Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina, o minoră a spart din neatenţie o fiolă cu insecticid de tip BI-58, care i-a fost transmisă de către mătuşa acesteia. Ca urmare a inhalării vaporilor de insecticid, 20 de elevi ai liceului au fost internaţi la spitalul raional şi la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău cu diagnoza ”intoxicaţie cu insecticid”.

Procuratura raionului Rezina a pornit o cauză penală pe faptul încălcării regulilor de păstrare şi transportare a pesticidelor sau a altor substanţe chimice, dacă aceasta creează pericolul cauzării de daune esenţiale sănătăţii populaţiei, care a provocat din imprudenţă îmbolnăvirea în masă a oamenilor.

69
Tagurile:
Cuizăuca, intoxicaţie, Rezina, procurori, elevi
Tematic
Aproximativ 40 de copii s-au intoxicat cu gaz în raionul Ialoveni
Incident la Rezina: 14 copii aduşi cu elicopterul Aviasan la Chişinău

Video: Cât trebuie câștige un bărbat ca femeia fie împlinită

0
(reînnoit 21:55 15.01.2021)
Peste 15 mii de lei, cam atât ar trebui să câștige lunar un bărbat astfel încât soția acestuia să fie mulțumită. Echipa Sputnik Moldova a realizat un experiment pentru a afla opinia femeilor despre veniturile pe care ar trebui să le aibă un bărbat.

Echipa Sputnik Moldova a decis să întrebe moldovencele ce venituri și-ar dori să aibă în acest an bărbații lor, astfel ca să le ajungă pentru cheltuielile casnice, dar și pentru odihnă. Se pare că la acest capitol moldovencele sunt mai modeste și nu visează la milioane, ci la salarii care le-ar permite ca familia să nu ducă lipsă de anumite lucruri stringente.

Clasamentul salariului mediu în Moldova și în statele vecine>>>

Deși femeile au numit diverse sume, multe visează ca din banii câștigați să poată fi acoperite cheltuielile pentru facturi, mâncare și îmbrăcăminte, dar și să mai pună ceva deoparte pentru odihnă, cel puțin o dată pe an. Dacă sunteți curioși să aflați la câți bani visează moldovencele, priviți materialul video realizat de echipa Sputnik Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Republica Moldova, femei, bărbați, salarii, bani
Tematic
Salariile cresc și în Moldova! Câți angajați au primit în 2020 mai mult de 10 mii lunar


Загрузка...
Natalia Donțu

De la servicii, la generarea de produse: Schimbări pe piața TIC din Moldova

315
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu, a vorbit la Sputnik Moldova despre dezvoltarea sectorului IT în contextul crizei pandemice, iar una din tendințele de pe piață în acest sector ar fi trecerea de la servicii la generarea de produse cu valoare adăugată.
De la sevicii la generarea de produse-Ce schimbări se anunță pe piața IT din Moldova

În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.

Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.

„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu

Ea mai spune că anul trecut companiile din Moldova - IT Park au generat o cifră de afacere de 3,7 miliarde de lei. La nivel național, cifrele sunt mai mari, dintre care 18% se datorează livrărilor de pe piața locală, inclusiv pentru structurile guvernamentale. Natalia Donțu este de părere că  Moldova a făcut pași buni pe partea de guvernare electronica, iar pandemia a generat noi soluții. La ora actuală, spune Donțu, avem trei factori care ar putea să ne miște înainte ca societate la capitolul digitalizare.

„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice  în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.

În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

315
Tagurile:
tehnologii digitale, IT
Tematic
Recordul bătut de sectorul IT din Moldova: Ne-a adus venituri mai mari decât vinurile
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani


Загрузка...