CHIŞINĂU, 5 mar – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti s-a remarcat pe parcursul mandatului său, care se încheie la 23 martie, nu numai prin rarele ieşiri ale sale în faţa presei, prin puţinele vizite în teritoriu unde să discute cu oamenii, dar şi prin răspunsurile pe care le-a dat la întrebările ad-hoc oferite de jurnalişti.
Dacă puţină lume îşi va putea aminti ce a făcut Timofti pe parcursul a patru ani de preşedinţie, cu siguranţă mulţi au memorizat răspunsul celebru dat de şeful statului, atunci când a fost întrebat de ce în Moldova nu a fost instituită zi de doliu în urma devastatorului incendiu de la clubul bucureştean „Colectiv” şi a tragediei avionului rusesc deasupra Egiptului, soldat cu peste 200 de morţi.
„De asta nu s-a hotărât fiindcă nu avem încă, ştiţi, nu ştiu ce nu avem. Dar era bine să fie, vă spun sincer, eu când am auzit şi am discutat întrebările astea, nu s-a pus întrebarea înainte. Dar a treia zi, astăzi a apărut această idee și cu regret, vă spun, era frumos, bine. Atât pot să vă spun, mai mult nimic. Și nu trebuie de comentat, vorba multă, sărăcia…”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.
Un alt răspuns care te face mult să te gândeşti asupra a ceea ce a vrut să spună şeful statului se referă la cel legat de priorităţile Consiliului Suprem de Securitate pentru anul în curs.
„Sunt probleme care … legate de unele probleme din armata naţională şi, ele … probleme… care sunt problemele, care e secret de stat şi trebuie să le ştim noi. Tot facem pentru a preveni. Înţelegeţi! Nu trebuie să facem noi probleme sau… eu înţeleg că voi aveţi nevoie să scrieţi să spuneţi, dar eu îs om liniştit”, a răspuns Timofti jurnaliştilor, atunci când a fost întrebaţi despre acţiunile prioritare al CSS în anul 2016.
Nicolae Timofti are 67 de ani. Mandatul actualului preşedinte al Republicii Moldova expiră la 23 martie 2016. Timofti a fost ales de Parlamentul RM la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de credinţă la 23 martie. Conform Constituţiei, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Programul Municipal de Dezvoltare a Abilităţilor Antreprenoriale ale Tinerilor este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani. În cadrul programului, participanții dezvoltă ideea de afacere, analizează propriile idei de afaceri, fiind ghidați de antreprenori de succes din țara noastră. Din cei 57 de tineri care au depus actele pentru a participa la program, au fost selectați doar 20.
"Tinerii au avut deja prima sesiune în care au dezvoltat ideea de afaceri, iar ulterior urmează să analizeze cu specialiștii toate propunerile. În final aceștia trebuie să definetizeze o analiză a propriei afaceri și să primească un feedback de la antreprenori", a precizat pentru Sputnik Moldova directorul Centrului, Petru Grecu.
Conform unui sondaj realizat în anul 2020 de către Centrul Municipal de Tineret, peste 50 la sută dintre tinerii intervievați au remarcat că este nevoie de programe de dezvoltare antreprenorială, întrucât mulți își doresc să dezvotle afaceri și să devină oameni de succes la ei acasă.
În 2022, CMTC își propune să colaboreze cu Primăria Chișinău în vederea lansării unui program de start-up, astfel ca ideile de afaceri ale tinerilor să nu rămână doar pe hârtie, ci să fie pună în practică.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat în cadrul unui discuții la Centrul de presă Sputnik Moldova că, în prezent, țara noastră este în proces de negociere și achiziție a vaccinului anti-COVID produs de către o companie chineză.
Potrivit lui, Sinovac Biotech Limited din China a fost singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, dar asta nu însemnă, spune Ciocoi, că Guvernul va pune accent exclusiv pe procurarea acestui tip de ser."Sinovac este un vaccin foarte bun, cu eficiență mare și este pe ultima sută de metri de a fi omologat de Organizația Mondială a Sănătății. În circumstanțele în care suntem, trebuie să acceptăm orice vaccin care îl putem identifica disponibil pe piața internațională de vaccinuri, dar asta nu înseamnă că vom achiziționa în totalitate acest tip de ser", a precizat premierul interimar.
Aureliu Ciocoi a mai adăugat că autoritățile din țara noastră întreprind toate măsurile pentru a diversifica sursele de procurare a vacinurilor anti-Covid 19 și de a oferi posibilitatea cetățenilor de a alege vaccinul pe care doresc să-l administreze.
Fracțiunea Platforma DA din Parlament solicită audierea premierului interimar în legătură cu achiziția de către stat a cedlor peste 400 de mii de doze de vaccin chinezesc. Deputații de la DA sunt nedumeriți de ce autoritățile statului au ales varianta deachiziționare a serului produs în China.
Vom preciza că imunizarea anti-COVID-19 a început pe 2 martie, iar până acum au fost vaccinate 65 de mii de persoane.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
NTI a precizat că designul seamănă cu o mască obișnuită, mai exact, o mască lavabilă din neopren. Dar se spune că are un avantaj major: un filtru profesional similar cu cel utilizat în ventilatoarele pulmonare, care salvează viețile pacienților cu complicații severe de la Covid-19.
Acest filtru oferă un nivel semnificativ de protecție împotriva agenților virali, bacterieni și fungici, a polenului, aerosolilor și prafului şi, în acelaşi timp, practic nu împiedică deloc fluxul de aer, potrivit NTI.
Masca a fost concepută pentru sportivi, fiind dotată și cu șase senzori, fiind capabilă să monitorizeze sarcina fizică, temperatura corpului și calitatea aerului, printre alte lucruri. Senzorii sunt plasaţi într-un cartuș care poate fi scos și dezinfectat. Filtrele trebuie înlocuite după 48 de ore de utilizare.Masca a trecut deja prin teste selective în rândul sportivilor profesioniști, adaugă NTI. Prețul unei astfel de „măști inteligente” nu a fost încă dezvăluit.
Echipamentul inovator este cel mai recent design apărut în contextul în care în întreaga lume a fost introdusă necesitatea purtării pe perioadă nedeterminată a măştilor. Pare a fi mai promițătoare decât măştile pentru nas care se presupune că ar asigura protecția împotriva infecției în timpul meselor, mască propusă recent de cercetători mexicani, sau decât casca anti-Covid-19 de tip spațial, proiectată în Columbia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova