Яблоки

Amenințări pentru recolta din Moldova în 2016

91
(reînnoit 12:07 01.03.2016)
Pomicultorii din țară rămân neprotejați în fața fenomenelor naturale și sunt îngrijoraţi că fluctuațiile bruște de temperatură vor reduce recolta pe plantații.

CHIȘINĂU, 1 mar — Sputnik. Fluctuațiile permanente de temperatură pot influența negativ ramura pomicolă din Moldova, a declarat pentru Sputnik Natalia Ianciuc, fermier din satul Unguri, raionul Ocnița

"Acum suntem în perioada de curățare a pomilor. Odată cu creșterea temperaturii, copacii încep a înmuguri. Iar în martie-aprilie, de regulă, vin iarăşi înghețurile și temperatura coboară până la minus 10 grade. Dacă mugurii s-au desfăcut şi au înghețat, iar acest lucru se poate întâmpla chiar şi la cele mai mici gradații negative, înseamnă că nu vom avea recoltă. De aceea, pentru pomicultorii din Moldov ar fi ideal ca în februarie-martie să se mențină temperaturi stabile. Fluctuațiile, desigur, vor influența negativ livezile și noi riscăm să pierdem recolta", a subliniat interlocutoarea.

Potrivit acesteia, anterior, pentru a slava recolta de înghețuri, în preajma plantaţiilor erau aprinse focuri.

"Fumul acoperă livada și nu permitea aerului rece să se lase peste copaci. Însă acesta este un lucru destul de costisitor", a spus Ianciuc.

Ea a presupus că fluctuațiile de temperatură ar putea duce, în funcţie de loc sau de gradul de răcire a vremii, la pierderea recoltei în proporţie de aproximativ 50 la sută.

"Și asta fără a lua în considerare cum va fi vara. Dar se promite secetă, ca și anul trecut. În urma condițiilor climatice anormale din anul 2015, a fost strânsă doar jumătate din recolta anului 2014. Dacă recolta medie doar la mere a constituit pe parcursul a câțiva ani 30 de tone la hectar, atunci în 2015 acest indicator a constituit doar 10 tone la hectar. Este o mare diferență", a remarcat pomicultorul.

Potrivit ei, indiferent de greutăți, pomicultorii moldoveni speră la mai bine. "Oricum, noi avem grijă de livezi și muncim pentru că nu avem alte câştiguri. Și nici pomicultura nu are o alternativă în Moldova", a încheiat Ianciuc.

91
Tagurile:
pomicultori, Ianciuc, 2016, amenințare, înghețuri, recoltă
Tematic
Producătorii de fructe, singuri în faţa multiplelor probleme
Experţi: decizia FR de a permite livrarea fructelor din Moldova este oportună
Corneliu Său

Opinie: Afacerea va crește rapid pe o platformă industrială

0
(reînnoit 14:45 31.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", proprietarul unei fabrici de mobilă, Corneliu Său, a explicat ce are de câștigat un antreprenor începător dacă deschide o afacere în cadrul platformei industriale.
Opinie: Afacerea va crește rapid într-o platformă industrială

Corneliu Său este de părerea că în cadrul unei platforme industriale afacerea poate să crească rapid și sănătos, în special când este la început de cale. El recunoaște că, dacă ar fi avut ocazia de la inițierea afacerii sale să facă parte dintr-o platformă industrial, i-ar fi fost mult mai ușor și s-ar bucura de mute avantaje.

"Într-o platformă industrială poți să crești rapid și să-ți ajustezi costurile la creșterea directă. De exemplu, inițial folosești un depozit de șase metri în chirie, iar cu cât businessul crește angajezi mai multe persoane, respectiv și spațiul va fi mai mare. Când ei un spațiu separat sau din start ai costuri mai mari, nu poți să crești și stagnezi creșterea companiei", a explicat antreprenorul.

Mai mult, Corneliu Său a precizat că un alt avantaj ar fi racordările de autorizație – partea de procedură va fi cu mult simplificată. De asemenea, antreprenorii vor fi mult mai motivați să muncească într-un grup de oameni de succes, a căror energie și ambiție cu siguranță va fi molipsitoare.

De menționat este că, recent, Guvernul a lansat programul-pilot care prevede crearea platformelor industriale multifuncționale. Astfel, statul va susține financiar crearea platformelor industriale, iar autoritățile publice locale vor fi responsabile de întreținerea și dezvoltarea acestora. Platformele vor contribui la dezvoltarea industriei în regiuni și crearea locurilor de muncă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Platforme industriale, antreprenori, afacere
Tematic
Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

Observatorii din CSI după ședința la CEC: Am primit răspunsuri exhaustive

43
(reînnoit 13:00 31.10.2020)
Mâine dimineață observatorii se vor deplasa la secțiile electorale pentru a urmări cum se desfășoară alegerile președintelui Moldovei.

CHIȘINĂU, 31 oct — Sputnik. Observatorii electorali din CIS au primit de la CEC răspunsuri exhaustive la întrebările care i-au interesat. Despre aceasta a declarat secretarul general - șeful secretariatului Consiliului CAI al CSI Dmitri, Kobițki, după întâlnirea cu conducerea Comisiei Electorale Centrale.

"Ne întâlnim cu staff-urile electorale, cu candidații la funcția de președinte. Ne-am întâlnit cu conducerea CEC și am primit răspunsuri exhaustive la întrebările care ne-au interesat. De mâine, odată cu deschiderea secțiilor de votare, vom începe observarea directă a procesului electoral. Ne vom deplasa în regiuni, observatorii noștri vor fi la Chișinău și în Găgăuzia. Vom urmări dacă este asigurată accesibilitatea la secțiile de votare, cum se va desfășura votarea la domiciliu, vom fi prezenți și la totalizarea rezultatelor, la numărarea voturilor", a declarat Kobițki în cadrul unui briefing.

Din componența grupului de observatori fac parte deputați - reprezentanți ai organelor legislative supreme ale statelor membre ale Adunării interparlamentare CSI, precum și angajați și experți ai Institutului internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor.

În acest an, observatorii internaționali din cadrul CAI a CSI au monitorizat campaniile electorale parlamentele din Azerbaidjan, Tadjikistan și Serbia.

În total, CEC a acreditat 1.884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali care vor urmări desfășurarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova pe 1 noiembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

43
Tagurile:
Alegeri prezidenţiale, CEC, CSI, observatori
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri locale odată cu cele prezidențiale – iată unde


Загрузка...