Влад Филат

Filat la judecată în cămaşă albă şi pantaloni la dungă

1978
(reînnoit 11:21 17.02.2016)
Judecătoria sectorului Buiucani examinează miercuri dosarul în fond al ex-premierului Vladimir Filat, acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

CHIŞINĂU, 17 feb – Sputnik. Îmbrăcat în cămaşă albă, fără cravată şi în costum. Aşa s-a prezentat miercuri la şedinţa de judecată ex-premierul Vladimir Filat,acuzat de procurori de corupere pasivă şi trafic de influenţă în cadrul dosarului fraudelor bancare.

Şedinţa de judecată în fond are loc la Judecătoria sectorului Buiucani.

Ex-premierul pare bine dispus şi sănătos. Acesta a fost escortat în sala de judecată de ofiţerii Departamentului cu misiuni speciale a Ministerului Justiţiei „Pantera” cu cătuşele pe mâini.

Filat nu a făcut nici o declaraţie pentru presă în timp ce a trecut prin faţa mulţimii de jurnalişti care au venit să mediatizeze evenimentul. 

La 2 februarie, judecătorii au anulat şedinţa pe acest caz din cauză că Filat s-a îmbolnăvit de otită cronică şi nu a putut să se prezinte în faţa instanţei.

La finele săptămânii trecute, şefa Secţiei relaţii publice a Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), Natalia Bucur, a declarat pentru agenţia Sputnik, că starea de sănătate a deţinutului preventiv Filat îi permite să se prezinte la şedinţele de judecată.

Bucur a precizat că medicii de la Penitenciarul nr.13, unde se află în arest preventiv ex-premierul Vladimir Filat, califică starea de sănătate a acestuia ca una satisfăcătoare.

„Starea de sănătate a preventivului Vladimir Filat este una satisfăcătoare. Medicii de la penitenciar îi administrează lui Filat doar vitamine după tratamentul cu antibiotice pe care l-a urmat”, a declarat Bucur.

În ianuarie, au început şedinţele de judecată în fond în cazul lui Filat. Organul de urmărire penală îl anchetează pe Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Ex-premierul se află în arest preventiv la Penitenciarul nr.13 din Chişinău.

1978
Tagurile:
fraude bancare, Filat, judecată, Moldova
Тема:
Soarta lui Vladimir Filat, la mâna justiţiei (65)
Tematic
Filat, patru luni în arest. Soţia acestuia îi transmite un mesaj lui Ghimpu
Vladimir Filat nu doreşte să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al PLDM
Guvernul

Politolog - SUA sau Rusia? Cine este mai interesat de Republica Moldova

48
(reînnoit 20:39 17.04.2021)
Politologul Mihail Smolin și-a prezentat viziunea privind situația geopolitică din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Lumea nu mai este unipolară - cel puțin unii experți sunt convinși de acest lucru. Pentru cine dintre marile puteri ale lumii Moldova prezintă mai mult interes și cine are o influență mai mare asupra acesteia - politologul Mihail Smolin a răspuns la aceste întrebări în emisie la Radio Sputnik Moldova.

"Cred că Moldova este mult mai influențată de România decât de Federația Rusă și Statele Unite, o altă problemă este că diferite forțe politice din Moldova pariază fie pe ajutorul Moscovei, fie pe ajutorul Washingtonului", a spus expertul.

Orientarea Moldovei în viitor depinde nu numai de dispozițiile cetățenilor săi, ci și de factori externi, spune politologul.

"Rezultatele tuturor alegerilor din Moldova demonstrează că țara este împărțită aproximativ în jumătate în ceea ce privește preferințele geopolitice, în simpatizanți ai Moscovei sau ai Washingtonului și României. Cel mai probabil, Moldova va alege calea dezvoltării, în funcție de modul în care se desfășoară evenimentele din țările vecine, inclusiv conflictul ucrainean", a spus Smolin.

Михаил Смолин
© Sputnik
Mihail Smolin

Analistul consideră că țări precum Moldova trebuie să balanseze între marile țări și blocuri.

"Dacă Moldova a ales cu adevărat calea neutralității, atunci ar putea juca pe acest teren. Vedem rezultatele Finlandei, care timp de decenii a primit dividende atât din blocul sovietic, cât și din țările occidentale. Și a manevrat cu succes între aceste tabere. Întrebarea este dacă clasa politică din Moldova are suficientă înțelepciune", a rezumat politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Moldova, Rusia, SUA
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Ciurea: Ce ar putea întreprinde Parlamentul ca să evite anticipatele


Загрузка...
Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Calendar Ortodox: Duminica Sfintei Maria Egipteanca - Istorie și semnificație

536
(reînnoit 12:53 17.04.2021)
În cea de-a cincea duminică din Postul Mare, creștinii ortodocși o pomenesc pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca - exemplul care ne dovedește puterea lui Dumnezeu și că prin voință omul își poate schimba viața, renunțând la păcat.

CHIȘINĂU,17 apr - Sputnik. Duminica a V-a din Postul Mare este închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Aceasta a trăit intre anii 355 - 431, și încă de tânără a căzut în patima desfrânării.

Aflând că la Ierusalim se afla lemnul Sfintei Cruci, a venit aici ca să i se închine, dar nu a reușit să intre în biserică. Înțelegând că aceasta se datorează vieții sale păcătoase, Maria Egipteanca ia hotărârea de a se îndrepta și petrece timp de 47 de ani în asceza și rugăciune în pustiul Iordanului.

Potrivit registrului de stat al populației, în Republica Moldova numele Maria este purtat de aproape 120 de moldovence. 

Predica la Duminica Mariei Egipteanca, rostită de părintele Calistrat de la mănăstirea Vlădiceni

În una din predicile sale, Ieromonahul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași se întreabă retoric ”dacă ar fi să punem în balanță viața Mariei Egipteanca cu viața noastră, cine ar putea spune că este mai curat ca ea? Și ne referim aici la viața pe care a dus-o ea în păcat”.

”Să fi fost una din zilele noastre, nu se oprea șa biserică, nu se oprea la icoana Maicii Domnului, nu se oprea la altar să se spovedească sau să primească sfintele taine. Era să meargă din clubul acesta, în alt club sau de pe strada asta în altă stradă. Deci niciodată în memoria noastră obosită, să zicem așa, să nu cântărim păcatele Mariei Egipteanca cu modernismele păcatului de azi. Cu câtă nonșalanță tratăm noi azi păcatul și la ce mod îl trata Maria egipteanca”, îi atenționează pe creștini părintele Calistrat.

Părintele precizează că acest canon care se face în această zi, este ca o trambulină care ne ajută să ieșim din starea de păcat și lâncezeală sau de adormire, subliniind că nu este greu să postești, ci este greu să-ți schimbi interiorul.

Viața și acatistul Sfintei Maria Egipteanca

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

 

536
Tagurile:
Calendar Ortodox 2021 stil vechi, Sfanta Maria Egipteanca
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2021
Tematic
A doua Duminică din Postul Mare a Sfântului Grigorie Palama - istorie și semnificație
Calendar Ortodox: Viața Sfântului Teodor Stratilat


Загрузка...