Filat Vlad, liderul PLDM

Vladimir Filat nu doreşte să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al PLDM

999
(reînnoit 22:11 15.02.2016)
Majoritatea liberal-democraţilor aşteaptă cererea de demisie a lui Vladimir Filat din funcţia de preşedinte al PLDM şi suspendarea din calitatea de membru al formaţiunii.

CHIŞINĂU, 14 feb– Sputnik.  Cinci săptămâni mai sunt până la Congresul PLDM unde urmează să fie decis viitorul partidului şi aleasă o nouă conducere a formaţiunii. Pentru data de 20 martie 2015, PLDM a anunţat convocarea Congresului al VII-lea Extraordinar al partidului. 

„În această perioadă partidul va trece printr-un proces profund de evaluare a situaţiei interne, de promovare a unor principii de lustraţie internă în partid şi de neacceptare în componenţa partidului a persoanelor care au probleme cu justiţia şi credem că odată cu Congresul VII, partidul va începe o nouă etapă în istoria sa”, a declarat liderul interimar al formaţiunii Valeriu Streleţ. 

И это несмотря на то, что сам действующий лидер ЛДПМ заявил, что его травят целенаправленно.
© Sputnik / Miroslav Rotari

Potrivit lui, toţi membri de partid care au probleme cu justiţia, inclusiv preşedintele PLDM  Vladimir Filat, trebuie să-şi suspende calitatea de membru al PLDM. 

„Persoanele care au probleme cu justiţia, figurează în dosare în calitate de bănuiţi, învinuiţi, până la clarificarea situaţiei trebuie să-şi suspende calitatea de membru al PLDM. Avem o normă în statutul partidului care prevede că toţi cei care sunt condamnaţi şi care încă nu şi-au ispăşit pedeapsa nu pot fi membri de partid”, a explicat Streleţ. 

Majoritatea liberal-democraţilor aşteaptă cererea de demisie a lui Vladimir Filat din funcţia de preşedinte al PLDM şi suspendarea din calitatea de membru al formaţiunii.  

Până la această etapă, Vladimir Filat care este învinuit în dosarul fraudelor bancare, nu şi-a prezentat încă cererea de demisie din funcţia de preşedinte al PLDM, dar nici cererea de  suspendare a calităţii de membru al PLDM. 

„Mai mulţi colegi chiar dacă nu vorbesc direct, fac aluzie că Filat ar trebui să fie exclus din partid. Starea de spirit există, mulţi înţeleg, dar puţini au curajul să o spună. Poate Filat singur va lua o decizie în acest sens până la congresul partidului din 20 martie”, a declarat Streleţ. 

Potrivit lui, dacă Filat nu-şi va suspenda calitatea de membru PLDM şi nu va depune cererea de demisie din funcţia de preşedinte al partidului, atunci decizia o va lua congresul.

„Va decide congresul într-o manieră colegială”, a explicat Streleţ.

La 15 octombrie 2015, Vladimir Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. Procurorul Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat plenului Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vladimir Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei.

„Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a declarat procurorul.

Organul de urmărire penală îl anchetează pe Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. Ex-premierul se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

999
Tagurile:
Strelet, PLDM, Filat, Moldova
Тема:
Soarta lui Vladimir Filat, la mâna justiţiei (65)
Tematic
Filat a trecut de la antibiotice la vitamine
Misterul rechizitoriului pe numele lui Filat, scris parţial în engleză
Olga Guzun

Problemele părinților copiilor cu autism pe timp de pandemie

44
(reînnoit 21:32 16.04.2021)
Pandemia a pus la grea încercare societatea noastră. Cum se descurcă în această perioadă părinții a căror copii suferă de autism și care sunt cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină în ultima perioadă?
Problemele părinților copiilor cu autism pe timp de pandemie

Olga Guzun este mama unui copil cu autism care a povestit cu lux de amănunte în cadrul emisiunii "ATITUDINI" despre provocările pe care le întâmpină în această perioadă de criză.

Potrivit ei, pentru copiii care au autism cel mai important lucru este socializarea. Nici până acum aceștia nu au avut parte de prea multe activități în acest sens, însă pandemia a bulversat și mai mult lucrurile.

"Acum practic nu există deloc aceste posibilități. Școala este online, totul este închis. Părinții se tem să-și expună riscului copiii și-i protejează mai mult acasă", a declarat pentru Sputnik Olga Guzun.

Potrivit ei, acesta situație afectează starea de sănătatea fizică a copiilor, întrucât fac mai puțină mișcare și petrec un timp îndelungat în fața calculatorului. De asemenea, faptul că procesul de educație a avut loc o bună perioadă de timp exclusiv online, părinții trebuiau să fie în permanență alături de copii și să-i vegheze.

"Școala online necesită mult implicarea părintelui. Eu muncesc de acasă, dar oricum este destul de complicat, pentru că copiii nu au răbdare și nu dispun de suficientă concentrare pentru a sta ore în șir în fața calculatorului", a subliniat interlocutoarea.

De asemenea, Olga Guzun a precizat că pentru părinții a căror copii au autism este important să cunoască principiile de terapie și să le utilizeze în viața de zi cu zi. Dacă acest process este întrerupt un timp mai îndelungat, atunci comportamentele copiilor se înrăutățesc brusc, generând crize de nervi și alte consecințe nefaste.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
părinți, pandemie, copii cu autism, autism
Tematic
Premieră în Moldova: Copiii cu autism vor beneficia de mai multe servicii gratis: Detalii


Загрузка...
Svetlana Cebotari

Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie

45
(reînnoit 20:39 16.04.2021)
Cum pandemia a schimbat viziunea moldovenilor asupra necesității donării voluntare de sânge și cât de importantă este această procedură în tratamentul COVID-19? Subiectul a fost discutat cu directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie

Procedura de donare a sângelui este simplă și nedureroasă. În perioada de pandemie a fost înregistrată o scădere a donărilor de sânge pe anumite componente, însă la capitolul donarea plasmei pentru pacienții ce suferă de COVID-19, moldovenii au manifestat solidaritate și responsabilite, susține Svetala Cebotari.

"Pandemia ne-a oferit lecția să prețuim sănătatea noastră, să înțeleg că multe persoane au nevoie de sânge, de ajutorul nostru. A fost o perioadă plină de incertitudine și provocări, dar care a scos la iveală calitățile bune ale unor oameni", a declarat pentru Sputnik directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Potrivit ei, o persoană vindecată de COVID-19 poate dona 600 ml de plasmă. Cantitatea este suficientă pentru a salva viața unui bolnav grav. Plasma persoanelor vindecate de COVID-19 este utilizată și în țara noastră pentru tratamentul bolnavilor afectați de această maladie. Terapia a început să fie aplicată în aprilie 2020, după ce în mai multe state a avut un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților.

Cât privește regulile ce trebuie respectate înainte și după donarea sângelui în celelalte cazuri, acestea sunt foarte simple. Cu o zi înainte de donarea sângelui, persoana trebuie să consume doi litri de apă plată și alimente bogate în proteine și vitamine. Și fumătorii pot fi donatori, cu o condiție: să nu fumeze două ore înainte și după recoltarea sângelui. După donarea sângelui, donatorul rămâne sub supravegherea lucrătorului medical 30 de minute. De asemenea, în ziua donării, va continua să consume multe lichide, fructe și legume. Nu sunt recomandate alimentele bogate în grăsimi și alcoolul.

În medie, o persoană donează 450 ml de sânge. Organismul recuperează acest volum în decurs de 48 de ore. Celulele pierdute ca urmare a donării se restabilesc însă peste 56 de zile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
donare, COVID-19, plasme, sânge
Tematic
Viorica Dumbrăveanu: Trei vieți salvate dintr-o singură donare de sânge


Загрузка...
Rațe

După câteva zile de ploi și vreme posomorâtă, iată cum va fi în weekend

0
(reînnoit 22:28 16.04.2021)
În acest weekend se așteaptă vreme frumoasă, cu maxime de până la +17 grade. Meteorologii anunță că ploile vor conteni.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +11..+14 grade în nordul țării, +12..+15 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +16 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla din direcția sud-vest. Presiunea atmosferică va fi normală. Precipitații nu se prevăd.

 Prognoza meteo pentru 17 - 23 aprilie 2021
Prognoza meteo pentru 17 - 23 aprilie 2021

Noaptea vor fi -1..+3 grade la nord, -1..+4 grade se așteaptă în centru, iar la sud termometrele vor indica între +2 și +5 grade Celsius.

Duminică, va fi cu un gram mai cald decât sâmbătă, iar termometrele vor indica până la +17 grade Celsius. Precipitațiile vor reveni de luni, în centru și sud, iar marți va ploua puternic în toată țara. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoze meteo, prognoze, meteo.md, meteo
Tematic
Săptămâna începe cu mult soare, dar iată când vin ploile: Prognoza meteo pentru 7 zile
Cum va fi vremea astăzi: Unde sunt posibile înghețuri - Prognoza meteo


Загрузка...