Fabricación de leche

Producătorii moldoveni de lactate, alarmați de invazia produselor ucrainene

300
(reînnoit 01:28 06.02.2016)
Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate menționează că produsele importate din Ucraina substituie mărfurile moldovenești pe rafturile magazinelor.

CHIȘINĂU, 5 feb — Sputnik. Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate se așteaptă în lunile aprilie — mai la principalul aflux de produse lactate ieftine din Ucraina. Din cauza volumului mare de producție, prețul de cost al lactatelor ucrainene este deja de pe acum mai mic decât al celor moldovenești, a menționat pentru agenția Sputnik președintele Asociației respective, Carolina Linte.

„În acest an, ne-am ciocnit de faptul că pe rafturile supermarketurilor, mai ales în rețelele comerciale de origine ucraineană, au apărut produse perisabile din Ucraina. Sectorul de produse lactate cu un termen redus de valabilitate a fost întotdeauna unul prioritar pentru producătorul autohton. Coraportul produse moldovenești — produse de import era de 90:10", a declarat Carolina Linte.

Молочный комбинат в Омске
© Sputnik / Алексей Мальгавко

În 2011 Ucraina și Moldova au încheiat un contract cu privire la Zona de liber schimb în cadrul CSI. Cu toate acestea, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate propune să fie introduse taxe vamale pentru mărfurile ucrainene în mărime de 10 — 15%.

„În afară de introducerea taxei vamale, noi propunem să fie instituit un control eficient la frontieră pentru a reduce volumul importurilor la care are dreptul o persoana fizică. Cunoaștem că la ora actuală persoanele particulare au dreptul să aducă în țară, fără a plăti taxa vamală, marfă în sumă de 300 de euro pe zi. Propunem să fie stabilită o limită care ar permite, de exemplu, importul în Moldova a cel mult 2 kg de cașcaval", a specificat Carolina Linte.

Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate și-a prezentat propunerile la comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, iar acum așteaptă reacția autorităților. În prezent, în ramura producătoare de lactate din Moldova activează 15 mii de persoane.

300
Tagurile:
importuri ucrainene, produse lactate, producători autohtoni, invazie, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate, Carolina Linte, Ucraina
Tematic
Producătorii de fructe, singuri în faţa multiplelor probleme
Angela Paraschiv

Cum decurge campania de vaccinare și când ar putea fi finalizată

52
Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiv, a vorbit despre campania de vaccinare din țara noastră. Iată cum decurge procesul de imunizare și ce rezultate își doresc să obțină specialiștii.
Cum decurge campania de vaccinare și când ar putea fi finalizată

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Angela Paraschiv și-a exprimat dorința ca procesul de vaccinare în Moldova să decurgă cu pași mai rapizi, astfel ca în viitorul apropiat țara noastră să ajungă la o acoperire vaccinală de 70 procente din numărul total al populației. Acest lucru însă este influențat de mai mulți factori.

"Un moment negativ este că nu avem suficient vaccin în țară pentru a desfășura o campanie de vaccinare mai rapidă. Un alt factor este numărul centrelor de vaccinare și acceptarea vaccinului de către populație. Adesea, suspiciunile și dubiile societății influențează negativ mersul vaccinării", a precizat Angela Paraschiv.

Potrivit specialistului, dacă în țară va fi suficient vaccin, iar populația va accepta imunizarea, atunci până la sfârșitul anului 2021 campania de vaccinare ar putea fi finalizată cu succes.

Angela Paraschiv susține că țările precum Israel și Marea Britanie sunt un exemplu pentru Republica Moldova în contextul desfășurării procesului de vaccinare.

Amintim că, în data de 2 martie, în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. În prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârsta între 18 și 60 de ani care mai suferă și de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
campanie, vaccin
Tematic
Țara noastră va putea cumpăra vaccin anti-COVID la un preț redus


Загрузка...
Mihai Machidon

Secretar de stat, despre exportul de grâu: Poate fi afectată securitatea alimentară?

120
(reînnoit 22:18 14.04.2021)
Problema exportului de grâu din rezerva de stat: Este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării și care este riscului creșterii prețului la pâine în următoarea perioadă? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Secretar de stat, despre exportul de grâu: Va crește prețul la pâine?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.

Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.

"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.

De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.

"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
pâine, export, grâu
Tematic
Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu


Загрузка...
Actorii de la Bălți protestează

Foto: Protest cu măști la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți

0
(reînnoit 12:27 15.04.2021)
"Avem nevoie de artă". Asta spun într-un glas actorii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți. Aceștia au organizat o acțiune de protest.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. După ce miercuri actorii de la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău au protestat, nemulțumiți că nu-și pot desfășura activitatea, astăzi și artiștii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți au manifestat. Cu măști albe în mâini, ei au transmis un mesaj sugestiv: "Avem nevoie de artă".

1 / 3
Actorii de la Bălți protestează

Deocamdată, reprezentanții Ministerului Culturii nu au comentat nici protestul de miercuri al actorilor de la Teatrul "Luceafărul", și nici cel de astăzi, organizat de artiștii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți.

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
teatru, protest, actor
Tematic
Ce așteptări au oamenii de cultură de la viitorul președinte
Actori moldoveni - celebri în Rusia: Proiect de excepție creat de Denis Roșca


Загрузка...