Главное требование - досрочные выборы.

Socialiștii reiau protestele

114
(reînnoit 16:49 05.02.2016)
Reprezentanții PSRM au menționat că nu au de gând să le dea autorităților niciun fel de răgaz.

CHIȘINĂU, 5 feb — Sputnik. Partidul socialiștilor intenționează să reia protestele începând cu săptămâna viitoare, a declarat vineri în fața jurnaliștilor liderul acestei formațiuni politice, Igor Dodon.

Săptămâna trecută, liderii opoziției — Igor Dodon (PSRM), Renato Usatîi ("Partidul nostru") și Andrei Năstase (Platforma „DA") — s-au întrunit în cadrul „Forumului Civic" care a fost organizat de activiștii Platformei „DA".

Joi, reprezentanții „Forumului civic" au făcut publică rezoluția ce conține o listă de revendicări ale protestatarilor, şi le-au acordat autorităților un termen de 30 de zile pentru îndeplinirea acestora şi pentru a se pregăti de alegerile anticipate. Liderii opoziției au reacționat în mod diferit la respectiva rezoluție. Socialiștii au declarat că nu au de gând să le acorde niciun pic de răgaz.

„În 30 de zile, autoritățile nu vor face nimic. Pur și simplu vor câștiga timp. Eu sunt adeptul protestelor non-stop, însă pașnice. Consider că presiunea asupra puterii trebuie exercitată zilnic. Nu exclud faptul că, începând cu săptămâna viitoare, noi vom desfășura în fiecare săptămână câte unu sau două proteste de amploare, așa cum le-am propus anterior colegilor. Dacă vor dori să ni se alăture — bine, dacă nu — vom organiza aceste mitinguri fără simbolica de partid", a spus Dodon.

El a subliniat încă o dată că „pe de o parte, trebuie de continuat protestele, iar pe de altă parte, trebuie exercitate presiuni asupra partenerilor de dezvoltare, pentru ca aceștia să nu susțină actualul guvern".

„Dacă vom merge pe aceste două căi, deja peste 2 — 3 luni autoritățile vor accepta toate condițiile protestatarilor. Dar dacă se va recurge la scenariul de devastare a clădirilor, actuala guvernare se va mai menține încă un an sau doi. Deoarece va avea argumente ponderabile să rămână la putere", consideră Dodon.

Acesta a subliniat că „oamenii nu au nevoie de repetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009 sau de Maidanul ucrainean. Am văzut cu toții la ce a adus Maidanul. Oamenii doresc schimbarea puterii în urma protestelor pașnice".

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Renato Usatîi, liderul altui partid de opoziție de stânga, a declarat că nu are de gând să iasă în fiecare zi la proteste, declarând că va organiza un miting de amploare în ziua în care va avea loc prima ședință în plen a parlamentului.

„Ne vom duce și îi vom obliga să includă pe ordinea de zi revendicările din rezoluție. Nu ne trebuie lovitură de stat. Este necesar ca poporul să iasă și să spună ce dorește. Noi vom obține alegeri parlamentare anticipate", a punctat Usatîi.

La 1 februarie a început sesiunea de primăvară a Parlamentului RM, însă deocamdată nu se cunoaște data la care Legislativul se va întruni în prima ședință plenară în cadrul căreia, după cum a promis spicherul Candu, va fi propusă organizarea unui referendum național în vederea modificării Constituției și trecerii la alegerile prezidențiale directe. Joi, Candu a declarat în fața jurnaliștilor  că, cel mai probabil, deputații se vor întruni în ședință plenară la mijlocul sau la finele lunii februarie.

114
Tagurile:
răgaz, forum civic, ședință plenară, rezoluţie, proteste, Partidul nostru, Platforma „DA, PSRM, Parlamentul RM, Andrei Năstase, Renato Usatîi, Igor Dodon, Andrian Candu
Tematic
Dodon: opoziția va continua protestele la Chișinău
Protestatarii: nici un pas înapoi, vom merge până la capăt
Corneliu Ciurea

Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul președintelui Sandu

949
(reînnoit 22:27 08.03.2021)
Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că în cazul agravării crizei politice, Parlamentul ar putea sprijini un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de diminuarea atribuțiilor șefului statului.
Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul Președintelui Sandu

Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit, săptămâna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică s-ar agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că există două scenarii în cazul aprofundării crizei politice, fie Parlamentul inițiază procedura de suspendare a Președeintelui, fie deputații modifică Constituția în partea ce ține de competențele Șefului Statului. Expertul consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme așa încât președintele să fie exclus din joc în partea ce ține de desemnarea premierului. De asemenea, Parlamentul ar putea modifica și alte articole din Constituție, inclusiv cel legat de asigurarea interimatului funcției.

„Pe o durată de jumătate de an ar putea să existe o majoritate parlamentară suficientă pentru a iniția și vota modificări în Constituție pentru a exclude din joc președintele la atribuțiile pe care le are la desemnarea premierului sau a articolului care vizează asigurarea interimatului funcției. Este posibil și inițierea procedurii de suspendare, pentru că ar putea să existe o masă critică de deputați care să susțină aceste inițiative. Desigur, actorii politici din Parlament vor alege cea mai scurtă sau optimă soluție”, a punctat Ciurea.

Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

949
Tagurile:
criză politică, atribuțiile șefului statului, modificarea Constituției
Tematic
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?
Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie


Загрузка...
Полицейская мигалка

Accident grav, cu sfârșit letal în Capitală - Video

472
(reînnoit 18:46 08.03.2021)
Luni, în Capitală s-a mai produs un accident grav, de data asta cu sfârșit letal. Poliția investighează cazul.

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Accidentul a avut loc la intersecția bulevardului Cuza Vodă cu bulevardul Dacia. Un automobil de marca Volvo a intrat în mașinile parcate pe marginea drumului. Șoferul de 26 de ani a murit pe loc.

Amintim că tot astăzi, 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, a mai avut loc un accident - unul cu implicarea a tocmai trei mașini, care s-au ciocnit într-o intersecție. Cazul a avut loc la intersecția străzilor Bulgară și Kogălniceanu din municipiul Chișinău.

S-au ciocnit un Alfa Romeo, un BMW și Toyota. Toți cei implicați în accident au rămas în viață. Dar, ghinion pentru o șoferiță chiar de Ziua Internațională a Femeii - ea este în stare de șoc, dar nu vrea să cheme ambulanța, spun martorii oculari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

472
Tagurile:
sfârșit letal, caz, accident


Загрузка...

Russian Woman va reprezenta Rusia la Eurovision 2021

90
(reînnoit 22:08 08.03.2021)
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.

Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de MANIZHA (@manizha)

Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.

Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90


Загрузка...