Дом Дорина Дрэгуцану, где взорвалась граната

Explozie în casa lui Drăguţanu: tot ce este tainic va ieşi la iveală

265
(reînnoit 16:15 03.02.2016)
Corespondenţii Sputnik au stabilit că nici chiar o noapte întunecoasă nu poate să ascundă urmele infracţiunii comisă la locuinţa Guvernatorului BNM în demisie, Dorin Drăguţanu.

CHIŞINĂU, 3 feb – Sputnik. Oamenii legii, care investighează cazul exploziei unei grenade la balconul casei guvernatorului interimar al Băncii Naţionale, se pare că sunt pe urmele infractorilor.

Surse din cadrul organelor de poliţie, care au preferat să rămână anonime, au declarat pentru Sputnik că „la ora actuală lucrătorii operativi examinează imaginile surprinse de camerele video din preajma casei”.

Aceste înregistrări au fost făcute de camerele video instalate de stăpânii casei.

„Chiar dacă noaptea a fost întunecoasă, sperăm că tot ce pare a fi acum ascuns, va ieşi la iveală”, au declarat sursele Sputnik.

Unii dintre locatarii caselor din preajmă au declarat pentru Sputnik că au auzit o bubuitură după orele două noaptea, însă nimeni nu a ieşit afară.

Incidentul s-a produs în noaptea de duminică spre luni. La balconul dinspre stradă al casei lui Dorin Drăguţanu a fost aruncată o grenadă de model RG-42. Deflagraţia a distrus elemente ale construcţiei, dar nimeni dintre membrii familiei guvernatorului nu a fost rănită.

Cazul este cercetat de organele de drept. Procuratura a intentat un dosar penal în baza articolului 278 din Codul penal, actul terorist.

265
Tagurile:
Infractori, RG-42, Grenadă, Dorin Drăguțanu, Explozie, Atac terorist
Tematic
Atac terorist la Chişinău. Cine a fost ţinta acestuia
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

94
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Vadim Ceban

Mai multe localități vor fi racordate la rețeaua de gaze

51
(reînnoit 19:42 19.09.2020)
În Moldova există raioane în care doar 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze, pe când în altele proporția este de 90 procente. Care este motivul acestui decalaj am aflat de la președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Moldovagaz: Mai multe localități din țară vor fi gazificate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova Vadim Ceban a declarat că anterior exista un program de racordare la rețeaua de gaze, asigurat și executat doar din bugetul public, iar Moldovagaz nu avea împuternicirea și posibilitatea să investească în gazoducte - această responsabilitate îi revenea statului.

În prezent, în unele localități gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de gaze nu ajunge nici la 25 de procente. De exemplu, din 20 de localități dintr-un raion, doar cinci sunt racordate la sistemul centralizat. O soluție în acest sens pot fi gazoducetele interrurale.

"De mai mulți ani și Moldovagaz poate investi în proiecte de construcție în baza gazoductelor interrurale. Din perspectiva liberalizării pieței fiecare, consumatorul are posibilitatea să-și aleagă furnizorul, fie Moldodovagaz, fie un alt furnizor. Din observațiile noastre, există mare cerere pentru gazul natural și aceasta va crește pentru că deja devine mai disponibil, inclusiv din punct de vedere al prețului", a declarat în studioul Sputnik Vadim Ceban.

Mai mult, în anul 2021 Moldovagaz își propune să construiască patru gazoducte interrurale din contul fondurilor instituției. Acestea vor apărea în raioanele Glodeni, Fălești, Sângerei și Telenești.

"Planificăm în anul ce urmează să investim și să dezvoltăm în mai multe localități rețelele interrurale, să construim gazoducte, iar inițiativa este susținută și de ANRE", a subliniat el.

De menționat este că în acest an programul investițional pentru racordare la rețeaua de gaze a crescut de la 18 milioane de lei până la 50 milioane, iar în anul viitor ar putea ajunge până la 100 milioane de lei – o premieră pentru Republica Moldova, a adăugat Ceban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
gazoduct, MoldovaGaz, gaz


Загрузка...