Госадминистрация Тирасполя-Антикризисный штаб-Соцпарикмахерские

La Tiraspol au apărut primele frizerii sociale

60
Deschiderea saloanelor de clasa econom a devenit una din măsurile anticriză ale centrului anticriză din orașul Tiraspol, care, in pofida unor aprecieri critice ale scepticilor, s-au dovedit a fi eficiente.

TIRASPOL, 29 ian — Sputnik, Irina Leahova. Una dintre măsurile de ajutorului social acordat persoanelor vulnerabile din punct de vedere material din Transnistria, în condițiile dificile de criză economică din regiune, a fost apariția unor frizerii care oferă servicii de două ori mai ieftine decât în celelalte saloane.

Potrivit șefului adjunct al Administrația de Stat de la Tiraspol, președintelui statului-major anticriză al orașului Elena Cojocari, chiar dacă mulți au privit cu scepticism această idee, acest proiect se bucură de un anumit succes.

"Noi constatăm că zilnic în fiecare dintre frizeriile sociale sunt deserviți aproximativ 15 persoane din categoria cetățenilor care beneficiază de înlesniri și cam tot atâția oameni care nu au drepturi preferențiale, dar vin totuși aici, deoarece prețurile în aceste saloane de clasa econom sunt practic de două ori mai mici decât în alte frizerii", a explicat Cojocari.

Tiraspolul a devenit prima localitate din Transnistria unde a fost implementat un asemenea proiect și în două luni în oraș au apărut deja trei frizerii sociale.

Structura anticriză creată de administrația de la Tiraspolului, la indicaţia președintelui nerecunoscutei RMN, Evghenii Șevciuk, s-a îngrijit şi de grijă și de deschiderea magazinelor sociale. În trei luni ale anului trecut, în oraș au apărut șase magazine "Veteran" și un magazin "Student", în care categoriile respective de cumpărători pot face cumpărături la prețuri preferențiale.

"Două dintre magazinele sociale au fost deschise în clădiri care se află în proprietate municipală, pe care noi le-am dat în arendă", a precizat Elena Cojocari.

60
Tagurile:
Elena Cojocari, sociale, magazine, frizerii, Tiraspol
Tematic
Șeful Transnistriei provoacă marele business înainte de alegeri
Ucraina și Moldova vor restabili calea ferată care ocolește Transnistria
Profesorul Victor Cojocaru

Profesorul Victor Cojocaru: Noi nu tratăm, noi salvăm

3
(reînnoit 16:10 20.01.2021)
În contextul pandemiei COVID-19, secțiile de terapie intensivă au devenit adevărate "forțe medicale speciale", care intră în luptă atunci când toate celelalte argumente sunt epuizate.

Victor Cojocaru, directorul Clinicii de Anestezie și Reanimare a Spitalului Clinic Republican, care a condus un spital din Kabul în timpul războiului afgan, a acordat un interviu agenției de presă Sputnik Moldova.

Un termen profesional

–  Victor Ivanovici, în ultimele 10 luni am văzut în repetate rânduri cum medicina din țări mult mai prospere decât Moldova cedează în fața covidului. Este adevărat că țara, în ansamblu, face față pandemiei deocamdată?

–  Permiteți-mi să vă împărtășesc de la bun început concluzia la care am ajuns pe parcursul acestor zece luni de coronavirus. Nici statul, nici industria medicală, oricum ar fi ele, nu vor putea niciodată să câștige războiul împotriva coronavirusului pe cont propriu. Numai societatea în ansamblu poate învinge pandemia.

Pe fundalul covidului, Republica Moldova, din păcate, are câțiva factori de risc suplimentari – de exemplu, densitatea ridicată a populației sau particularitatea economiei care presupune deplasarea frecventă a persoanelor în străinătate și înapoi. În această situație, lucrurile aparent elementare la prima vedere, cum ar fi respectarea regimului de mască sau o vizită în timp util la medic pot reduce drastic presiunea asupra întregului sistem de Sănătate.

În general, se poate afirma că în Republica Moldova, rata de îmbolnăvire și rata de mortalitate cauzate de coronavirus, la un milion de locuitori, sunt ridicate, dar nicidecum extreme.

Acestea fiind spuse, să nu uităm că nici medicina "normală" nu a plecat nicăieri. Atacurile de cord, apendicitele, herniile și intervențiile chirurgicale planificate necesită în continuare atenție, efort și resurse.

–  Erau condamnați din start cei care au murit până acum din cauza covidului În Moldova?

– Avem un termen profesional "letalitate estimată". Există anumite tabele cu ajutorul cărora se calculează acest parametru. Cred că astăzi toată lumea știe deja că în principalul grup de risc, din rândul pacienților cu coronavirus, se află pacienții vârstnici și persoanele cu boli cronice.

Профессор Виктор Кожокару
© Sputnik / Mihai Caraus
Profesorul Victor Cojocaru

Dar există o nuanță importantă aici. Dacă comparăm letalitatea cauzată de covid în țara noastră și în unele țări dezvoltate din Europa, vom vedea clar diferența. În Germania sau, să zicem, în Italia, preponderent mor, din cauza coronavirusului, pacienții cu vârsta de peste 70 de ani. În Moldova – de peste 60. Acest lucru este direct legat de modul de viață, nutriție și o serie de factori sociali diferiți.

Dacă în secția noastră de terapie intensivă au murit zece oameni, care aveau vârsta cuprinsă între 35-40 de ani, atunci munca noastră nu are nicio valoare. Dar dacă toți cei zece aveau peste 80 de ani – da, aceasta este o tragedie, dar, iertați-mi cinismul profesional, este o tragedie care nu depășește letalitatea estimată.

Spitalul Clinic Republican dispune de șase secții de terapie intensivă, iar deja de o lungă perioadă, rata mortalității la noi variază între 11-27%. Am citit de mai multe ori în presa rusă și americană că în aceste țări mor până la 70-80% din pacienții intubați. În secțiile noastre această rată este de 40%.

Când se decide "sau – sau"

– Cu doar o lună în urmă, în presa moldovenească au apărut multe publicații panicarde legate de deficitul acut de anticoagulante în centrele covid. Cât de adevărate sunt aceste publicații?

– Eu, desigur, nu am dreptul să evaluez situația din toate instituțiile medicale din țară. Dar, dacă vorbim despre secțiile de terapie intensivă ale Spitalului Clinic Republican, vă pot asigura că în timpul acestei pandemii, situația nu s-a dezvoltat niciodată în așa fel încât viața unui pacient să depindă de disponibilitatea unui preparat sau a unui ventilator mecanic.

Ceea ce ține de personal – da, la un moment dat a existat un deficit și nu numai în clinica noastră, ci în toată țara. Moldova, ca și restul lumii, s-a confruntat cu o situație de urgență în deplinul sens al cuvântului, iar industria medicală a fost nevoită să acționeze în consecință. Destul de rapid s-a dezvoltat următoarea structură: pacienții în stare ușoară sunt tratați de medicii de familie, pacienții în stare medie sunt tratați de infecționiști și de medicii de alte specialități, care au urmat o instruire accelerată –  terapeuți, gastroenterologi, oftalmologi. De pacienții în stare gravă se ocupă specialiștii din secțiile de terapie intensivă.

Am avut noroc și lipsa de personal care s-a simțit în primele luni ale pandemiei, a fost lichidată grație studenților mei, rezidenții. În acest moment, cincisprezece rezidenți lucrează în secțiile noastre.

La început, a existat și o frică omenească obișnuită. Se întâmpla ca asistentele medicale să se teamă să se apropie de un pacient aflat în stare gravă. Ce să facem – am fost nevoit, eu, un profesor în vârstă de 68 de ani, să acționez, ca să spun așa, prin exemplu personal, să intru în boxe și să am grijă de pacient. Și a funcționat ...

– Secția de terapie intensivă, în special în condițiile COVID, este ultima graniță atunci când pentru pacient se decis "sau – sau"?

–  Da, de fapt noi nu mai tratăm, ci salvăm. Terapia intensivă este o "forță medicală specială" care se aruncă în luptă atunci când alte argumente sunt epuizate. Ne reluăm îndatoririle după ce o anumită "linie roșie" este trecută de pacient și întrebarea, într-adevăr, este una de viață sau moarte.

Профессор Виктор Кожокару
© Sputnik / Mihai Caraus
Profesorul Victor Cojocaru

În secția de terapie intensivă, un pacient în stare gravă necesită adesea până la 50 de proceduri, dintre care unele trebuie repetate de cinci-șase ori pe zi. Nu folosim medicamente "bune" sau relativ inofensive, toate sunt foarte rele, dăunătoare, puternice. Dar pur și simplu nu există altă cale.

Despre utilitatea medicinei militare

– Probabil, experiența de medic militar, experiența muncii în Afganistan vă este foarte utilă astăzi?

– După cum am spus, pandemia de coronavirus este o urgență la fel ca și dezastrele naturale și cele provocate de om. Și, evident, experiența de lucru în condiții extreme în acest caz este de neprețuit.

În anii 1984-86, am condus un spital din Kabul, care avea 500 de paturi și a fost repartizat Armatei 40. Și la un moment dat, într-un timp scurt, 2500 de pacienți cu hepatită, febră tifoidă, amebiază, dizenterie și alte boli infecțioase au fost internați la spital.

În mod neașteptat, în această situație, una dintre cele mai dificile probleme a fost organizarea alimentării. Atrag atenția că, nu absența ei, ci anume organizarea ei, deoarece fiecăruia dintre cei 2,5 mii de pacienți trebuia să-i fie livrată mâncarea la pat, întrucât toți erau infecțioși și nu trebuiau să comunice între ei. Nici măcar nu puteam să conduc pacienții în stare ușoară la cantină.

Sau, să zicem, atunci când a apărut necesitatea extinderii spitalului, au fost construite module suplimentare, care nu erau conectate la sistemul urban  de canalizare. Toate resturile au fost direcționate către un câmp de filtrare, situat la câțiva kilometri de Kabul. Dar acești doi kilometri nu erau un obstacol pentru muștele care "mișunau" pe acolo – am fost nevoiți să ne luptăm cu ele și, în consecință, cu o infecție în spital.

Профессор Виктор Кожокару
© Sputnik / Mihai Caraus
Diploma de membru al Academiei Internaționale de Științe

În condițiile unui deficit acut de medici prin secții, a fost necesar să se organizeze o poziție de cazarmă. La un moment dat, sortarea pacienților a avut loc literalmente în fața formației – "cine are febră, doi pași înainte". De pacienții în stare gravă se ocupau medicii, de marea majoritate a pacienților – asistentele medicale, iar temperatura, în general, era măsurată de responsbilii saloanelor din contingentul de pacienți.

Spun toate acestea din următorul motiv. În condițiile extreme ale pandemiei de coronavirus, anume principiile medicinei militare sunt cele mai eficiente. Din experiența acestor zece luni, pot spune că, la fel ca și în Afganistan, paradigma combaterii covidului arată astfel: organizarea corectă a muncii, disciplina, asigurarea, cunoștințe. Atrag atenția la faptul că cunoștințele medicale de specialitate sunt doar pe locul patru. Nu are niciun folos un doctor strălucit, dacă are o atitudine indiferentă față de îndatoririle sale și munca și-o organizează la nimereală.

– Ați menționat studenții rezidenți. Cum apreciați abilitățile tinerilor medici de astăzi?

– Îndrăznesc să cred că îi învățăm bine. Și cel mai important, sper că am reușit să le transmit ideea că un medic bun nu trebuie să înceteze să studieze nici măcar o zi. Cele mai grave greșeli în profesia noastră sunt făcute de medicii cu experiență vastă – când vine încrederea falsă că știu totul.

De multe ori îi pot certa pe studenții mei, dar cum să-i cert și să-i critic dacă rata mortalității în secția lor este de 11%, de șase ori mai mică decât în ​​multe alte secții similare din România sau Ucraina.

– O ultimă întrebare de diletant. Când, cel puțin aproximativ, ne putem aștepta la sfârșitul pandemiei?

– Nu sunt virusolog, sunt specialist în terapie intensivă și nu pot face predicții. Știu doar că orice infecție, chiar și hepatita și tifoida, au întotdeauna o sezonalitate clară a bolii. Numai SIDA și covidul nu respectă această sezonalitate. Această pacoste sau a fost lansată intenționat de către cineva, sau pur și simplu nu s-a avut grija cuvenită și a reușit singură să scape.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
terapie intensivă, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Numărul bolnavilor de COVID-19 este în scădere: Ce date anunță Ministerul Sănătății
Primăria Chișinău: Nu mai sunt paturi libere la terapie intensivă


Загрузка...
Laborator

Moldova intenționează procure teste rapide pentru COVID-19

18
(reînnoit 15:48 20.01.2021)
Autoritățile din sănătate intenționează să procure 300 de mii de teste rapide pentru identificarea noului coronavirus. Astfel, săptămâna viitoare ar urma să fie deschisă licitația pentru achiziționarea testelor.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății vrea să suplinească stocul de teste și să procure instrumente rapide pentru detectarea COVID-19. 

În cadrul ședinței Guvernului, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a anunțat că în săptămâna care urmează va fi lansată licitația. 

„În prezent în stoc avem 140 de mii de teste. Săptămâna viitoare urmează să fie deschisă licitația pentru procurarea a 300 de mii de teste rapide. Permanent monitorizăm care este disponibilitatea stocului de teste și avem planificat procurarea a încă 300 de mii de teste clasice”, a precizat secretarul de stat Tatiana Zatîc. 

Ea a precizat că în prezent numărul de infectări a scăzut cu opt la sută, comparativ cu săptămâna trecută, dar a îndemnat oamenii să respecte în continuare normele sanitare. Zatîc a mai menționat că Agenția Medicamentului este gata să înregistreze vaccinul împotriva COVID-19 și că Ministerul Sănătății a expediat solicitările de rigoare instituțiilor abilitate pentru furnizarea vaccinului și în Republica Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
COVID-19, pandemie, vaccin
Tematic
Comitet consultativ științific internațional pentru vaccinul Sputnik V


Загрузка...