CHIȘINĂU, 20 ian — Sputnik. Trei tone de deşeuri medicale pe zi, adică până la o mie de tone anual, sunt aruncate la Chișinău, au comunicat pentru Sputnik surse de la întreprinderea chimică experimentală a Academiei de Științe "IZOMER".
Potrivit specialiștilor, în Moldova sunt utilizate zilnic 120 de milioane de seringi și șase milioane de sisteme pentru perfuzii. La moment, 2 la sută dintre instituțiile medicale aruncă la gunoiștile comune seringile folosite, o bună parte dintre acestea fiind potențiale surse de infecție cu diverse boli. Doar 8% dintre instituțiile medicale expediază seringile la uzinele pentru prelucrarea masei plastice, iar 90% distrug aceste materiale de unică folosinţă în cuptoare pentru deșeuri, poluând atmosfera.
Savanții care lucrează asupra soluţionării problemei acestor resturi rezultate în activitatea medicală au început implementarea primului proiect din istoria țării de utilizare a respectivului tip de deșeuri. În timpul apropiat va fi dat în exploatare un nou sistem de sterilizare a deșeurilor medicinale, STERISHRED 250, care este elaborat de o echipă de specialiști în frunte cu Președintele Academiei de Științe, savantul-chimist Gheorghe Duca.
Anterior, Sputnik, citând declarațiile mai multor savanți, a relatat despre intenția unor politicieni de la noi de a lichida Academia de Științe a Moldovei şi a transmite patrimoniul acesteia altor instituții.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Daniela Demișcan a precizat că, în conformitate cu Ordinul Nr.93 aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, fiecare cetățean al țării noastre căruia i se va administra și cea de-a doua doză de vaccin va primi un certificat de confirmare.
Certificatul va fi eliberat în cadrul instituției medicale unde va avea loc administrarea și va fi eliberat imediat după procedura de imunizare."Certificatul va fi într-o formă simplă, va fi indicat IDNP-ul persoanei, instituția care a efectuat vaccinul, doza de vaccin, producătorul, seria de licență în limba de stat, engleză și rusă", a precizat Daniela Demișcan.
Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea permite călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei.
Totuși, deocamdată, la nivel european nu s-a luat o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Pe data de 4 martie, angajații unor noduri feroviare din țară desfășoară concomitent câteva acțiuni de protest la Chișinău – la Direcția ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, în preajma Președenției și a Parlamentului. Participarea și-au anunțat-o deja angajații nodurilor feroviare Bălți, Bender, Basarabeasca, Ocnița, Ungheni și Chișinău.
”Am invitat conducerea Căii Ferate la mitingul nostru de protest, care a avut loc recent la Ocnița - spune șeful sindicatului feroviarilor din Ocnița, Dumitru Fesiuc. – Însă nimeni așa și nu a venit la noi. Pentru ca să fim auziți, am venit noi la Chișinău”
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului din România a anunțat că seismul s-a produs miercuri, la ora 12:16:12 (ora noastră), în zona Thessaly, Grecia, la adâncimea de 30 de kilometri.
Mai exact, cutremurul s-a produs la 119 kilometri sud-vest de Thessaloniki, 176 de kilometri nord de Patra, 248 de kilometri sud de Skopje, 248 de kilometri nord-vest de Piraeus, 249 de kilometri nord-vest de Atena, 252 de kilometri sud-est de Tirana și 288 kilometri sud-est de Prizren.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova