CHIŞINĂU, 13 ian – Sputnik. Liderul Partidului Democrat Marian Lupu va merge la ora 13.00 la Reşedinţa prezidenţială de la Condriţa ca să-l anunţe pe Nicolae Timofti despre candidatul desemnat la funcţia de premier din partea majorităţii parlamentare.
Informaţia a fost confirmată pentru Sputnik de deputatul PD, Sergiu Sârbu.
Biroul permanent extins al PDM s-a întrunit miercuri, la ora 10.00, în şedinţă pentru a decide cine este candidatul la funcţia de premier. Numele acestuia, deocamdată, nu a fost făcut public.
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul Elena Neaga a mărturisit că, spre deosebire de alte regiuni, în localitatea pe care o reprezintă numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus.
"Dintre acestea, doar zece persoane au fost internate și din păcate avem și un deces. Restul s-au tratat la domiciliu, unii fiind asimptomatici, dar care oricum au luat tratament acasă", a precizat pentru Sputnik Moldova Elena Neaga.Potrivit primarului, comuna nu duce lipsă de specialiști, iar pacienții se pot adresa după primul ajutor la medicii de familie. De asemenea, este și farmacie care activează șase zile pe săptămână și dispune de toate medicamentele necesare.
Cu toate acestea, Elena Neaga spune că problemă cu care se confruntă localnicii este lipsa locurilor de muncă cu salarii decente. Acest lucru îi bate simțitor la buzunar pe cei care se îmbolnăvesc de COVID-19.
"Tratamentul la domiciliu este destul de costisitor – în jur de patru mii de lei. Pentru oamenii de la sate este o sumă imensă. Unii procurau medicamente pe datorie, alții erau ajutați de rudele de peste hotare. Este foarte greu la acest capitol", a subliniat primarul.
În comuna Bălășești, formată din satele Bălășești și Sloveanca, sunt aproximativ 2600 de locuitori. În prezent, aici sunt înregistrate doar două cazuri active de COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Ionela Dosca-Juncă are 22 de ani și a decis de curând să facă o schimbare radicală în viața profesională.
„De ce Poliţie? În ultima perioadă primesc des această întrebare. Nu știu dacă eu am ales această meserie sau ea m-a ales pe mine, cert este că am îndrăgit-o. În primul rând pentru faptul că m-a schimbat radical. Am devenit mult mai responsabilă și mult mai încrezătoare. S-au dus şi câteva kilograme”, spune cu entuziasm fosta jurnalistă.
Ionela a decis să înceapă cariera în Poliție chiar în perioada în care a devenit mamă. Ea are un băieţel de un an şi trei luni. Deşi îi este dificil să combine acest rol cu cel de polițist începător, spune că nu regretă alegerea făcută.
„La patru luni după ce am născut, am primit propunerea de a încerca domeniul poliţienesc. Eram atât de entuziasmată, încât pentru câteva clipe am şi uitat că am un bebeluș acasă.”
Din luna februarie a anului curent, aceasta a început cursurile de perfecționare în cadrul Centrului Integrat de Pregătire pentru Aplicarea Legii - o direcţie a Ministerului de Interne, care are drept scop pregătirea profesională a subofiţerilor.
Potrivit regulamentului, tinerii sunt inițial angajaţi în cadrul subdiviziunilor Poliţiei, iar timp de patru luni au parte de instruiri. Este vorba despre lecţii de teorie, dar şi de lecţii practice şi tactici special pentru oamenii legii.
“Trăiesc emoții de nedescris”, spune Ionela Dosca-Juncă.
“Astfel de trăiri, am avut pe când activam în calitate de jurnalist. De fapt, acolo a și început interesul meu pentru poliție, pentru că am lucrat cot la cot cu oamenii legii. Când ieșeam în teren la diverse operațiuni organizate de forțele de ordine, mă simțeam ca în filmele de acțiune. Alegerea actuala a fost o provocare pentru mine, dar mi-am asumat și consecințele. Poliția înseamnă sacrificiu, mai mult timp în teren decât acasă, sărbători la muncă și nu în sânul familiei”, susţine viitoarea poliţistă.
Tânăra a învățat repede să mânuiască arma de foc şi reușește în doi timpi și trei mișcări să asambleze și să demonteze un pistol.
“E nevoie de câteva secunde. Asamblarea trebuie efectuată în şapte secunde, iar demontarea în cinci secunde. Mie mi-a reuşit din prima”, povesteşte mândră fosta jurnalistă.
În cadrul acestor cursuri de formare profesională, viitorii oameni ai legii învaţă modalitatea de întocmire a actelor procesuale, tehnici de comunicare şi soluţionare a conflictelor în context profesional, tactici şi tehnici speciale de intervenţie politienească, dar şi normele de etică şi integritate.
“Cel mai greu este, deocamdată, să memorez legile specifice domeniului poliţienesc”, spune Ionela Dosca-Juncă.
Viitoare poliţistă recunoaşte că a întâmpinat şi alte greutăţi în aceste trei luni de studii.
“Prima perioadă a fost extrem de greu să mă trezesc dimineaţa, dar am depăşit acest moment. La fel şi cu subordonarea. Fiecare pas trebuie să fie coordonat, lucru pe care, iarăsi, l-am deprins”, afirmă fosta jurnalistă.
După cele patru luni de instruire, urmează un examen. Cei care îl susţin cu brio, pot să-şi înceapă activitatea propriu-zisă în poliţie, dar, doar alături de un superior, care va trebui să-l ghideze la prima etapă.
“Până să păşesc pe acest teren, de multe ori eram indignată de unele acţiuni ale oamenilor legii”, spune Ionela Dosca-Juncă, dar “acum înţeleg că şi oamenii nu sunt, întotdeauna, corecţi faţă de poliţisti”, afirmă ea.
“Oamenii văd la televizor o situaţie, dar, de fapt, realitatea este cu totul alta. Aici, chiar este multă muncă şi multă implicare, precum şi o responsabilitate enormă”, povesteşte fosta jurnalistă.
Ca orice student ce aspiră la o carieră în poliţie, tânăra spune că şi-ar dori să ajungă până la gradul de colonel. “Gradul de general ar fi prea mult”, glumeşte tânăra.
Ionela a stabilit deja propriul record.
“Nu am practicat sportul niciodată, iar în timpul sarcinii am adăugat câteva kilograme. Datorită profesorilor de la lecţiile practice, pot spune cu mândrie, ca orice fată, că am dat jos câteva kilograme”, zâmbeşte viitorul poliţist.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.
"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.
Ciurea a mai preciza că prin deciziile luate se creează haos în societate. Unica soluție acum este ca politicienii să găsească consens și să inițieze dialogul.
"Gestul președintelui Sandu și deciziile Curții Constituționale sunt iresponsabile și împing țara spre dezordine și dezmăț politic, dar sper că politicienii se vor opri la timp și vor găsi ac de cojoc pentru deciziile revoltătoare. Admit că acest dezmăț politic are scopul de a induce un haos în zona noastră", a mai spus Ciurea.
Corneliu Ciurea susține că urmează ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență, iar după aceasta lucrurile vor deveni mai clare.
De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.
După aceasta, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.
Președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică, cerându-le politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.
"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova