Люди

Mai puţine zile de odihnă pentru moldoveni în 2016

1501
(reînnoit 10:06 09.01.2016)
Mai multe zile de sărbătoare care prin lege se declară libere vor coincide în acest an cu zilele sâmbătă şi duminică.

CHIŞINĂU, 9 ian – Sputnik. Anul acesta moldovenii vor avea mai puţine zile de odihnă, deoarece mai multe zile de sărbătoare care potrivit legii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă sunt libere, vor coincide cu zilele de sâmbătă şi duminică. 

Astfel, în loc de 13 zile libere prevăzute în lege, vom avea doar 9 zilele libere. Aceasta deoarece ziua de 1 mai coincide cu prima zi de Paşti, ziua de 9 mai coincide cu Paştele Blajinilor, iar zilele de 27 august şi 25 decembrie cad în zilele de sâmbătă şi duminică. 

Conform legislaţiei, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, în Republica Moldova se declară zile de odihnă:

    — 1 ianuarie — Anul Nou;

    — 7,8 ianuarie — Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);

    — 8 martie — Ziua internaţională a femeii;

    — prima şi a doua zi de Paşti conform calendarului bisericesc;

    — ziua de luni la o săptămînă după Paşti (Paştele blajinilor);

    — 1 mai — Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;

    — 9 mai — Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei;

    — 27 august — Ziua independenţei Republicii Moldova;

    — 31 august — sărbătoarea „Limba noastră”;

    — Ziua sfântului în al cărui nume e sfinţită biserica din localitatea respectivă (Hramul Bisericii);

    — 25 decembrie – Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou). 

Anul 2016 este an bisect şi va avea 366 de zile.   

1501
Tagurile:
sarbatori, zile libere, salariu, Moldova
Tematic
Crăciun fericit. Moldova sărbătoreşte Naşterea Domnului
Expert: salariul minim în Moldova ar putea fi modificat
Alexandru Slusari

Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta CFM - Ce se va întâmpla

52
(reînnoit 19:40 27.02.2021)
Deputatul Alexandru Slusari, membru al Comisiei parlamentare speciale privind analiza situației de la CFM, spune că în cazul în care statul nu va interveni în săptămânile următoare la Calea Ferată, întreprinderea va falimenta.
Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta CFM-Ce urmeză să se întâmple

Alexandru Slusari a declarat pentru Sputnik Moldova că singura soluție de salvare a CFM ar fi ca Guvernul să-și subordoneze direct acestă întreprindere strategică și să elaboreze imediat un plan anticriză privind asanarea întreprinderii.

„La moment, CFM este gestionat de Agenția Proprietății Publice care are în subordine peste 750 de întreprinderi, iar Calea Ferată este incomparabilă după potențialul pe care îl are față de alte întreprinderi. Noi mergem cu pași rapizi spre faliment la CFM. Pe fundalul crizei politice datoriile sunt tot mai mari, iar responsabilitatea tot mai mică. Acest ping-pong verbal care are loc, că s-a furat până la 2019 sau după 2019, nu va avea nicio relevanță, pentru că vom asista la falimentul acestei întreprinderi strategice, vom pierde infrastructura, iar cei 6500 de angajați vor completa lista celor care pleacă din țară”, a spus Slusari.

Deputatul consideră că e nevoie de intervenția rapidă a Guvernului pentru că cei de la Agenția Proprietății Publice pare să fie incapabilă să gestioneze situația.

Slusari mai spune că urmează să fie elaborat imediat un plan anticriză, de restructurare, un plan privind asanarea întreprinderii, în care să fie prevăzute injecții financiare, bugetare, dar pentru asta este nevoie de un jucător, adică de un Guvern care să prezinte acest plan de restructurare, în caz contrar vom avea o catastrofă.

„Până când se achită niște restanțe mici, se adună altele. În martie angajații vor ieși din șomaj tehnic și va trebui de achitat salariile integral. Până nu demult am avut 69 de miloane de lei restanțe, iar acum sunt 92 de milioane de lei datorii salariale”, a precizat Alexandru Slusari.

Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei. Mai mulți deputați spun că Parlamentul, președintele și Guvernul trebuie să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Restructurare, salarii restante, CFM
Tematic
Deputați PSRM: Calea Ferată a Moldovei are restanțe salariale către mii de angajați
Feroviarii din Ungheni amenință că vor bloca circulația trenurilor - document
Feroviarii de la Ocnița mor de foame și sunt gata de măsuri disperate


Загрузка...
Microfon în studioul Sputnik

Medic: Cât de probabilă este survenirea decesului după intubare

177
(reînnoit 16:19 27.02.2021)
Care sunt motivele intubării bolnavilor cu insuficiență respiratorie cauzată de COVID- 19 și efectele respirației artificiale am aflat de la medicul din cadrul Spitalului Clinic Republican Alexandru Botizatu.
Ce spune un medic despre intubarea pacienților în Moldova

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful Dpartamentului anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu, a declarat că intubarea pacientului este o modalitate de a salva viața persoanei și nu înseamnă că această procedură va fi soldată neapărat cu deces, așa precum cred mulți oameni.

"Panica și frica oamenilor vizavi de această procedură necesară este mult prea mare. Sunt criterii clare ce stabilesc că este o procedură care poate salva  viața. Intubarea este acel pas care oferă o șansă de a trăi", a subliniat medicul.

Alexandru Botizatu a precizat că această procedură este esențială pentru persoanele care suferă de insuficiență respiratorie gravă cauzată de pneumonie. Adevărul crud este însă că nu toți pacienții ajung să fie salvați.

"Unii nu mai ajung să se trezească, fiindcă organismul nu mai poate face față acestei lupte. Însă procedura trebuie aplicată în orice caz, întrucât pentru mulți pacienți este colacul salvator", a punctat medicul.

Bilanțul cazurilor de COVID-19, înregistrate din martie 2020 și până în prezent, a ajuns la peste 182 mii în Republica Moldova. Numărul deceselor provocate de virus a ajuns la aproape 4000 de cazuri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
pacient, COVID-19
Tematic
Aplicația pentru călătorii internaționale care stochează vaccinările și testele Covid


Загрузка...
Imagine din arhivă

Criza COVID-19: A fost constituit un consiliu consultativ pe lângă prim-ministru

0
(reînnoit 20:15 27.02.2021)
Având în vedere agravarea situației epidemiologice din țară, Guvernul a decis să instituie un consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19. 

În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice. 

Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.

Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prim-ministru, consiliu, COVID-19
Tematic
Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău


Загрузка...