CHIŞINĂU, 6 ian – Sputnik. Patru persoane cu vârste cuprinse între 19 și respectiv 28 de ani, suspectați de trafic de persoane, au fost reținuți de oamenii legii pentru 30 de zile.
Pe parcursul anului trecut, aceștia au exploatat sexual 16 tinere, printre care și trei minore.
Din grupare făceau parte cetățeni din Moldova și Turcia.
Mai bine de un an, aceștia au exploatat tinerele sub pretextul angajării la muncă în cluburile de noapte din Turcia, în calitate de dansatoare. Pentru munca efectuată, victimelor le-au fost promise recompense de circa 2 mii de euro.
Doi membri ai grupării, cetățeni ai Republicii Moldova, activau în două cluburi de noapte din Chişinău, având rolul de a recruta tinerele, iar ulterior acestea erau transmise unui alt membru al grupării care se ocupa de transportarea acestora în Turcia.
Victimele minore erau cazate în diferite apartamente din capitală, unde erau exploatate sexual.
Poliția a pornit o cauză penală pentru trafic de ființe umane și trafic de copii. Dacă vinovăția acestora va fi dovedită, ei riscă închisoare de până la 20 ani.
Alexandru Oleinic spune că în anul 2020, pe timp de pandemie, petroliștii s-au îmbogățit chiar dacă prețul țițeiului la bursele internaționale a scăzut dramatic. Deputatul a declarat că va insista în continuare ca Parlamentul să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.
El mai spune că în anul 2020 veniturile companiilor petroliere s-au triplat, iar profiturile au fost de aproximativ 1 miliard de lei. Deputatul consideră că majorarea obraznică a prețului la benzină și motorină va constitui subiectul unor audieri parlamentare, poate și creării unei comisii de anchetă.
În conformitate cu modificările operate la Legea privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%. Experții spun că deși pe piața petrolieră din Moldova activează circa 100 de companii, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii controlate de grupuri petroliere străine. Peste 72% din structura consumului îi revine motorinei, în timp ce benzina are o cotă de doar 20%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. În dimineața de luni, 25 ianuarie, un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Rezina a fost găsit mort de către soția sa.
Acesta zăcea fără suflare în camera de baie a locuinței. Potrivit poliției, soția ofițerului a alertat oamenii legii în jurul orei 10:00.
Bărbatul nu avea semne de moarte violentă pe corp, iar cauza decesului este încă necunoscută. Pe acest caz a fost deschisă o anchetă, iar corpul neînsuflețit al polițistului urmează să fie supus unei expertize medico-legale pentru a se stabili din ce cauză a murit bărbatul.
Potrivit poliției, polițistul decedat era căsătorită și avea la întreținere un copil de doar un an. Polițistul activa în cadrul Inspectoratului de Poliție Rezina din anul 2017.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Finanțatorii cred că dolarul va pierde în cele din urmă jumătate din valoarea sa. Acest lucru se datorează în mare parte Trezoreriei SUA, care urmează să fie condusă în scurt timp de fostul șef al Rezervei Federale – Janet Yellen. Cât de gravă poate fi căderea – în materialul Sputnik.
La sfârșitul lunii decembrie, indicele dolarului a scăzut cu 5,5%. Investitorii sunt alarmați de infuzia masivă de dolari proaspăt tipăriți, neasigurați prin nimic, în economia SUA.
Din iunie, rata de creștere a masei monetare nu a coborât niciodată sub 22% pe an – cel mai ridicat indicator economic din istorie.
Dolarii proaspăt tipăriți vor încuraja inevitabil inflația, dar Sistemul Federal de Rezerve al SUA a schimbat deja valoarea țintă: "o medie de două procente" (în loc de anterioarele "două procente"). Acest lucru a fost făcut pentru a nu crește rata cheie, dacă inflația va depăși așteptările. Adică, autoritatea de reglementare intenționează să mențină ratele dobânzilor la un nivel aproape de zero. Acest lucru va sprijini economia, dar va afecta negativ dolarul.
După ce au pierdut randamentul investițiilor la activele în dolari, investitorii caută alte opțiuni, chiar și mai riscante, a arătat un sondaj realizat de compania Reuters.
"Dolarul este încă supraevaluat în mod semnificativ pentru aproape fiecare metrică, dar politica monetară a Sistemul Federal de Rezerve al SUA va remedia acest lucru", a declarat Kit Juckes, șeful strategiei monetare la compania Societe Generale.
Încă în noiembrie, experții au avertizat că sub noul președinte, Joe Biden, moneda americană va cădea inevitabil. Democrații planifică stimulente fiscale suplimentare și un nou pachet de ajutor – aproape trei trilioane de dolari. Acest lucru va slăbi dolarul pe termen lung, deoarece va duce la o creștere a deficitului bugetar și la o creștere a împrumuturilor externe necesare pentru acoperirea acestuia.
Și răspândirea vaccinului se răsfrânge negativ asupra monedei SUA, întrucât promite o creștere pe scară largă a activității economice și subminează argumentele în favoarea "celui mai fiabil refugiu pentru investitori". La sfârșitul anului 2020, în contextul știrilor despre imunizare, dolarul a înregistrat cea mai mare scădere anuală din 2017.
Previziunile economiștilor sunt dezamăgitoare. Banca Citigroup estimează că venirea la putere a democraților va "crește serios" probabilitatea slăbirii dolarului cu 20% în 2021. Un scenariu similar a fost exprimat și de ex-președintele consiliului de administrație al companiei Morgan Stanley Asia, Stephen Roach, care a scos în evidență creșterea deficitului bugetar al SUA și politica Sistemul Federal de Rezerve al SUA de rate apropiate de zero.
Cunoscutul finanțator Jim Rickards conturează un tablou și mai sumbru. El remarcă faptul că SUA vor trebui în cele din urmă să abordeze problema datoriilor, iar soluționarea ei va necesita o devalorizare a dolarului cu 50%.În același timp, aurul va crește până la 15 000 de dolari pe uncie, iar argintul – până la 100 de dolari, estimeazî economistul. El explică acest lucru prin faptul că Statele Unite au fost supuse unor presiuni din partea mai multor state care au contestat dominanța americană în sistemul financiar internațional. În primul rând, este vorba de Rusia și China. Moscova și Beijing cumpără mult aur, scoțând dolarul din rezerve.
"În ultimii ani, Rusia și-a mărit semnificativ rezervele de aur. În plus, Moscova are o datorie externă extrem de mică. Miza rușilor pe metalul prețios demult nu mai este un secret, rubla fiind valuta cea mai asigurată cu aur din lume", explică analistul.
Echipa lui Biden începe să lucreze. Toți miniștrii sunt înlocuiți. Iar funcția de conducere al Trezoreriei SUA va fi încredințat fostului șef al Sistemului Federal de Rezerve al SUA, Janet Yellen, care, amintește Bloomberg, a "vorbit în repetate rânduri despre avantajele unui dolar slab pentru exporturile americane".
Acest lucru alarmează economiștii. "Nu ar fi înțelept să arăți ca un devalorizant activ, indiferent față de soarta dolarului", a declarat Larry Summers, ministrul finanțelor sub președintele Clinton și șef al Consiliului Economic Național al administrației Barack Obama. Potrivit lui Summers, "dominația dolarului în sistemul financiar global pune pe seama Trezoreriei responsabilitatea pentru îndeplinirea cu scrupulozitate a responsabilităților sale".
Și Hank Paulson, ex-ministru al finanțelor din SUA și ex-CEO al companiei Goldman Sachs, i-a dat un sfat lui Yellen. "Ratele dobânzilor sunt la valori minime istorice, iar datoria federală este mai mare ca oricând (este analizată perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent – n. red.)", a subliniat economistul. "Este extrem de importantă oprirea creșterii bruște a datoriei naționale. În caz contrar, dolarul se va deprecia mai devreme sau mai târziu. Washingtonul nu își va putea îndeplini obligațiile".
"Statele Unite nu aspiră la o monedă mai slabă pentru a obține un avantaj competitiv și noi trebuie să ne opunem încercărilor altor țări de a face acest lucru", a asigurat candidatul la funcția de șef al Trezoreriei SUA în cadrul audierilor Comitetului Financiar al Senatului.
De altfel, viitorul ministru al finanțelor a făcut deja o declarație importantă, care nu prezice nimic bun pentru moneda americană: a solicitat o injecție pe scară largă de lichiditate în economie. Pentru investitori, acest lucru indică o tendință descendentă pe termen lung a dolarului, crede Bloomberg.
În orice caz, Statele Unite vor trebui să "cadă" dolarul: acest lucru este important pentru reducerea deficitului comercial. Și aceasta ar putea fi singura modalitate pentru Biden de a restabili economia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova