CHIŞINĂU, 2 ian – Sputnik. În mesajul său adresat cetățenilor Republicii Moldova de Revelion, președintele Nicolae Timofti, a dat de înțeles că susține protestatarii care au ieșit anul trecut în centrul Chișinăului la manifestații de amploare în cadrul cărora au cerut respectarea drepturilor sale.
“Dumneavoastră mi-ați insuflat această încredere, prin acțiunile ferme prin care v-ați cerut drepturile, atunci când elitele politice au dat semne de slăbiciune.
În calitate de președinte, am ascultat și am auzit murmurul poporului, iar apoi și strigătele de revoltă”, a declarat președintele Timofti.
Sputnik amintește că anul trecut în Chișinău au fost organizate mai multe mitinguri de protest în cadrul cărora s-a cerut demisii la nivel înalt, demiterea președintelui țării, a Guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Protestele au fost organizate separat de Platforma Demnitate și Adevăr despre care s-a scris că în spatele ei ar sta PLDM, de Partidul Socialiștilor condus de deputatul Igor Dodon și de Partidul Nostru al cărui lider este primarul Bălțului Renato Usatâi.
În ultimul său mesaj de Anul Nou în calitate de președinte al țării, Timofti nu a precizat „strigătele de revoltă” al căror manifestanți le-a ascultat. Presa de la Chișinău a scris de mai multe ori că președintele Timofti ar reprezenta interesele PLDM și a liderului acestei formațiuni Vladimir Filat care se află acum în arest preventiv, fiind învinuit de procurori de corupere pasivă și trafic de influență în dosarul fraudelor bancare.
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul Elena Neaga a mărturisit că, spre deosebire de alte regiuni, în localitatea pe care o reprezintă numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus.
"Dintre acestea, doar zece persoane au fost internate și din păcate avem și un deces. Restul s-au tratat la domiciliu, unii fiind asimptomatici, dar care oricum au luat tratament acasă", a precizat pentru Sputnik Moldova Elena Neaga.Potrivit primarului, comuna nu duce lipsă de specialiști, iar pacienții se pot adresa după primul ajutor la medicii de familie. De asemenea, este și farmacie care activează șase zile pe săptămână și dispune de toate medicamentele necesare.
Cu toate acestea, Elena Neaga spune că problemă cu care se confruntă localnicii este lipsa locurilor de muncă cu salarii decente. Acest lucru îi bate simțitor la buzunar pe cei care se îmbolnăvesc de COVID-19.
"Tratamentul la domiciliu este destul de costisitor – în jur de patru mii de lei. Pentru oamenii de la sate este o sumă imensă. Unii procurau medicamente pe datorie, alții erau ajutați de rudele de peste hotare. Este foarte greu la acest capitol", a subliniat primarul.
În comuna Bălășești, formată din satele Bălășești și Sloveanca, sunt aproximativ 2600 de locuitori. În prezent, aici sunt înregistrate doar două cazuri active de COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Ionela Dosca-Juncă are 22 de ani și a decis de curând să facă o schimbare radicală în viața profesională.
„De ce Poliţie? În ultima perioadă primesc des această întrebare. Nu știu dacă eu am ales această meserie sau ea m-a ales pe mine, cert este că am îndrăgit-o. În primul rând pentru faptul că m-a schimbat radical. Am devenit mult mai responsabilă și mult mai încrezătoare. S-au dus şi câteva kilograme”, spune cu entuziasm fosta jurnalistă.
Ionela a decis să înceapă cariera în Poliție chiar în perioada în care a devenit mamă. Ea are un băieţel de un an şi trei luni. Deşi îi este dificil să combine acest rol cu cel de polițist începător, spune că nu regretă alegerea făcută.
„La patru luni după ce am născut, am primit propunerea de a încerca domeniul poliţienesc. Eram atât de entuziasmată, încât pentru câteva clipe am şi uitat că am un bebeluș acasă.”
Din luna februarie a anului curent, aceasta a început cursurile de perfecționare în cadrul Centrului Integrat de Pregătire pentru Aplicarea Legii - o direcţie a Ministerului de Interne, care are drept scop pregătirea profesională a subofiţerilor.
Potrivit regulamentului, tinerii sunt inițial angajaţi în cadrul subdiviziunilor Poliţiei, iar timp de patru luni au parte de instruiri. Este vorba despre lecţii de teorie, dar şi de lecţii practice şi tactici special pentru oamenii legii.
“Trăiesc emoții de nedescris”, spune Ionela Dosca-Juncă.
“Astfel de trăiri, am avut pe când activam în calitate de jurnalist. De fapt, acolo a și început interesul meu pentru poliție, pentru că am lucrat cot la cot cu oamenii legii. Când ieșeam în teren la diverse operațiuni organizate de forțele de ordine, mă simțeam ca în filmele de acțiune. Alegerea actuala a fost o provocare pentru mine, dar mi-am asumat și consecințele. Poliția înseamnă sacrificiu, mai mult timp în teren decât acasă, sărbători la muncă și nu în sânul familiei”, susţine viitoarea poliţistă.
Tânăra a învățat repede să mânuiască arma de foc şi reușește în doi timpi și trei mișcări să asambleze și să demonteze un pistol.
“E nevoie de câteva secunde. Asamblarea trebuie efectuată în şapte secunde, iar demontarea în cinci secunde. Mie mi-a reuşit din prima”, povesteşte mândră fosta jurnalistă.
În cadrul acestor cursuri de formare profesională, viitorii oameni ai legii învaţă modalitatea de întocmire a actelor procesuale, tehnici de comunicare şi soluţionare a conflictelor în context profesional, tactici şi tehnici speciale de intervenţie politienească, dar şi normele de etică şi integritate.
“Cel mai greu este, deocamdată, să memorez legile specifice domeniului poliţienesc”, spune Ionela Dosca-Juncă.
Viitoare poliţistă recunoaşte că a întâmpinat şi alte greutăţi în aceste trei luni de studii.
“Prima perioadă a fost extrem de greu să mă trezesc dimineaţa, dar am depăşit acest moment. La fel şi cu subordonarea. Fiecare pas trebuie să fie coordonat, lucru pe care, iarăsi, l-am deprins”, afirmă fosta jurnalistă.
După cele patru luni de instruire, urmează un examen. Cei care îl susţin cu brio, pot să-şi înceapă activitatea propriu-zisă în poliţie, dar, doar alături de un superior, care va trebui să-l ghideze la prima etapă.
“Până să păşesc pe acest teren, de multe ori eram indignată de unele acţiuni ale oamenilor legii”, spune Ionela Dosca-Juncă, dar “acum înţeleg că şi oamenii nu sunt, întotdeauna, corecţi faţă de poliţisti”, afirmă ea.
“Oamenii văd la televizor o situaţie, dar, de fapt, realitatea este cu totul alta. Aici, chiar este multă muncă şi multă implicare, precum şi o responsabilitate enormă”, povesteşte fosta jurnalistă.
Ca orice student ce aspiră la o carieră în poliţie, tânăra spune că şi-ar dori să ajungă până la gradul de colonel. “Gradul de general ar fi prea mult”, glumeşte tânăra.
Ionela a stabilit deja propriul record.
“Nu am practicat sportul niciodată, iar în timpul sarcinii am adăugat câteva kilograme. Datorită profesorilor de la lecţiile practice, pot spune cu mândrie, ca orice fată, că am dat jos câteva kilograme”, zâmbeşte viitorul poliţist.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse le-a cerut statelor CSI să-și evacueze până pe 15 iunie cetățenii care se află ilegal pe teritoriul țării. În caz contrar, Moscova va fi nevoită să recurgă la măsuri dure, a declarat prim-viceministrul de Interne, Aleksandr Gorovoi, în cadrul Adunării Interparlamentare a statelor CSI.
“Dacă nu vom diminua această cifră până pe 15 iunie, așa cum presupune decretul președintelui, aceste persoane vor fi sancționate, inclusiv prin expulzarea din țară și închiderea granițelor”, a declarat Gorovoi, potrivit RIA Novosti.
Potrivit autorităților ruse, în prezent în Rusia se află ilegal peste 332 mii de cetățeni ai Uzbekistanului, peste 152 de mii din Ucraina, 56 de mii – din Moldova, 247 de mii din Tadjikistan, 120 de mii din Azerbaidjan, 115 mii din Kîrgăzstan, 61 de mii din Armenia și 49 de mii din Kazahstan.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova