CHIŞINĂU, 6 dec – Sputnik. PLDM nu a decis încă când va fi convocat Consiliul Naţional Politic al formaţiunii, unde urmează să se decidă dacă liberal-democraţii continuă discuţiile cu PD, PL şi grupul Leancă cu privire la crearea unei noi alianţe de guvernare.
Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a declarat că data convocării şedinţei Consiliului Naţional Politic va fi decisă de Biroul Permanent Central al PLDM.
Preşedintele în exerciţiu al PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat joia trecută că PLDM se va întruni din nou în şedinţa Consiliului Politic Naţional pentru a decide dacă va participa sau nu în continuare la discuţiile cu privire la crearea unei coaliţii de guvernare cu PD, PL şi grupul Leancă.
„Vom convoca încă o dată Consiliul Politic Naţional şi vom lua decizia dacă să continuăm discuţiile sau să declarăm că nu mai participăm la aceste discuţii”, a declarat Streleţ după a doua rundă de negocieri cu PD, PL şi grupul Leancă cu privire la crearea unei noi alianţe.
Streleţ s-a plâns că pe parcursul celor două şedinţe de discuţii nu s-a ajuns la nici o înţelegere cu privire la pre-condiţiile PLDM şi anume guvern neafiliat politic şi instituţii scoase de sub influenţa politicului.
Dacă până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate. Curtea Constituţională a statuat că, imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.
"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.
Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.
Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.
Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În pofida condițiilor dificile și a numeroaselor restricții, evenimentul se va desfășura în format online, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.
"Este o ediție neobișnuită, pentru că în virtutea condițiilor destul de dificile și a numeroaselor restricții, participanții își vor da întâlnire online. Activitățile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Bibliotecii", a precizat Eugenia Bejan.
Directoarea Bibliotecii a menționat că evenimentul va reuni instituţii din România şi Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălţi. În cadrul Festivalului vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artişti și bibliotecari.
"Programul festivalului va începe cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației bunicului de la Humulești", a relatat Eugenia Bejan.În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” va organiza Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări renumiți academicieni, doctorii în filologie ș.a. Pe 3 şi 4 martie, vor participa în program bibliotecile pentru copii din Orhei şi Bălţi, care poartă numele Ion Creangă.
Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.
Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova