Яблоки

Producătorii de fructe, singuri în faţa multiplelor probleme

74
(reînnoit 17:58 04.12.2015)
Peste 100 de producători de fructe s-au întrunit în cadrul unei conferinţe naţionale unde au punctat principalele probleme cu care se confruntă.

CHIŞINĂU, 4 dec – Sputnik. Problema primordială a producerii fructelor în Moldova o constituie lipsa surselor de apă pentru irigare. Această lipsă este amplificată de accesul dificil şi birocratic la sursele deschise de apă pentru irigare şi lipsa accesului la apele subterane datorită lipsei cadrului normativ necesar. Concluzia a fost formulată în cadrul Conferinţei naţionale „Oportunităţile şi provocările pomiculturii moldoveneşti în contextul integrării în UE” la care au participat peste 100 de producători de fructe. 

Producătorii de fructe s-au mai plâns că nu au acces la servicii profesionale de consultanţă şi expertiză din motiv că instituţiile de cercetare-dezvoltare din ţară sunt slab dezvoltate şi, prin urmare, producătorii sunt nevoiţi să testeze pe propriul risc noile tehnologii şi să utilizeze mijloacele de producţie fără analize ale solului, apei, plantei, fructelor. Soluţia ar fi crearea unui centru de cercetare-dezvoltare înzestrat cu laboratoare şi cadre ştiinţifice capabile să ofere serviciile necesare.

Agricultorii au mai menţionat că înfiinţarea plantaţiilor noi cu soiri de fructe cerute de pieţele ţintă este îngreunată deoarece calitatea materialului săditor autohton este nesatisfăcătoare, conformitatea de soi nu este garantată, iar cel importat este foarte scump.

O altă problemă menţionată este faptul că producătorii nu-şi pot permite construcţia căilor de acces spre infrastructura de producere şi post-recoltare, apeducte, şi cele de conectare la reţele de gaz şi curent electric, fără care este imposibil de a dezvolta o afacere profitabilă în sectorul fructelor. Pentru soluţionarea acestei probleme se propune ca statul şi partenerii de dezvoltare să elaboreze strategii cu identificarea surselor financiare suficiente pentru dezvoltarea infrastructurii fizice și cea a serviciilor care ar sprijini dezvoltarea sectorului rural. 

Diversificarea pieţelor de desfacere, de asemenea, este îngreunată de un şir de probleme. Cu unele ţări, precum India, nu avem încheiate acorduri de colaborare în domeniul fitosanitar, fapt ce constituie o barieră de netrecut la exportul de fructe spre această ţară, iar analizele rezidiurilor de pesticide, efectuate de laboratoarele autohtone nu insuflă încredere solicitată de clienţii identificaţi pe pieţe noi. Din acest motiv exportatorii moldoveni trebuie să efectueze aceste analize în laboratoare recunoscute din Europa.

O altă problemă cu care se confruntă fermierii la diversificarea pieţelor este lipsa de cooperare dintre producători şi exportatori ceea ce nu le permite să iasă pe pieţe noi cu oferte consolidate.

Pomicultorii consideră că sistemul actual de subvenţionare nu le oferă certitudinea că vor putea accesa subvenţii deoarece mărimea fondului este mică, iar Regulamentul de alocare a acestor subvenţii se schimbă de la an la an. Producătorii de fructe solicită mărirea fondului de subvenţionare, determinarea pe cel puţin 3 ani a priorităţilor şi măsurilor care vor fi subvenţionate şi trecerea la modelul de subvenţionare a sectorului similar cu cel din UE.


74
Tagurile:
livezi, fructe, agricultori, Moldova
Tematic
Numărul companiilor moldoveneşti care livrează fructe în Rusia, în creştere
Moldova pledează pentru liberalizarea 100% a exportului de fructe în Rusia
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

168
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

 „Concertino” speră la vremuri mai bune: Ce planuri au artiștii

17
(reînnoit 13:13 24.11.2020)
Anul 2020 este pe ultima sută de metri, dar artiștii deja au planuri grandioase pentru 2021. Despre proiectele de viitor ale Ansamblului de Acordeonişti „Concertino” am aflat de la conducătorul formației, Eugen Negruță.
 „Concertino” speră la vremuri mai bune: Ce planuri au artiștii

Proiectele Ansamblul de Acordeoniști „Concertino”, la fel ca și ale multor formații și artiști din țara noastră, au avut de mult de suferit din cauza pandemiei COVID-19. Conducătorul și fondatorul Ansamblului, Eugen Negruță, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că, din cele 40 de concerte pe care planificau să le organizeze în Moldova și România din primăvara acestui an, doar patru au fost susținute.

Cu toate acestea, Eugen Negruță a menționat că situația pare să se amelioreze câte puțin în acest domeniu. În ultimele două luni „Concertino” a susținut opt concerte în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

"A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea de la începutul pandemiei. Multe concerte au avut loc online, însă nicio cameră, niciun fel de tehnică performantă nu va înlocui acel fior și energia pe care o simțim și o transmitem spectatorilor. Sperăm la vremuri mai bune", a menționat Eugen Negruță.

Mai mult, Ansamblul de Acordeonişti „Concertino” are planuri mari pentru 2021. Artiștii speră că în luna martie va fi organizat Festivalul Internațional "Mărțișor", vor reîncepe turneele și spectacolele, chiar dacă numărul de spectator va trebui să fie unul limitat.

"Sper că 2021 va fi unul mai bun și se va ameliora situația cu această pandemie. Ne dorim să nu mai sufere lumea, să fim cu toții sănătoși. Suntem optimiști. Ne pregătim chiar și de o lansare de CD și de un spectacol inedit, care nu s-a mai jucat niciodată pe scenele din țara noastră", a conchis el.

De menționat este că în luna octombrie 2020, Ansamblul de Acordeonişti „Concertino” a împlinit 17 ani de la fondare. Cei zece artiști din formație au primit pe parcursul anilor Grand Prix-uri la concursuri internaționale și multe alte premii importante.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
artiști, acordeon
Tematic
Concert online pe timp de carantină: Iată câți oameni au vizionat spectacolul


Загрузка...
Trecere interzisă

Tragic: Cum au rămas 6 copii orfani de ambii părinți în două luni

0
(reînnoit 13:42 24.11.2020)
O tragedie mare s-a abătut asupra unei familii din satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Șase copii au rămas orfani după ce și-au pierdut ambii părinți la distanță de aproape două luni.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. O femeie de 35 de ani din raionul Ștefan Vodă a decedat, cel mai probabil, din cauza unei pneumonii, lăsând șase copii orfani.

Amintim că la începutul lunii octombrie, tatăl celor șase copii, un bărbat de 45 de ani a fost omorât de un tânăr de 26 de ani. S-a întâmplat în timpul unui conflict izbucnit la beție. Astăzi minorii și-au pierdut și mama. 

Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției Silvia Vetcu a precizat pentru Sputnik Moldova că fiica mai mare a femeii și-a găsit mama moartă. Copila a anunțat asistenta medicală din localitate. Rudele familiei le-au povestit polițiștilor că victima de 35 de ani se simțea rău în ultima perioadă, având simptome caracteristice răcelii, dar evita să se adreseze la medic. În urma examinării de către medicul legist pe corpul femeii nu au fost depistate urme de moarte violentă. Se presupune că decesul acesteia ar fi survenit din cauza unei pneumonii. Oamenii legii au inițiat proces un penal în cadrul căruia urmează să stabilească toate circumstanțele cazului.

În prezent, Poliția din Ștefan Vodă împreună cu administrația publică locală întreprind măsurile necesare pentru plasarea copiilor cu vârstele cuprinse între 2 și 15 ani într-un centru de plasament. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
versiunea poliției, Poliție, Deces, moarte
Tematic
MAEIE: Aglomerația în diasporă a generat sesizări la poliție
Noi încălcări electorale au fost înregistrate de Poliție


Загрузка...