Un poste de contrôle, stop

Câțiva vameși s-au dovedit a fi complici ai contrabandiștilor

75
(reînnoit 15:48 04.12.2015)
Trei vameși care au permis trecerea unui camion cu mărfuri de contrabandă în valoare de două milioane de lei, vor ajunge totuşi pușcărie.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Trei vameși, recunoscuți vinovați de complicitate cu contrabandiștii, au fost condamnați după patru ani și jumătate de dezbateri judiciare.

Potrivit Procuraturii Generale, în 2010, colaboratorii Serviciului Vamal, știind că în camion se află țigări de contrabandă în valoare de două milioane de lei, nu au verificat mijlocul de transport și i-au permis să treacă frontiera de stat a Republicii Moldova prin punctul de control Leușeni-Albița.

În luna martie a aceluiași an, judecătoria din Hâncești i-a condamnat condiționat. Procurorii au atacat această decizie, dar în decembrie Curtea de Apel a lăsat-o în vigoare. Acuzarea s-a adresat atunci la Curtea Supremă de Justiție, care a dispus revizuirea cazului, iar de acesta s-a ocupat un alt complet de judecată. Și doar în decembrie 2015, vameșii au fost condamnați la patru ani de privațiune de libertate.

 

75
Tagurile:
după patru ani, condamnați, contrabandiști, vameși, complici
Tematic
O escadrilă de drone aducea în România tutun de contrabandă din Moldova
Corupţie şi contrabandă: vor fi judecaţi şapte indivizi, inclusiv un poliţist
Maia Sandu

Maia Sandu a întors mai multe legi în Parlament: Care sunt acestea

125
Șeful statului a întors mai multe legi în Parlament. Însă organul legislativ a fost deja dizolvat, iar alegerile anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Președintele a explicat ce se va întâmpla cu aceste inițiative.

CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a întors Parlamentului o serie de legi care au fost adoptate anterior de deputați. Viitorul organ legislativ va decide soarta acestor documente - fie li se vor aduce modificări, fie vor fi retrase.

”Am analizat aceste legi și am decis să le întorc în Parlament pe cele cu probleme majore. Viitorul Parlament le va reexamina și va decide ce face - le va modifica, pentru a elimina deficiențele, sau le va retrage”, a scris Sandu pe pagina s-a de Facebook.

Ce legi au fost respinse de președintele Maia Sandu:

  • legea 71 din 23.04.2021 care ar anula datoria miliardului furat. Sandu consideră că anularea ”legii miliardului” presupune transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. ”Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice”, a precizat președintele.
  • legile 69 și 70 din 23.04.2021, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai. Motivul, potrivit președintelui, este inechitatea. Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. ”Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari”, a explicat șeful statului.
  • legea 60, privind comerțul intern. În opinia lui Sandu, este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creșterea prețurilor. În afară de aceasta, consideră președintele, documentul încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Sandu a menționat că promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană. ”Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătățită a acestei legi”, a adăugat ea.
  • legea 53 din 22.04.2021, care ar fi dus, după cum consideră șeful statului, ”la creșterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual, cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică”
  • legea 52 din 22.04.2021, care creează, în opinia lui Sandu ”premise de coruptibilitate și lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice”.
  • legea nr. 72, ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari.

Totodată, inele legi au fost promulgate de șeful statului, între care: 1.nr. 58 din 22.04.2021 pentru modificarea articolului 9 din Legea nr.909/1992 privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; 2. nr. 59 din 22 aprilie 2021 pentru modificarea unor acte normative; 3. nr. 61 din 22.04.2021, cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferenței de tarife la energia electrică și la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi; 4. nr. 62 din 22.04.2021, privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător; 5. nr. 63 din 22.04.2021, pentru modificarea unor acte normative; 6. nr. 76 din 23.04.2021, cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei și care prevede diminuarea TVA până la 6% în sectorul HoReCa pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
Sandu, Parlament, Parlament, respins, legi
Tematic
Alegeri parlamentare anticipate: Cine s-a grăbit să depună actele în prima zi
CEC a cerut o sumă de bani pentru alegeri, Guvernul a oferit - alta: Ce urmează


Загрузка...
Tatiana Zatîc

Mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19: Donații pentru Republica Moldova

127
(reînnoit 21:44 14.05.2021)
Republica Moldova este în așteptarea unui lot impunător de vaccin împotriva infecției COVID-19. Detalii a oferit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc.
Mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19: Donații pentru Republica Moldova

Până la sfârșitul lunii mai curent, Republica Moldova va primi prin intermediul platformei COVAX mai multe doze de vaccin împotriva infecției COVID-19. Tatiana Zatîc a precizat că, din contul donațiilor, în total 20 la sută din populație va putea beneficia de vaccin gratuit.

"Am beneficiat săptămâna precedentă de 100 mii doze din partea statului român, suplimentar la cele 200 de mii recepționate în tranșele precedente. În total avem 785 950 de doze de vaccin, dintre care 350 de mii de doze pot fi utilizate la moment pentru vaccinare", a declarat pentru Sputnik Tatiana Zatîc.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

La prima etapă, vaccinul le-a fost administrat lucrătorilor din domeniul medical, precum și personalului din cadrul serviciilor de asistență socială. În cadrul celei de-a doua etape sunt imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

La cea de-a treia etapă urmează a fi imunizată treptat toată populația, adică cei care nu au fost vaccinați în primele două etape. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
COVID-19, vaccin, Donații
Tematic
COVID-19: Pandemia nu dispare - Câte cazuri au fost confirmate astăzi


Загрузка...
Imagine din arhivă

Doi dintr-o lovitură: Moscova salvează de vreme rece nu numai Chișinăul, ci și Bucureștiul

181
(reînnoit 23:58 14.05.2021)
Despre motivele pentru care planurile României de a furniza gaze Moldovei și planurile președintelui republicii, Maia Sandu, de a diversifica aprovizionarea cu gaze rusești sunt irealizabile - în materialul Sputnik.

În aprilie, Moldova a depășit semnificativ limita de prelevare a gazelor naturale stabilită în contractul dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”. În același timp, operatorul român de transport de gaze Transgaz, care a promis odată republicii aprovizionări alternative și „independență energetică” față de Moscova, suferă pierderi din activitățile sale în Moldova.

România însăși, anul acesta își reduce propria producție și crește volumul achizițiilor de gaze rusești.

Citiți mai multe despre motivele pentru care planurile României de a furniza gaze Moldovei și planurile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de diversificare a aprovizionării cu gaze rusești sunt irealizabile - în materialul de la Sputnik.

Ce se întâmplă în Moldova?

Conform contractului încheiat între „Gazprom” și „Moldovagaz”, limita fixă ​​pentru prelevarea gazelor naturale pentru luna aprilie a acestui an a fost de 69,3 milioane de metri cubi (una dintre cele mai mari rate din ultimii 10 ani, - Sputnik).

În același timp, extragerea efectivă a gazului conform rezultatelor din ultima lună s-a ridicat la 99,6 milioane de metri cubi - o creștere de 43,7% față de nivelul planificat. Aceste date sunt furnizate de serviciul de presă al SA „Moldovagaz”.

Operatorul național menționează că motivele unui exces atât de semnificativ sunt primăvara rece și creșterea necaracteristică pentru această perioadă a anului a consumului de gaze naturale în Moldova, inclusiv de către întreprinderile din sectorul energiei termice.

Trebuie remarcat faptul că acum toate nevoile de gaze ale Moldovei (aproximativ 3 miliarde de metri cubi pe an, inclusiv ale Transnistriei) sunt acoperite doar din aprovizionările rusești. Potrivit evaluărilor experților, Republica primește anual aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc. Mai mult, în decembrie Moldova a prelungit actualul acord cu Gazprom până la sfârșitul anului 2021.

Potrivit fostului prim-ministru al Republicii Moldova Ion Chicu, prețul estimat în primul trimestru al acestui an va fi de aproximativ 120-122 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz (gazul european costă în jur de 200 de dolari lpentru 1.000 de metri cubi).

Cu toate acestea, de la alegerea în funcția de președinte a liderului Partidului proeuropean Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, Moldova a urmat un curs spre diversificarea aprovizionării cu gaze. Republica așteaptă ajutor în acest sens din partea României vecine.

În iulie 2020, operatorul român de transport al gazelor Transgaz a finalizat conducta Ungheni-Chișinău de 120 de kilometri, care trebuia să reprezinte o alternativă la aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Capacitatea de livrare a conductei de gaz este de 1,4 miliarde de metri cubi pe an. Se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2021 capacitatea totală să crească la 2,2 miliarde de metri cubi pe an. Astfel, noua conductă de gaz va putea acoperi în mare măsură consumul anual de gaze din Moldova.

Cu toate acestea, noua conductă de gaz stă pustie de aproape un an - nu s-au făcut încă provizii prin aceasta. Mai multe aflați aici>>>

Reamintim că Transgaz a intrat pe piața moldovenească la sfârșitul anului 2017, creând compania Eurotransgaz SRL, care în martie 2018 a achiziționat compania Vestmoldtransgaz SRL de la guvernul de la Chișinău și s-a angajat să investească peste 80 de milioane de euro în infrastructura de gaze.

Interesant este faptul că potrivit raportului anual al Transgaz (publicat săptămâna aceasta - Sputnik), ambele companii în 2020 nu au desfășurat activități de transport în republică și au suferit doar pierderi.

Astfel, cele două companii au înregistrat la sfârșitul anului trecut o pierdere netă de aproximativ 9,8 milioane lei românești (aproximativ 42 milioane lei moldovenești).

Ce se întâmplă în România?

În interiorul României, care și-a exprimat odată disponibilitatea de a prezenta o alternativă la aprovizionarea cu gaze din Rusia, situația nu este mai puțin interesantă. În ultimele 4 luni ale acestui an (ianuarie-aprilie), Bucureștiul a achiziționat mai mult gaz din Rusia decât în ​​întregul 2020.

Până la 11 mai, România a importat aproximativ 1,1 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, în timp ce în 2020 au fost cumpărați 0,96 miliarde de metri cubi. Și volumele continuă să crească - începând cu luna mai, livrările prin „Turkish Stream” au crescut de 1,5 ori comparativ cu luna aprilie. Potrivit „Gazprom”, livrările către România a crescut cu 139,8% față de ianuarie-aprilie 2020.

„Livrările de gaze naturale rusești către România de la 1 aprilie 2021 se efectuează prin „Turkish Stream”, ocolind Ucraina. Creșterea semnificativă se datorează faptului că aprovizionarea cu gaze prin „Turkish Stream” a României este mai ieftină și mai fiabilă decât aprovizionarea cu tranzit prin Ucraina și Moldova”, a declarat Tamara Safonova, directorul executiv al Agenției Analitice Independente pentru Sectorul Petrolului și Gazului.

Dacă România menține ratele actuale ale importurilor de gaze rusești, atunci până la sfârșitul anului va atinge un record de 3 miliarde de metri cubi, care va acoperi aproximativ un sfert din consumul total de gaz al țării pe an.

Gazoduct
© Sputnik / Павел Паламарчук

Pe lângă iarna rece, care a provocat o creștere a consumului de gaze aproape în întreaga lume și, în special, în România, țara se confruntă cu rezerve scăzute de gaze depozitate - doar 16% conform GIE (Gas Infrastructure Europe - asociația care reprezintă interesele operatorilor europeni de infrastructură de gaze).

Pe lângă asta, producția proprie de gaz a țării continuă să scadă. Anul trecut, cei mai mari producători de gaze - Romgaz și OMV Petrom - au înregistrat o scădere a producției cu peste 1 miliard de metri cubi. În 2020, au produs în total doar 8,65 miliarde de metri cubi.

Dacă nu vor urma schimbări și tendința actuală se va menține, importurile de gaze în România vor crește de la 17 la 40% din consumul total de combustibil din țară, a declarat mai devreme agenției analitice internaționale ICIS Frank Neil, membru al consiliului OMV Petrom.

Potrivit acestuia, zăcămintele petrolifere existente se epuizează și este necesar să se dezvolte altele noi.

Populismul și pofta de bani

În realitatea actuală, planurile României de a crește exporturile și declarațiile Moldovei cu privire la diversificarea treptată a asigurării cu gaze arată populiste, consideră Alexandr Frolov, director general adjunct al Institutului Național al Energiei din Rusia.

„Politicienilor din aceste țări le place foarte mult să facă declarații care să contrazică logica economică. Acesta este un populism direct, nu vor urma schimbări. Pot spune orice vor. Ne vom putea aștepta ca România să devină un furnizor important de gaze pe piața moldovenească numai dacă țara însăși va crește achizițiile din Rusia. Românii nu mai au alte opțiuni ”, spune el.

În următorii ani, producția de gaze din România doar va scădea, deoarece toate zăcămintele majore din țară s-au epuizat aproape complet. Drept urmare, românii vor fi obligați să mărească achizițiile din Rusia, adaugă Igor Valerievici Iușkov, analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică din Rusia.

„În 2018, de exemplu, producția de gaze a scăzut cu 4%, în 2019 tot a scăzut. Bucureștiul nu poate să exploateze zăcămintele din Marea Neagră din lipsă de bani. În general, nu este rentabil să extragi gaz pe platformele Mării Negre. Marea Neagră nu este o zonă foarte promițătoare în ceea ce privește prospectarea și producția de hidrocarburi. Prin urmare, nu trebuie să ne așteptăm la descoperirea unor zăcăminte substanțiale. Producția românească de gaze va continua să se degradeze. În cel mai bun caz, această țară va putea revinde gaze rusești către Moldova”, explică expertul.

Situația cu construcția unei conducte de gaz din România în Moldova pare, de asemenea, destul de absurdă. Probabil, adevăratul obiectiv al acestui proiect a fost doar obținerea de bani suplimentari de la Uniunea Europeană, notează Igor Iușkov.

„Aș numi asta o încercare de a extrage bani din bugetele UE, astfel încât să poată fi folosiți „cu succes” mai târziu. În realitate, nimeni nu are nevoie de această conductă de gaz. Nu este nimic de pompat de-a lungul acestei artere, deoarece România însăși nu are surplus de gaze”, continuă el.

Acest punct de vedere este împărtășit și de directorul general adjunct pentru probleme de gaze din cadrul Fondului Național pentru Securitate Energetică, Alexei Grivaci. Potrivit acestuia, numai gazul rusesc poate servi drept sursă pentru umplerea acestei conducte, pe care România ar vinde-o vecinului la un preț umflat.

„În spatele discuției despre „dependența” de Rusia se ascunde în cele din urmă dorința de a schimba schema de aprovizionare cu gaze. Livrările de gaze în regim revers către Moldova - un jackpot foarte serios, poți face o afacere bună. Și România vrea să câștige bani, acest lucru nu este surprinzător. Companiile vor obține mai mult profit, iar moldovenii vor plăti un preț mai mare pentru gaz - exact asta se întâmplă acum în Ucraina", a conchis interlocutorul. 

Rezumând, experții sunt de acord că refuzul Moldovei de la gazul rusesc în orice condiții va duce la pierderi pentru republică și orice încercare a României de a furniza gaz la Chișinău va fi un eșec, întrucât țara nu numai că nu are rezerve mari dezvoltate și capacități necesare, dar Bucureștiul însuși este pe cale de a crește achizițiile de „combustibil albastru” din Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

181
Tagurile:
Gazprom, MoldovaGaz, București, Chișinău, România, Republica Moldova, gaze naturale, Moscova
Tematic
Rusia și Statele Unite împart piața europeană: cine va umplea depozitele de gaze


Загрузка...