Staricov

Starikov: Rusia este deschisă oricând pentru ameliorarea relațiilor cu Moldova

66
(reînnoit 10:57 02.12.2015)
Scriitorul și publicistul rus Nicolai Starkov și-a împărtăşit pentru Sputnik Moldova opiniile cu privire la evoluția evenimentelor din țară.

CHIȘINĂU, 2 dec — Sputnik. Rusia este deschisă oricând pentru ameliorarea relațiilor de bună vecinătate cu Moldova, a menționat scriitorul și publicistul rus Nicolai Starkov într-o discuție cu jurnalistul de la Sputnik Moldova.

„Sunt absolut convins că din partea noastră nu vor exista nici un fel de probleme pentru ca aceste relații să se îmbunătățească. Rusia promovează consecvent o politică prietenoasă față de toate statele din spațiul postsovietic", consideră publicistul.

Potrivit acestuia, în Moldova trebuie să acceadă la putere patrioți adevărați ai țării.

„Cel puțin, acele forțe care pledează pentru păstrarea statalității. Este foarte straniu să auzi că cineva este patriotul țării pe care el încearcă să o lichideze", a adăugat Starkov.

El a opinat că forțele politice prooccidentale provoacă în mod conștient dezbinarea societății din republică, fapt ce reprezintă un pericol serios. Publicistul a adus drept exemplu situația din Ucraina care s-a pomenit dirijată din exterior din cauza lipsei unor forțe de stat patriotice.   

„Astăzi, orice patriot al Moldovei va manifesta împotriva acelor acțiuni care duc la dezbinarea în societate. Acest lucru este absolut evident. Însă dacă pentru niște politicieni oarecare nu este clar ceea ce este evident pentru cetățeanul de rând, înseamnă că noi nu înțelegem până la capăt scopurile pe care le urmăresc acești politicieni. Suntem nevoiți să constatăm în acest caz că, cel mai probabil, anume lichidarea Moldovei ca stat și crearea a încă unui focar tensionat în apropierea hotarelor rusești reprezintă scopul final al acestor politicieni prooccidentali care astăzi se declară patrioți ai Moldovei", a punctat scriitorul.

Starikov s-a pronunțat și în legătură cu alegerile parlamentare anticipate în Moldova: „Citându-l pe Lenin — „Cei de jos nu mai vor, iar cei de sus nu mai pot" —, putem concluziona că sunt iminente noi alegeri, pentru ca parlamentul să reflecte în totalitate opinia poporului. Astăzi marea majoritate a societății moldovenești  se simte înșelată în urma scandalurilor legate de corupție".

Nicolai Starkov este cunoscut ca expert în domeniul istoriei și economiei datorită numeroaselor interviuri și participării în emisiuni televizate, precum și prin cărțile sale: „Спасение доллара — война" („Salvarea dolarului înseamnă război"), „Кризис. Как это делается" („Criza. Cum apare aceasta"), „Шерше ля нефть" („Căutați petrolul"), „1917: разгадка "русской" революции" (1917: descifrarea revoluției „ruse"), „Кто заставил Гитлера напасть на Сталина" („Cine l-a obligat pe Hitler să-l atace pe Stalin") ș. a.

66
Tagurile:
statalitate, publicist, Scriitor, independență, relații, opinie, Rusia, Nicolai Staricov
Tematic
Peste 5 mii de cetățeni vor trece cu traiul în Rusia în 2015
Într-un an, gazul rusesc livrat Moldovei s-a ieftinit cu aproximativ 162 dolari
Парламент

Dodon, despre scenariile de evoluție a situației politice în Moldova

65
(reînnoit 00:12 25.02.2021)
Dodon consideră că mijloacele financiarei necesare pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate ar ajunge pentru vaccinarea tuturor pensionarilor, lucrătorilor medicali, cadrelor didactice și polițiștilor.

CHIȘINĂU,  24 feb – Sputnik. Fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, este de părere că sunt trei scenarii potrivit cărora ar putea evolua evenimentele politice în Moldova.

”Noi avem trei scenarii de bază. Primul scenariu – doamna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale. În cazul acesta, dumneaei semnează decretul de desemnare a doamnei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.Și atunci în decurs de maxim 15 zile Durleștanu va fi votată în funcția de prim-ministru. Acesta este scenariul cel mai bun pentru țară”, a afirmat Dodon.

Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>

Al doilea scenariu, potrivit liderului PSRM, presupune că Sandu va refuza categoric să execute decizia Curții Constituționale. Atunci țara va intra într-o stare de incertitudine destul de lungă.

”În scenariul doi am putea fi cu acest guvern interimar și fără alegeri anticipate pentru următorii doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare din anul 2023. Și un astfel de scenariu este posibil, Pentru că președintele țării nu are posibilitatea să dizolve Parlamentul dacă nu întrunește normele constituționale”,  a spus liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, legea presupune că este necesar să  înainteze încă o dată un candidat la funcția de prim-ministru care să nu fie votat. "Însă conform deciziei de ieri a Curții Constituționale ea nu poate înainta un alt candidat decât cel  propus de majoritatea parlamentară. În al doilea scenariu nu se va întâmpla nimic - nici alegeri anticipate, nici referendum, dar va exista un guvern interimar până în 2023", a spus Dodon.

Al treilea scenariu, așa cum a menționat socialistul, este mai dificil, cu destabilizare totală, cu proteste în masă, cu ieșirea situației de sub control și nu este clar la ce ar putea duce.

Liderul PSRM a subliniat că, la această etapă, singura soluție este votarea unui guvern. El a amintit că organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar putea costa bugetul țării 120 de milioane de lei.

Ce se va întâmpla dacă Sandu va respinge noul candidat la funcția de premier - expert>>>

"Hai să explicăm ce înseamnă aceste 120 de milioane. Vaccinul rusesc ”Sputnik V”, care este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente din lume și sper că va fi înregistrat și în Republica Moldova, ca să o putem obține ... În Rusia de la producător vaccinul costă în jur de  5-6 dolari, adică 100-120 lei. Prin urmare, 120 de milioane de lei pentru alegerile anticipate înseamnă un milion de vaccinuri, dacă le cumpăm ", a spus Dodon.

Potrivit fostului președinte al țării, din costul alegerilor anticipate, asupra cărora insistă Maia Sandu, por fi vaccinați toți pensionarii, toți medicii, toți profesorii, toți polițiștii și încă îți mai rămân câteva sute de mii.

După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul>>>

De altfel, Dodon consideră că în țară trebuie să fie autorizate vaccinuri produse atât în Vest, cât și în Est.

Liderul PSRM a menționat că Partidul Socialiștilor nu se teme de alegerile parlamentare anticipate, dar a atras atenția asupra faptului dacă acestea vor fi în măsură să rezolve problemele cu care se confruntă țara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Maia Sandu, alegeri anticipate, situația politică actuală, scenarii, Dodon
Tematic
Cum a comentat Igor Dodon decizia de ultimă oră a Curții Constituționale
Nagacevschi: Președinția nu vrea să accepte că suntem republică parlamentară


Загрузка...
Roman Mihăeș

Politolog: Ce va urma după decizia CCM

101
Politologul Roman Mihăeș a comentat în cadrul emisiunii Contrapunct, hotărârea Înaltei Curți cu privire la neconstituționale decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru.
Politolog: Ce va urma după decizia CCM

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, politologul Roman Mihăeș și-a expus părerea că președintele Maia Sandu trebuie să se conformeze Constituției și deciziei Înaltei Curți și să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit lui, prin această decizie, Curtea Constituțională și-a menținut jurisprudența și a venit cu câteva elemente noi și precizări importante.

"Curtea nu a considerat că președintele a încălcat prevederile Constituției, ci i-a atras atenția președintelui la o greșeală de procedură și anume că președintele Republicii Moldova trebuie să evalueze calitățile, competențele și experiența unei persoane propuse de o majoritate parlamentară", a explicat Roman Mihăeș.

Politologul este de părere că șeful statului ar trebui să le dea partidelor un răgaz de câteva zile, pentru ca acestea să analizeze decizia Înaltei Curți și să inițieze negocieri în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru la cea de-a doua etapă.

"Maia Sandu ar trebui să purceadă la consultări cu fiecare partid în parte. Evident că acestea nu pot fi inițiate în a doua zi după hotărârea Curții. Este nevoie de cel puțin o zi-două", a conchis comentatorul politic.

Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de deputații socialiști.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
decizia CCM, decizie
Tematic
Deputat: Am putea să nu avem un premier desemnat nici după decizia CCM


Загрузка...