Спутник_Японцы аплодисментами встретили приземление нового реактивного самолета MRJ

”Air Moldova” poate suplimenta numărul zborurilor spre Rusia

84
(reînnoit 13:39 26.11.2015)
Potrivit directorului general, dacă va apare o asemenea necesitate, compania se va descurca cu forțele proprii, fără a recurge la arendă sau la leasingul aeronavelor.

CHIȘINĂU, 26 nov — Sputnik. Transportatorul aviatic național, "Air Moldova", poate suplimenta numărul de rute spre Moscova și invers, a declarat joi pentru Sputnik Iulian Scorpan, directorul companiei.

Miercuri, Ucraina a luat decizia de a interzice tuturor avioanelor rusești tranzitarea spațiului său aerian de la 00.00, 26 noiembrie. Deocamdată, avioanele companiilor aviatice rusești continuă să zboare spre Chișinău. Modificări în graficul de zboruri au fost introduse în primul rând de compania "Aeroflot", un avion al căreia a decolat de la Moscova la 25 noiembrie, ora 22.30, ora Chișinăului. Din acest moment, cursele au întârzieri de aproximativ o oră.

"Compania "Air Moldova" este gata să mărească numărul de rute spre Moscova, dacă va apare o astfel de necesitate. Și compania se va descurca cu forțele proprii, fără a apela la resurse suplimentare (arendă sau leasing al aeronavelor de la alte companii), a spus Scorpan.

Iurii Chirinciuc, ministru al transporturilor interimar din Republica Moldova, a spus într-o discuție cu corespondentul Sputnik că companiile aviatice rusești nu vor pleca din Moldova din cauza Kievului, care a decis să închidă total spațiul aerian al Ucrainei, inclusiv tranzitul, pentru aviația civilă a FR.

O sursă Sputnik de la Autoritatea aviației civile din Moldova a subliniat că structura va susține la maximum colaborarea cu toate companiile aviatice din Rusia.

"Este clar că decizia Kievului este una politică. Ne vom strădui să facem tot posibilul pentru ca pasagerii să nu aibă de suferit din cauza acestor interdicții. Iar în ce privește posibilele rutele suplimentare ale operatorului național, "Air Moldova" este gata să le realizeze dacă va exista o astfel de necesitate", a spus interlocutorul.

În prezent, În Moldova sunt reprezentate câteva companii aviatice rusești: "Aeroflot", "Sibiri. S7 Group", "Liniile aeriene din Ural", "Utair" și "Vim Airlines".

"Air Moldova" realizează în prezent zece rute zilnice spre Moscova și invers.                           

84
Tagurile:
suplimentare, Air Moldova, Moscova, rute
Tematic
Chirinciuc: zborurile în şi din Moldova spre Rusia nu vor fi afectate
Microfon în studioul Sputnik

Copiii, victime ale abuzului sexual online: Cazuri înregistrate în Moldova

63
(reînnoit 21:56 25.02.2021)
Tot mai mulți copii sunt abuzați în mediul online, arată datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Cum ajung copiii victime în mediul virtual și cum poate fi prevenit fenomenul?
Copiii, victime ale abuzului sexual online: Cazuri înregistrate în Moldova

În anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale. Despre acest lucru a anunțat ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu.

"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.

Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să amenințe minorii cu aceste materiale.

"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.

În acest sens, Rozalina Crudu a remarcat rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
copii, online, abuz
Tematic
Minori certați cu legea: Iată ce ilegalități grave au comis - Video


Загрузка...
Iurie Ciocan

Expert: Când ar putea fi implementată reforma APL în Moldova

55
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", membrul grupului de lucru care a elaborat studiul privind scenariile de reformă administrativ-teritorială Iurie Ciocan a vorbit despre perioada în care în Moldova ar putea avea loc o reformă teritorial-administrativă.
Expert: Când ar putea fi implementată reforma APL în Moldova

Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, Iurie Ciocan a vorbit despre posibila reorganizare teritorial-administrativă în țara noastră. Potrivit lui, o asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani. Expertul a dat de înțeles că punctul final al reformei ar putea fi alegerile locale din 2023 sau 2027.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial administrativă a Republicii Moldova, între care unul ce prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
APL, primării, reforma
Tematic
Reforma APL: Moldova rămâne fără primării


Загрузка...
скамейка

În Moldova vor fi impuse noi restricții: Când vor fi cunoscute detaliile

211
Ministerul Sănătății este îngrijorat de înrăutățirea situației epidemice legate de răspândirea noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Vineri va fi convocată o nouă ședință a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică la care urmează să fie aprobate noi măsuri privind ocrotire sănătății. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al ministerului de resort.

Instituția precizează că, în contextul situației epidemice nefavorabile, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc ”a convocat în ședință specialiștii epidemiologi ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a discuta și înainta Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică măsuri restrictive menite să reducă cazurile de infecție cu COVID-19”.

”Mâine, urmează CNESP să se întrunească într-o ședință pentru a aproba noi măsuri de sănătate publică”, este precizt în comunicatul Ministerului.

O nouă pandemie devastatoare amenință omenirea: Încă un virus transmis de lilieci>>>

De menționat că în unele instituții de învățământ din Capitală părinții au fost anunțați deja că de vineri elevii vor fi trecuți iarăși la instruirea online din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Amintim că joi au fost anunțate alte 1736 de cazuri confirmate de COVID-19. Este în creștere alarmantă și numărul cazurilor grave, dar și al deceselor

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

211
Tagurile:
COVID-19, restricții, Ministerul Sănătăţii
Tematic
Restricții mai dure: Cum comentează specialiștii noile decizii


Загрузка...