Timofti Тимофти

Timofti convoacă o nouă rundă de consultări pentru desemnarea premierului

29
(reînnoit 15:27 24.11.2015)
Preşedintele invită joi la Reşedinţa de Stat fracțiunile parlamentare la o nouă rundă de consultări în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru.

CHIŞINĂU, 24 nov – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti invită fracțiunile parlamentare la o nouă rundă de consultări în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit Preşedinţiei, discuţiile vor avea loc joi, 26 noiembrie, începând cu ora 11.00, la Reședința de Stat.

Timofti face acest anunţ după ce, marţi, liderul democraţilor Marian Lupu a declarat că PD va iniţia consultări cu toate forţele politice din Parlament pentru a face o alianţă parlamentară în jurul noului guvern. 

„Am ajuns la concluzia că trebuie găsite de urgenţă soluţii pentru formarea unui nou guvern chiar de astăzi. Vom discuta posibilitatea ca membrii noului guvern să nu fie afiliaţi politic. Nu venim cu o listă predeterminată de oameni pentru funcţia de prim-ministru, dar suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru funcţia de premier”, a declarat Lupu.

„Trebuie să creăm un guvern care să nu fie dependent de forţele politice. Trebuie să avem un guvern care să nu guverneze cu acordul alianţei în faţă, ci cu programul său de guvernare”, a continuat democratul.

La ora 15.00, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a convocat o şedinţă de lucru cu liderii fracţiunilor parlamentare, unde se va discuta despre situaţia politică şi economică dificilă din ţară şi despre soluţiile pe care le propune Parlamentul. Fracţiunea PLDM a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că refuză să participe la aceste discuţii, până când vor fi onorate cele trei condiţii înaintate anterior: premier  şi preşedinte al Parlamentului apolitici şi scoaterea instituţiilor statului de sub influenţa politică.

29
Tagurile:
fracţiuni parlamentare, Timofti, premier, Moldova
Тема:
Moldova fără premier şi Cabinet de Miniştri (69)
Tematic
De ce anume Plahotniuc ar putea fi prim-ministru
Liberal-democraţii apreciază cu umor propunerea democraţilor
Parlamentul Republicii Moldova

Deputații revin la muncă: Deocamdată, se convoacă doar în comisii

35
(reînnoit 07:45 20.01.2021)
Parlamentarii au ieșit din vacanță și au revenit în birourile lor. Până la convocarea ședinței plenare, ei vor fi antrenați în activitatea comisiilor parlamentare permanente.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Deputații au revenit la muncă. Primii se vor întruni în ședință membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară. Ședința va avea loc miercuri la ora 10:00. 

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, șeful Legislativului urmează să semneze o dispoziție privind convocarea noii sesiuni de primăvară-vară. 

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie.

Sesiunea de toamnă-iarnă s-a încheiat oficial în data de 16 decembrie. Ulterior Parlamentul a avut programată o ședință extraordinară în data de 23 decembrie, atunci când trebuia să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece cu puțin timp înainte de începerea ședinței Chicu a anunțat că demisionează din funcția de premier. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
sesiune, Deputați, Parlament
Tematic
Politolog: Parlamentul Moldovei îi poate pregăti surprize Maiei Sandu


Загрузка...

O mașină-butoi, pe străzile Chișinăului: Cum a fost realizată lucrarea

677
(reînnoit 07:42 20.01.2021)
Șoferii din Moldova își manifestă în mod diferit sentimentele patriotice. Unii dintre ei consideră că acest lucru poate fi făcut prin imprimarea pe automobilul lor a simbolurilor autohtone. Atunci ei recurg la serviciile unui pictor care practică desenul cu aerograful.

Alexandr Marshall, care mânuiește aerograful cu multă iscusință, ne-a prezentat una dintre cele mai recente lucrări din atelierul său.

Este vorba despre o mașină de marca Volga, care a fost pictată cu aerograful. Meșterul a decis să realizeze un concept deosebit și să combine stilul sovietic și cel moldovenesc. Automobilul Volga a fost produs în URSS, căruia proprietarul i-a făcut un tuning, modernizând-o sau chiar americanizând-o. Ca să-i dea și o nuanță autohtonă, proprietarul a cerut ca Alexandr Marshall să imprime pe suprafața mașinii simbolurile prin care Moldova era faimoasă în perioada sovietică: vinul și barza cu un strugure în cioc. Așa că mașina a fost vopsită cu o culoare specifică care ar reprezenta vinul moldovenesc, după care Alexandr a pictat portierele în culoarea doagelor de butoi, în care este depozitată licoarea lui Bahus.

Tot pe portiere, Alexandr a desenat și barza albă, care, așa cum am spus, era unul dintre simbolurile Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

677
Tagurile:
mașină, desen


Загрузка...
Dolari transmiși din mână în mână

Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova explicația expertului

0
(reînnoit 14:10 20.01.2021)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat pentru Sputnik Moldova cine decide prețul valutei pe piața noastră internă. Interlocutorul a menționat că Banca Națională (BNM), conform înțelegerilor cu FMI, are grijă să „aplaneze fluctuațiile mari”.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. În Republica Moldova existau, la 1 ianuarie 2021, 1141 de unități de schimb valutar.

Semnul euro pe vitrina unui punct de schimb valutar
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Dintre acestea, 377 de unități erau case de schimb valutar independente, iar 756, de două ori mai multe, erau birouri de schimb valutar ale băncilor licențiate (în total: 1133). Mai există, de asemenea, 8 puncte de schimb valutar ale unor hoteluri.  

Atunci când oamenii doresc să convertească lei în valută ori să cumpere valută în numerar, intercaționează cu aceste 1141 de unități de schimb valutar.

Atunci când vă prezentăm în știri cursul valutar stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM), menționăm, din partea autorului, că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Prețul valutei este decis de BNM, dar nu în mod direct

Și, totuși, cum anume se formează prețul valutelor pe piața internă, care dintre judecători are o influență mai mare: unitățile de schimb valutar sau BNM? 

L-am solicitat pe expertul economic Viorel Gîrbu să explice cum funcționează acest mecanism, cum sunt stabilite cotațiile valutare oficiale pe care le anunță BNM.

Nu casele de schimb decid prețul valutei, dar BNM, deși nu în mod direct, ne-a spus interlocutorul. Pentru unitățile de schimb contează să fie numeroase operațiunile de convertire a valutei sau leilor – astfel câștigă, din decalajul dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare, potrivit explicației expertului.

„Prețul valutei nu este decis de casele de schimb valutar. Aceste entități sunt interesate de profit, adică de marja dintre ratele de cumpărare și vânzare, care nu are legătură cu cursul de schimb - marja există la fiecare curs, important este să fie cerere de valută”, a explicat Viorel Gîrbu.

„Se poate afirma că cursul este dictat de BNM, dar nu în mod direct. Aceasta, deoarece conform aranjamentelor legale și internaționale, care reies din memorandumul cu FMI, BNM aplanează fluctuațiile mari, dar nu țintește un curs”, a spus expertul economic.

În ceea ce privește aplanarea fluctuațiilor mari, Viorel Gîrbu a spus că „totuși, BNM, pe termen mediu, folosește și acest instrument în vederea atingerii unei rate dorite a inflației”. Atunci când consideră necesar, BNM intervine pe piața valutară pentru a procura valută sau pentru a o plasa.

O jumătate din piața valutară internă este în numerar – euro, dolarii, rublele etc. sunt trimise acasă de moldovenii care lucrează peste hotare. Prin urmare, acești cetățeni „alimentează” constant volumul valutei în numerar aflat în circulație – de un car de ani nu există deficit de valută în Moldova.

„În rest, cam jumătate din piața valutară din Moldova este în numerar – deci, valuta provine de la cetățeni care lucrează peste hotare, o trimit rudelor care vând aceasta valută, pentru a se întreține. Acesta este un factor determinant, dacă nu ar fi aceste influxuri, situația ar fi în Moldova cu totul alta”.

Euro este cea mai tranzacționată valută pe piața internă a Moldovei

Piața valutară internă a Moldovei este dinamică, iar oferta acoperă practic în totalitate cererea, la un nivel de peste 99,9% chiar.

Rulajul pieţei valutare interne în numerar (cumpărările și vânzările de valută) a atins și valori de aproape 450 de milioane de dolari pe lună. Oferta persoanelor fizice a tins și către 200 de milioane de dolari pe lună. BNM prezintă echivalentele în dolari americani ale tranzacțiilor cu alte valute, pentru o mai bună claritate a indicatorilor statistici.

Cea mai solicitată valută este euro.

Moldovenii mai mult cumpără valută decât o vând, din cauză că-și primesc salariile în lei, dar fac economii în euro cu gândul la achiziții/investiții importante, cum ar fi o casă, o mașină, un lot de pământ etc. sau achită chiriile în euro. 

Vând valută în principal moldovenii care o câștigă peste hotare sau cei care o primesc de la rudele aflate în străinătate.

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA).

Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Moldovenii trimit mai puțini bani acasă – urmări posibile
Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt


Загрузка...