Конституционный суд

Parlamentul va fi dizolvat, dacă până la 29 ianuarie nu este ales un nou Guvern

125
(reînnoit 10:37 24.11.2015)
Imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui.

CHIŞINĂU, 24 nov – Sputnik. În cazul în care până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate.

Curtea Constituţională a pronunţat în dimineaţa zilei de marţi hotărârea pentru interpretarea articolului 85 din Constituţia Republicii Moldova.

Astfel, Curtea a statuat că, imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituţională, la 6 noiembrie, de către deputații socialişti Igor Dodon, Corneliu Furculiță și Adrian Lebedinschi.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi. 

125
Tagurile:
guvern, Parlament, Curtea Constituţională, Moldova
Tematic
Va participa sau nu PLDM la guvernare după consultările cu Timofti
PLDM solicită CC să verifice constituționalitatea demiterii guvernului


Загрузка...