Владимир Филат Vlad Filat

Cine îl va înlocui pe Vladimir Filat la șefia PLDM

797
(reînnoit 18:40 21.11.2015)
Până la finele anului PLDM va convoca un congres extraordinar unde va alege un alt preşedinte, iar dacă va fi găsit vinovat de fraude bancare Vladimir Filat va fi exclus și din PLDM.

CHIŞINĂU, 21 nov – Sputnik. Până la finele acestui an, PLDM îşi va alege un alt lider. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele formaţiunii Valeriu Streleţ după arestarea actualului preşedinte al PLDM, ex-premierul Vladimir Filat. 

„Noi trebuie să organizăm un congres până la finele anului. Partidul trebuie să aibă un preşedinte ales în această situație de urgență”, a declarat Streleţ. 

Am încercat să aflăm când va fi convocat acest congres de la mai mulţi membri ai formaţiunii, dar nici unul dintre ei nu a fost accesibil pentru a ne da un răspuns. Pe de o parte, unii dintre ei îl apără pe Filat şi acuză de toate fărădelegile din ţară PDM, iar pe de altă parte, altă echipă se simte inconfortabil că formaţiunea lor este asociată acum cu fraudele din sistemul bancar din Moldova, care au împins ţara într-o criză nu doar politică, dar şi social-economică. 

Viitorul lui Filat în PLDM 

În perspectiva apropiată, Filat are două variante de viitor în/alături de PLDM. El este detronat de la conducerea PLDM şi a doua variantă: Filat este înlăturat de la conducere şi exclus şi din partid.  

Valeriu Streleţ Валерий Стрелец
© Sputnik / Miroslav Rotari

Ultima variantă se va putea întâmpla în cazul în care justiţia va dovedi vinovăţia lui Vladimir Filat în fraudele bancare. Aceste lucru l-a spus chiar Valeriu Streleţ. “Dacă va fi condamnat și toate căile de atac la nivel naţional şi internaţional vor fi epuizate şi vinovăţia lui va fi probată, evident că această situaţie este incompatibilă cu calitatea de membru PLDM”, a declarat Streleț. 

Dar, cu debarcarea lui Vladimir Filat, liniştea în interiorul PLDM nu se va instala, deoarece va începe deja lupta pentru fotoliul eliberat al preşedintelui partidului. Acesta va putea fi ocupat de unul dintre actualii vicepreşedinţi ori membri ai formaţiunii, sau de cineva venit dinafară. 

Streleţ declara după arestarea lui Filat că în partid „trebuie readuşi mai mulţi colegi care în ultimii ani s-au îndepărtat de formaţiune”. Aceştia sunt Maia Sandu, Alexandru Tănase, Mihai Godea, Vitalie Nagacevschi, Veaceslav Negruţă şi alţii. 

Cum a devenit Filat preşedinte al PLDM

Între anii 1994-1998, Vladimir Filat inițiază și conduce mai multe afaceri în România. Revine în Republica Moldova în anul 1998, fiind numit în funcția de director general al Departamentului Privatizare și Administrare a Proprietății de Stat. În perioada 12 martie–12 noiembrie 1999, a îndeplinit funcția de Ministru de Stat în Guvernul Republicii Moldova. 

În anul 2000, a fost ales vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova și a revenit în afaceri. În urma alegerilor din martie 2005, Vladimir Filat a obținut mandatul de parlamentar pe listele Blocului Moldova Democrată. A candidat pentru funcția de primar general al Municipiului Chișinău la alegerile din 3 iunie 2007, acumulând doar 8,3% din voturi.

În septembrie 2007 părăsește rândurile Partidului Democrat și creează Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Congresul de constituire al PLDM a avut loc la 8 decembrie 2007, în funcția de președinte al formațiunii a fost ales Vladimir Filat.

Din 25 septembrie 2009, Filat este numit prin decret prezidențial prim-ministru al R. Moldova, funcție pe care a deținut-o până în martie 2013, când a fost demis de Parlament pentru acte de corupție.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova, Filat a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Vladimir Filat învinuit de fraudele bancare 

La 15 octombrie 2015, Vladimir Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. Procurorul Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat plenului Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vladimir Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. 

„Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a declarat procurorul.

Organul de urmărire penală solicită anchetarea lui Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Ex-premierul se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de puşcărie.

Vladimir Filat s-a născut la data de 6 mai 1969 în satul Lăpușna, raionul Hâncești. Membru ULCT din anul 1983. După absolvirea în anul 1986 a școlii medii din Lăpușna, și-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu în cadrul Armatei URSS (1987–1989). A studiat apoi la Tehnicumul Cooperativ din Republica Moldova (1989–1990) și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Drept (1990–1994).

797
Tagurile:
fraude bancare, congres, partid, PLDM, președinte, Filat, Moldova, alegeri
Тема:
Vlad Filat, anchetat într-un dosar de corupţie (93)
Tematic
PLDM pierde în continuare consilieri raionali la Orhei
Vadim Cușnir

Cum facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

689
(reînnoit 15:59 23.01.2021)
Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre tehnicile eficiente de promovare a startup-rilor pe rețelele de socializare.
Cum să facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

Utilizate eficient, rețelele de socializare ne ajută să vindem un produs, să facem mai mulți bani sau să devenim renumiți. Pentru aceasta este suficient să aplicăm simple tehnici de marketing, să transmitem mesaje coerente și ingenioase și să avem răbdare. Despre pașii care trebuie urmați, în acest scop, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise.

Persoanele care încep afaceri mici sunt încurajate să facă, periodic, live-uri pe rețelele de socializare. Această tehnică atrage atenția publicului care, ulterior, va solicita sau va recomanda produsul sau serviciul promovat.

”Există așa o persoană care se numește Corina. Ea face cursuri de engleză. În decurs de jumătate de an a devenit cunoscută în Chișinău datorită live-rilor pe rețeaua de socializare. O dată în săptămână ea făcea un live și vorbea despre activitatea ei. În prezent, ea este tăguită de fiecare dată când cineva se interesează despre cursuri de limba engleză. Ce a ajutat-o pe ea? Faptul că făcea constant live și vorbea despre activitatea ei”, a povestit Vadim Cușnir.

Storytelling este o altă tehnică de promovare eficientă a unei activități pentru rețelele de socializare. Aceasta reprezintă o poveste despre activitatea unei persoane sau instituții, relatată simplu și captivant.

”Povestești de ce ești implicat în această activitate. Vorbești despre dificultățile prin care ai trecut, cu ce provocări te confrunți și care este feedback-ul clienților. Este cea mai ușoară metodă de a atrage atenția. Textul trebuie să fie scurt și să respecte acea structură predată în școală:  introducere, cuprins și încheiere. Începutul unui storytelling trebuie să fie captivant. Fie începem cu un citat, fie cu o întrebare. Iar în text trebuie să se regăsească mesajul din citat sau răspunsul la întrebare”, a precizat Vadim Cușnir.

Ce greșeli trebuie evitate în procesul de promovare a unei afaceri pe rețelele de socializare aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

689
Tagurile:
bani, rețele de socializare, facebook
Tematic
Soarta businessului mic după semnarea Acordului de liber schimb Moldova-China
Concursul de idei de afaceri care a stârnit curiozitatea tinerilor antreprenori


Загрузка...
Iurie Mărgineanu

Cum pot recupera banii șoferii care și-au avariat mașinile din cauza gropilor din asfalt

1411
(reînnoit 14:24 23.01.2021)
Odată cu topirea zăpezilor, la suprafață au ieșit sute de gropi pe drumurile din țară. În această perioadă, tot mai mulți șoferi se pomenesc cu mașinile stricate, din cauza craterelor apărute pe străzile noastre.
Cum pot recupera banii șoferii care și-au avariat mașinile din cauza gropilor din asfalt

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocatul Iurie Mărgineanu a explicat cum își pot recupera șoferii paguba cauzată de gropile din asfalt.

Un conducător auto care și-a avariat mașina într-o groapă, trebuie să cheme imediat poliția, care fixează într-un proces verbal circumstanțele producerii accidentului. Ulterior, trebuie să supună automobilul unei revizii tehnice și eventual să identifice autoritatea responsabilă de întreținerea drumului și pe care o va ataca în instanța de judecată.

"Este necesar de a documenta această situație la fața locului cu ajutorul poliției, a martorilor sau să faceți poze cu telefonul personal pentru a prezenta instanței de judecată și a convinge că ați deteriorat mașina din cauza gropilor de pe drum. Instanța de judecată trebuie convinsă că anume din cauza calității drumurilor mașina a avut de suferit și trebuie să cereți socoteala celor care sunt responsabili de acest segment de activitate", a explicat avocatul Iurie Mărgineanu.

Potrivit spuselor avocatului, în instanțele de judecată există multe dosare cu asemenea cazuri și, de regulă, șoferii au câștig de cauză.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1411
Tagurile:
șoferi, mașină, drumuri, pagube, avocat
Tematic
Sfatul avocatului: Contractul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil
Accidentele de trafic rutier: Cauze, consecințe și soluții
Sfaturi juridice: Vrei să pleci cu copiii în vacanță peste hotare? Iată ce trebuie să știi
Permisele de conducere suspendate în străinătate: Unde pot fi găsite în Moldova?


Загрузка...
Răsărit

Uimitor: Iată ce temperaturi vom avea astăzi - detalii

0
(reînnoit 20:49 23.01.2021)
Nici astăzi nu vom avea parte de zăpadă. Dimpotrivă, meteorologii prognozează precipitații sub formă de ploaie pe aproape întreg teritoriul țării.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Vreme frumoasă cu temperaturi ridicate vom avea și astăzi.

După câteva zile în care mercurul în termometre a scăzut chiar și până la -20 pe alocuri, iar în unele raioane a căzut și un strat de zăpadă, temperaturile de primăvară și ploile revin.

Meteorologii ne îndeamnă să nu uităm umbrela acasă pentru că temporar vor cădea ploi pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Temperaturile cresc și astăzi, astfel termometrele vor indica chiar și peste 10 grade Celsius. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi în raioanele de nord +6..+9°С, în raioanele centrale +7..+10°С, în raioanele de sud +8..+11°С, în raioanele de est +6..+9°С, în capitală +8..+10°С.

Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie
Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie

Temperatura aerului va scădea brusc începând cu data de 26 ianuarie, când sunt posibile ninsori slabe. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vremea, Vremea nefastă, vremea de mâine


Загрузка...